Video Haber - Kuraklığa rağmen Zivzik narı hasadı bereketli başladı

Siirt'in Şirvan ilçesi Pirinçli köyünde bölgeye özgü Zivzik narının hasadı, yılın kurak geçmesine rağmen bereketli başladı.   YENİGÜN HABER...
Siirt'in Şirvan ilçesi Pirinçli köyünde bölgeye özgü Zivzik narının hasadı, yılın kurak geçmesine rağmen bereketli başladı.

 

YENİGÜN HABER –  Köyü sakinleri, köye adını veren pirinç ekiminde istedikleri verimi elde edemeyince bölgeye özgü 'Zivzik narı' üretimine yöneldi. 79 haneli ve bin 500 nüfuslu köyde Zivzik nar yetiştiriciliği geçim kaynağına dönüşürken, çiftçiler, kuraklığa rağmen bu yılki hasattan memnun kaldıklarını, geçen yıl 600-700 tonun üzerinde olan rekoltenin bu yıl ortalama bin tona çıkacağını öngörüyor.

Şifa kaynağı olarak da bilinen Zivzik narı, dayanıklı yapısıyla hasadı yapıldıktan sonra aylarca bozulmadan kalabiliyor. Sonbahar aylarında hasadı yapılan nar, ilkbahar aylarına kadar tüketilebiliyor.

Bozulmadan 7 ay saklanabilen sulu ve iri taneli meyvesiyle yurt dışından talep gören Zivzik narının rekoltesinin kuraklığa rağmen yüksek olduğunu söyleyen Abdulalim İrgav, zivzik narının hem üretici hem de pazarcı için iyi bir kazanç olduğunu kaydetti.

25 yıldır nar üreticiliği yaptığını söyleyen İrgav, "Hasadımızın bereketli geçmesi temennisinde bulunuyorum. Hasadını yaptığımız Zivzik narının tadı ve aroması bambaşkadır. Narımızın en büyük özelliği bol sulu, ince kabuklu ve C vitamini açısından çok zengin bir türe sahiptir. Depolama şartlarında 6 ay dayanma süresi olduğu için hem çiftçi hem de pazar için iyi bir çeşittir. Her kesin narımızı tatmasını ve yemesini isteriz." dedi.

"Nar üretiminde 5-6 bin TL gelir getirirken pirinçten ise 500-600 TL para kazanıyorduk"

70 haneli olan köyün büyük çoğunluğunun nar üreticiliği ile uğraştığını dile getiren İrgav, köylünün geçimine büyük bir katkı sağladığına dikkat çekti.

İLKHA’da yer alan habere göre, daha önceleri pirinç üreticiliği yaptıklarını fakat sulama imkânları kısıtlı olduğu için nar üreticiliğine başladıklarını söyleyen İrgav, "Pirinç ile narın verimi arasındaki fark çok büyük, narın dönümüne 1,5-2 ton ürün elde edilirken pirincin dönümünden ise 200-300 kilo ürün elde ediyordu. Nar üretimi 5-6 bin gelir getirirken pirinçten 500-600 TL para kazanıyorduk. Bu yıl hasat oldukça iyi ve kaliteli, özellikle narın 3 tutma dönemi var, Mayıs, Haziran ve Temmuz. Nar, Haziran ile temmuz ayında hiç tutmadı ama ilk mayıs erkenci nar tuttuğu için narımız çok kaliteli oldu, köyün tamamında 600 ile bin ton arasında bir hasat bekleniyor." şeklinde konuştu.

2021 nar hasadının oldukça bereketli geçtiğini dile getiren Ruhi İrgav, nar hasadının bu hafta itibarı ile başladığını belirtti.

Bu seneki narın geçen seneye göre iri yapılı olduğunu ifade eden İrgav, "Geçen sene narımız 2,5 TL'ye satıldı ama bu sene temennimiz daha iyi fiyata gitmesidir. 3 TL ve üzeri gibi bir fiyattan satmayı umuyoruz. Nar hasadımız bu hafta itibarı ile başladı, tüm çiftçimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Narımızı başta Siirt olmak üzere Türkiye'nin her bölgesine gönderiyoruz." dedi.

Nar hasadına katılan AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, geçmiş dönemlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle çiftçilerin tarlalarını ekemediğine dikkat çekti.

Siirt'in tarımsal ve hayvancılık alanı birde inanç turizmi ile kalkınabileceğini ifade eden Ören, "Bizim Türkiye'de coğrafi işaretli olarak sunabildiğimiz 5 markamız var. Bunlardan bir tanesi de Zivzik narı, fıstık, bal, battaniye, perde pilav ve büryanımızdır. Artık Zivzik narı dendiğinde akla Siirt geliyor. Bu ürünlerin şehre ekonomik katkısı var. Bizim çok ilerde olmamız gerekiyor fakat bölgede 40 yıldır süren bir terör sorunu vardı. Köylümüz rahat bahçesine gidemiyordu, ekemiyor ve biçemiyordu ama şu anda bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi yolların kalitesini yükseltmektir. Yetiştirdiğimiz ürünlerin bir an önce tüketicinin ayağına gitmesi gerekiyor. Siz 5-6 saatte götürürseniz ürünü değerini kaybeder ama yarım saatte götürürseniz üretici kazanır." diye konuştu.

Nar üreticilerinin sorunlarını, son yıllarda pazarlamada ve satışta sıkıntılar yaşandığını iyi bildiklerini ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Fiyat istikrarsızlığını ve geçen dönemi kaçıran yatırımcılara destek olacaklarını kaydetti.

Özellikle Pirinçli Köyünde yapacağımız sistemine uygun soğuk hava depolarıyla üreticimizin daha çok para kazanmasını sağlayacağız." diyen Demirhan, "Sadece Şirvan ilçemizde yıllık 250 tona yakın alabalık üretilmekte, bu potansiyel ve zenginliği ortaya çıkarmak ve daha da büyütmek için proje ve çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Şirvan ilçemiz 67 bin dekar tarım alanına sahiptir. En önemli tarımsal gelir kaynaklarından bir tanesi Siirt fıstığı 33 bin dekar, zivzik narı da 4 bin 500 dekarı aşmış durumdadır. Küçük baş hayvan varlığı 4 bin 200, arı kovanı 4 bin adettir ve 470 ton da bal üretimimiz bulunmaktadır. Şu anda pirinçli köyünde nar üretim alanları 650 dekar alanı aşmış durumda ve 750 ton nar üretimi yapılmaktadır." şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri