Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın (TCMB) dün geceki ilave sıkılaşma adımları sonrasında bugün X hesabından bir mesaj paylaştı.
"Aylık enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti" diyen Şimşek, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz.
Merkez Bankası’na desteğimiz tamdır.
TCMB’nin ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkısı olacaktır."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da X hesabından yaptığı paylaşımda Şimşek'in paylaşımını alıntılayarak "Ocak ayına göre ivme kaybetse de Şubat ayı enflasyonu beklentilerin üstünde gerçekleşmiştir" dedi ve şöyle devam etti:
"Merkez Bankamızın ilave sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra, maliye politikası ve yapısal reformlar ile destekleyeceğimiz dezenflasyon sürecinde yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar alınacaktır.
2025 yılında enflasyonla mücadele süreci çok daha hızlanacaktır. Orta vadede (2026 perspektifinde) ise sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz çerçevesinde tek haneli enflasyon oranlarına yeniden ulaşmaya kararlıyız."
DÖVİZDE TANSİYON ARTTI, YENİ ADIMLAR GELDİ
Son dönemde enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi, cari açık ve seçim öncesi yabancı portföy çıkışı olmasının etkisiyle döviz ve altına talep arttı.
TCMB'nin yüzde 45'lik politika faizini seçim sonrasında artırmak zorunda kalabileceği yönünde tahminler atarken, banka dün yeni adımlar attı.
TL uzlaşmalı vadeli döviz satışının yanı sıra TCMB'den dün gece ilave sıkılaşma adımları geldi.
TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.
TCMB'nin dün geceki duyurusunda, "Menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır" denildi.
MERKEZ'DEN BANKALARA TELEFON
TCMB dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalarla telefonda görüştü.
Konuya yakın iki bankacılık kaynağının Reuters'a verdiği bilgiye göre TCMB yetkilileri dün bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz talebi hakkında görüşme yaptı.
Bir bankacılık kaynağı TCMB'nin görüşmede bankalara, "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmesini söylediğini belirtti ve "TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu" dedi.
DÖVİZE MÜDAHALE
TCMB, 2023 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez dün TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdi.
TCMB internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün 475 milyon dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yapıldı.
TCMB en son 14 Temmuz 2023 tarihinde söz konusu işlemi gerçekleştirmiş, daha sonraki dönemde herhangi bir işlem yapılmamıştı.
TCMB, geçen yıl nisan ayında araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin, işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar vermişti.
İşlemler sadece döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar ile gerçekleştirilebiliyor.