Kültürel mirası gün yüzüne çıkarıyorlar!

Diyarbakır’da 10 genç kız teknolojiye inat asırlık motifleri ilmek ilmek işleyerek, kültürel mirasa sahip çıkıp dokuma yün halıyı gün yüzüne çıkarıyor   Gülbahar...

Diyarbakır’da 10 genç kız teknolojiye inat asırlık motifleri ilmek ilmek işleyerek, kültürel mirasa sahip çıkıp dokuma yün halıyı gün yüzüne çıkarıyor

Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır'a yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Derviş Hasan Köyü’nde açılan halı atölyesinde Sur Kaymakamlığı'nın da desteğiyle köydeki kızlar hem halı yapmayı öğreniyor hem de ailelerine destek sağlıyor.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, büyük halı fabrikaları açılırken, bin bir zahmetle yapılan el dokuması yün halılar unutulmaya mâhkum oldu.

Genç kızlara iş fırsatı oldu

Derviş Köyü evinin atölyeye çevrilmesiyle genç kızlara bir nevi iş fırsatı doğmuş oldu. Sur Kaymakamlığı’nın destek olduğu atölyede dönemsel olarak kızların sayısında da farklılık oluyor. Koyun yününden iplerle asırlık motifleri el emeği göz nuruyla ilmek ilmek işleyen genç kızlar, bir halıyı 7-8 ayda tamamlıyor. Derviş Hasan Köyü'nde yaşayan genç kızlar başladıkları bu işle hem sanat öğreniyor hem de maddi kazanç sağlıyor.

 

‘Kızlar burada sanat öğreniyor’

Yenigün Haber’e konuşan eğitmen Fevziye Özdemir, “Burada el dokuması halı işlemeyi gösteriyoruz. Kızlar burada sanat öğreniyor ve ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Genelde kadınlar evde oturuyor, genç kızlar burada çalışıyor. Ayrıca çoğu da evlendikten sonra kursa gelmiyorlar” sözlerini kullandı. Büyük emeklerle tamamlanan halılar özellikle batı illerine gönderilerek satışa sunulurken, halılara yerli ve yabancı turistler de büyük emek harcanan halılara rağbet gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri