Diyarbakır’da daha önce 7’den 70’e herkesin sabah akşam tükettiği ciğer kebabına olan ilgi pandemiyle birlikte dibe vurdu. Koronavirüs salgını öncesinde günlük 6 ton ciğerin tüketildiği Diyarbakır’da, bu rakam 2 tona kadar düştü. Bu durum hem ciğer kebabı satan işletmeleri hem de sakatat ürünler satan kasapları olumsuz yönde etkiledi. İşlerinde ciddi oranda bir düşüş yaşandığını belirten ciğer kebabı ustası Nizam Remzi, paket servisin kendilerini kurtarmadığını söyledi. Bu nedenle vardiyalı çalışma sistemine geçtiklerini belirten Remzi, yetkilerden yılbaşından sonra kendilerine servis yapma izni verilmesini istedi
Ahmet Baran / YENİGÜN ÖZEL - Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada salgın haline gelen koronavirüs pandemisi birçok iş sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Pandemiyle mücadele kapsamında alınan kararlarla birlikte restoran, lokanta, pastane gibi işletmeler sadece paket servis hizmeti vermeye başladı. Bu durum özellikle yeme-içme sektöründe büyük sıkıntılar yaşatırken, insanların gündelik alışkanlıklarının ise değişmesine neden oldu. Daha önceleri kentte hemen hemen her öğün tüketilen çiğer kebabına olan ilgi salgınla ile birlikte azaldı. Salgından öncesi günde 6 ton ciğerin tüketildiği Diyarbakır’da, bu rakam 2 tona kadar geriledi.
‘Sadece paket ve dürüm bizi kurtarmıyor’
Diyarbakır’da uzun yıllardır ciğer kebabı ustalığı yapan Nizam Remzi, pandemiyle birlikte işlerinde ciddi oranda bir düşüş yaşandığını söyledi. Sıkıntılarının çok büyük olduğunu kaydeden Remzi, “Dükkânlarımız kapalı. Şuanda sadece paket ve dürüm servisi yapabiliyoruz. Bu da ister istemez olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle de işlerimizde ciddi oranda düşün yaşandı. Müşterilerimiz servis seklinde yemek yeme geliyor, ancak pandemi nedeniyle yasak olduğu için biz bunu veremiyoruz. O nedenle kendilerine paket ya da dürüm vermek zorunda kalıyoruz. Bu da bizi iş yapma noktasında ister istemez olumsuz yönde etkiliyor. Yani yılbaşından sonra en azından bizlere belirli saat dilimleri arasında servis yapma imkanı verseler bile bize yeterli gelecektir en azından” dedi.
‘500 kilo ciğerden 100 kiloya düştük’
Diyarbakır’daki günlük ciğer tüketimine de değinen Remzi, “Pandemi ile birlikte ister istemez kentteki çiğer tüketimi azaldı. Biz daha önceleri burada 400-500 kilo ciğer kullanıyorduk. Şuanda ise anca 100-120 kilo civarı ciğer kullanıyoruz. Çünkü sadece paket ve dürüm servisi yapabiliyoruz. Sadece paket ve dürümde ne yazık ki bizi kurtarmıyor. Çünkü giderlerimiz çok fazla. Mesela çalışan sayımız düştü. Verdiye sistemi ile çalışmaya başladık. İki gün geliyoruz bir gün gelmiyoruz. Bu şekilde çalışıyoruz. Yetkilerden talebimiz hafta içi ve hafta sonu sabah 8’den akşam 8’e kadar bize servis yapmak müsadesi versinler. 8’den sonra isterlerse işyerlerimizi komple kapatalım. Pakette vermeyelim ama sabah 8’den akşam 8’e kadar bize servis yapma versinler ki devletten bir talebimiz olmasın” diye konuştu.
‘Biran önce işyerlerimizin açılmasını talep ediyoruz’
İş yerlerinin biran önce açılması talebinde bulunan bir diğer ciğer ustası İrfan Ürkek ise “Daha önceleri 200 kiloya kadar ciğer satıyorduk. Şimdi ise ancak 50 kilo satıyoruz. Yarı yarıdan daha fazla bir düşüş oldu işlerimizde. Yani biran önce işyerlerimizin açılmasını talep ediyoruz. Lokantaların özelliği servistir onu da yapamıyoruz. Sadece paket ile olmuyor. Bu nedenle işçilerin çoğu işe gelmiyor. Hepsi mağdur durumdadır” ifadelerini kullandı.
‘Ciğerlerimiz elimizde kalıyor’
Diyarbakırlı kapsam ve sakatat satıcısı Eşref Atlı da iş yapamamaktan dert yanıyor. Ciğerlerinin ellerinde kaldığını vurgulayan Atlı, “Diyarbakır’da ciğer satışlarının pandemiden önce çok iyiydi. Ancak şimdi yok. Ciğerlerimizin hepsi boynumuzda kalıyor. Arkadaşlar paket sistemine geçtiği için iş yapamıyor. İş yapamadığı için de bizim ciğerlerimiz elimde kalıyor. Pandemi sürci içerisinde günlük sattığımız ciğer 150-200 kiloya kadar düştü. Daha önceleri 50 kilo götüren arkadaşlarımız şimdi ancak 6-7 kilo götürebiliyor. O da sadece iş olsun diye götürüyorlar onu da zor satıyorlar. Diyarbakır ciğeri sabah ezanında bile bulunuyor. Özellikle Dağkapı civarında. Kentte daha önceleri en fazla tüketilen ciğerdi. Şimdi ise en az tüketilen ürün konuma geldi diyebilirim” diye belirtti.