Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, başlatılan sosyal konut projesinin emlak sektörüne etkilerini Yenigün Haber’e anlattı. İnşa edilecek konutların piyasaya hiçbir faydasının olmayacağını savunan Koç, konutların ucuz olabilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Sektörde bir rahatlama olabilmesi için müteahhitlerinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Koç, “Bu nedenle Diyarbakır’da acilen imar çalışması başlatılmalı. Konut fiyatlarında ciddi bir yük olan arsa payları düşürülmeli” dedi. Yüksek konut fiyatlarının müteahhitlerle alakalı olmadığına da dikkat çeken Koç, şuanda ev almanın işçi, memur ve emekliler için bir hayal olduğunun altını çizdi
Nurullah Ergün /YENİGÜN ÖZEL - Cumhuriyet tarihinin ‘en büyük sosyal konut projesi’ geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 100 bin istihdam, 250 bin konut, 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketlilik ve bir milyon vatandaşın faydalanacağı belirtilen projeye başvurular, 14 Eylül – 31 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Diyarbakır’da da toplam yaklaşık 4 bin 800 konut inşa edilecek.
Kentin ihtiyacını karşılayacak mı?
Peki yapılacak bu konutların emlak sektörüne etkisi ne olacak? Proje, konut ve kira fiyatlarının tavan yaptığı kentte bu fiyatları düşürecek mi? Yapılacak konutlar Diyarbakır’ın ihtiyacını karşılayacak mı? Yenigün Haber olarak bu soruları Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç’a sorduk.
‘Arsa payları konut fiyatlarında ciddi bir yük’
Sosyal konut yapmanın sosyal devletin zaten görevi olduğunu ve projeleri yapması gerektiğinin altını çizen Koç, ancak yapılacak olan konutların piyasaya bir faydası olmayacağını savundu. Konutların ucuz olabilmesi için iki şartın olduğunu vurgulayan Koç, “Birincisi inşaat malzemelerinde ciddi bir indirime gitmezlerse kesinlikle konut fiyatları aşağı çekilmez gittikçe yükselir. Bunun üzerine iki örnek vereceğim. Bir metreküp beton 2020 5 Haziran’da 150 TL iken beş gün öne sordum arkadaşlara 1300 TL’dir. Konutu bu şekilde değerlendireceksiniz. İkincisi bir ton demir yine 5 Haziran 2020’yi söylüyorum 3 bin 500 TL iken bugün itibariyle 15 bin TL’dir. Üçüncü madde arsa payları ciddi bir şekilde konutlara bir yüktür. Daha önce arsa yüzdelik oranları %39-40 iken bugün Diyarbakır’ın neresine bakarsan bak %55 şöyle bir örnek vereyim bu şekilde değerlendirebilirsiniz. 10 daire düşünün ben müteahhidim 10 daire arsa karşılığı alıp yapacağım. %55’i mal sahibine verdiğim zaman 6 buçuk daireye tekabül ediyor. Elimde 4 daire kalır. Bütün yükü bu 4 daireye yükleyip 6 daire tamamlayacağım ve buradan kendime kar bırakacağım. Konut fiyatlarının artmasındaki nedenlerinden biri de bu” dedi.
[caption id="attachment_127482" align="alignnone" width="665"]
‘Yeni bir imar çalışması başlatılmalı’
Konut fiyatlarının aşağıya çekilmesi için yeni bir imar çalışmasının başlatılmasının aciliyet olduğunun altını çizen Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, “Bakın son 10 yıldan beri Diyarbakır’da herhangi bir imar çalışmaları yok. Biz bunu söylediğimiz zaman onlar Karaçalı’yı bize örnek gösteriyorlar. Karaçalı henüz imarı bitmiş değildir. Bir bölü beşlikler bitmiş, bir bölü birlikler hala devam ediyor. Konut alanı daha açılmış değildir. İkincisi ben İmar Daire Başkanı Mehmet Karaaslan’la görüştüm. Dedim bakın daire başkanım Diyarbakır’da ciddi bir konut sorunu vardır, kiralar almış başını gidiyor, konutlar tamamen artık alınmaz hale gelmiştir” diye konuştu.
‘Konut almak hayal oldu’
Asgari ücretle çalışanı bir tarafa bırakın bir maaşlı memurun bile konut almasının mümkün olmadığını söyleyen Koç, “Daha önce bir emekli emekli olduğu zaman kendi ikramiyesiyle rahatlıkla bir daire alabiliyordu bugün artık bu hayal oldu. Artık konut fiyatlarını aşağıya çekilebilmesi için inşaat malzemelerinin acilen aşağı çekilmesi gerekiyor. Diyarbakır’da ise müteahhitlerimizin önü açılması lazım. TOKİ’nin bize bir faydası yok. TOKİ şuanda budur; diyelim nasıl ki bir hasta acilen hastaneye gidiyor, doktorlar teşhisi koymadan acilen serum takıyor, adamı dinlendirir kendine geliyor. Şuanda Türkiye’de yapılan budur. Bu geçici bir süreçtir. Şunu belirtmek istiyorum, biz projelere karşı değiliz normaldir, yapsınlar ama faydalı bir proje de değildir bunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
‘Ben emekliyim sosyal konuta girsem taksit ödeyemem’
Yapılan sosyal konutlarla evlerin ucuzlamasının imkanı olmadığını kaydeden Mustafa Koç şunları söyledi;
“Kimse şu hayale girmesin; yok sosyal konutlar çıktı, yok efendim TOKİ çıktı, konutlar ucuz oluyor, kiralar ucuz oluyor. Bugün 3 kişi beni aradı kiralık ev arıyor, ancak kiralık ev yok. Olan kiralık evler şuan Diclekent merkezinde 5000-6500 civarı. Şuanda bende emekliyim benim alacağım maaş 4000 TL ben sosyal konuta gitsem bile bunun taksitini ödeyemiyorum. Anlayacağınız yapılan konutların emlak piyasasına hiçbir faydası yok, uzun süreli bir rahatlama da değildir kısa sürelidir. Yine diyorum Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi acilen müteahhitlerin önünü açmalı, bu arsa oranlarını düşürebilmesi için acilen imar çalışmalarını başlatılmalı”
‘Konut fiyatlarının müteahhitlerle alakası yok’
Diyarbakır’da konut fiyatlarının yüksek olmasının müteahhitlerden kaynaklanan bir şey olmadığının altını çizen Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, “Bunun en önemli nedeni arsalardan kaynaklanıyor. Yüzdelik oranları Diyarbakır’da %55 bugün İstanbul’da % 55 değil. Araştırıyoruz %39’a kadar var batıda. Diyarbakır’da en kuytu yere gidersen müteahhitler % 55ten aşağı pazarlık yapmıyor. Sosyal konut dedikleri kesinlikle piyasamıza bir faydası yok. Ekonomistleri nasıl bir hesaplama yapıyor ben onlara hayret ediyorum” şeklinde konuştu.