Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması ile Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan kuraklığa dikkat çekti. Yapılan barajlarla ovaların sulanacağını belirten Erdoğan, bu vesileyle bölgedeki tarım üretiminde 2-3 katlık bir artış beklediklerini söyledi
YENİGÜN HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması ile Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde canlı bağlantıyla konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajların açılış konuşmasında kuraklığa dikkat çekti. Yapılan barajlarla ovaların sulanacağını belirten Erdoğan, bu vesileyle bölgedeki tarım üretiminde 2-3 katlık bir artış beklediklerini söyledi.
Barajların bölgede istihdama da katkı sağlayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstihdamda 305 bin kişilik artış ve 2 milyar liraya yakın kazançla Türkiye için de büyük öneme sahiptir. Yüksek katma değerli ve belirli bir gerçekleşme seviyesine ulaşmış projeleri hızla tamamlama çabasındayız. Bu barajın suyunu diğer barajlara ve ovalara aktaracak Silvan Tünellerini de faaliyete geçireceğiz. Proje çerçevesinde arazilerin sulanmasını sağlayacak tesisler inşa halindedir. Projenin diğer safhalarını da hızlandırarak GAP'ın bu sembol eserini hızla tamamlayacığız. Başlar Barajı, 38 bin dekar araziyi sulayacak önemli bir eserdir. Barajlarımızın yüzde 26'sı tamamlanmış durumdadır. Yağmurlama ve damlama sistemi ile inşa edilen sistemler sayesinde yüzde 60'a varan su tasarrufu yapılacaktır." dedi.
Gövde dolgu çalışması tamamlanan Silvan Barajını önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı planlladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra şöyle konuştu:
Geçtiğimiz 18 yılda Diyarbakır'da DSİ tarafından yapılan yatırımla 123 bin kişinin su ihtiyacı karşılanmıştır. Hizmete aldığımız 83 milyon metreküplük 3 ayrı barajla şehrimizin topraklarının verimini artırdık. Bugüne kadar hizmete aldığımız 12 ayrı sulama tesisi ile 305 bin dekar araziyi tarıma açarak çiftçimize gelir artışı sağladık. Diyarbakır'da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız. Yapımı biten 58 ayrı dere ıslahı çalışması ile 59 ayrı yerleşim yerini su taşkınından koruduk. Hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü 47 megavata ulaştı. Görüldüğü gibi Diyarbakır'ın sahip olduğu su kaynaklarını ve araziyi bölge halkımıza ve ülkemize en verimli tarım ve enerji faaliyetlerini sürdürecek şekilde yürütüyoruz.
Kuraklığa da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada etkisi giderek artan iklim değişikliğinin sonuçlarından biri de bizim de içinde yer aldığı bölgelerde kuraklık olarak baş göstermektedir. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten değildi. Kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma zorunluluğu doğmuştur. Halen devam eden çalışmalarla 2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)