Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen simit, sokak ekonomisinde önemli bir yere sahip. Simit ustası Yılmaz Gezginci, çocuklardan, yaşlılara, mesleği olmayanlardan üniversite mezunlularına kadar her kesimden birçok insanın simit satarak geçimini sağladığını belirtirken, simit satıcısı Abdurahim Değer ise, dört çocuğuna simit satarak baktığını söyledi
Şehriban ELEFTOZ
YENİGÜN ÖZEL HABER – Gerek siyasetin gerekse sendikaların asgari ücret hesaplamasında bir argüman olarak kullanılan simit sokak ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Eknominin gizli kahramanı olarak nitelendirilen simit, birçok ailenin gelir kapısı durumunda. Çocuklardan, yaşlılara, üniversite mezunlarına kadar birçok kişinin geçim kapsı olan simit yapımı sabahın erken saatlerinden gün aydınlanana kadar devam ediyor. Fırıncıların emekle hazırladığı ve beş aşamadan geçen sokak simitleri, dar gelirli vatandaşların ekmek kapısı olurken, sokağın kendi ekonomisini oluşturuyor. Erken saatlerde fırın önlerinde simit almak için dakikalarca bekleyen satıcılar daha sonra Diyarbakır sokaklarına, caddelerinde yollara koyuluyor. Simit satıcılığını meslek edilenler dışında iş imkanı bulamayan üniversite mezunları da simit satarak geçimini sağlıyor.
Simit ustası olan Yılmaz Gezginci, işsiz olan kişilerin geçim kaynaklarının simit olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Mesleği olmayanlar gelip simit götürüyorlar. Evli kişiler, gençler, çocuklar ve üniversite okuyanına kadar gelenleri gördük. Kamu yönetimi okuyan gençleri gördük. Şu anda boştalar gelip simit kaldırıyorlar. Saat üçte hayvan pazarına simit gönderirdik ama pandemiden kaynaklı onlar da durdu. İleride ne olacağı belli değil. Yevmiye çıkmıyor, vergileri ödeyemiyoruz, elektrik, su faturaları birikmiş böyle giderse kapatırız. Bu konuda devletten destek bekliyoruz.”
‘Dört çocuğa simit satarak bakıyorum’
16 yıllık simit satıcısı olan ve 4 çocuğuna simit satarak baktığını söyleyen Abdurahim Değer ise, “Geçimimi simit satarak sağlıyorum. Mesleğim olmadığı için bu işi yapıyorum. Kiracıyım, dört çocuğuma bakıyorum. Hayat, geçim zor” dedi.