Diyarbakır'da ikinci el beyaz eşya ve mobilya satışı yapan esnaflar, alım gücü düşen halkın artık ikinci el eşya dahi alamadığını belirterek, “Ne alım ne de satım var” dedi.
Türkiye’de kur krizinin yaşandığı 2018 yılının ilk dönemlerinde “daha ucuz” olduğu için insanların uğrak mekanları haline gelen ikinci el beyaz eşya dükkanları, krizin derinleşmesiyle birlikte iş yapamaz hale geldi. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan ikinci el beyaz eşya esnafı, toplumun alım gücünün artık ikinci el ürünlere dahi yetmediğini belirtti.
Ne alım ne satım oluyor
İkinci el beyaz eşya ve mobilya satışı yapan Yücel Kaplan adlı esnaf, satışların durma noktasına geldiğini söyledi. İnsanların sıfır ürün alamadığından kaynaklı eski eşyalarını satamadığını ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Kaplan, "Eskiden sıfırla ikinci el arasında fiyat farkı fazla yoktu. Mesela adam çamaşır makinasını 2 bine satıyor, sonra gidip 3 bin liraya yenisini alabiliyordu. Ama şuan baya fiyat farkı olduğu için ne alım var ne de satım. Her iki tarafta şuan mağdur durumda. Eskiden verdiğimiz ürünleri şuan geri alamıyoruz. Bu yüzden alımda olmuyor satım da olmuyor” diye belirtti.
Kaplan, kurdaki artıştan kaynaklı piyasanın durduğunu dile getirerek, şöyle dedi: "Mazot mesela nakliyeye vuruyor. Nakliyeye vurunca bize yansıyor. Bize yansıyınca müşteriye de yansıtıyoruz. Bu yüzden alım gücü yok. Doların düşmesini istiyoruz. Ya da fiyatlar oturmuş olsun. Dolar arttıkça her şeye zam gelmeye devam ediyor. Millet sıfır alamayınca ikinci el ürününü kullanmaya devam ediyor. O yüzden de satamıyor. Satmadığı için bu sefer bizde alamıyoruz.”
Sattığının yerini dolduramıyor
Bir diğer ikinci el beyaz eşya esnafı Serhan Ateş de, benzer durumdan dertli. “Sattığımız ürünlerin yerini dolduramıyoruz” diyen Ateş, "Herkesin kendine belirlediği bir bütçe var ama o bütçeye uygun bir meblağa veremiyoruz ve alamıyoruz. Baya durgunluk oldu. Bunların sebebi doların, mazotun, benzinin yükselmesi. Haliyle eşya alırken nakliye ücretini de eşyaların üzerine ekliyor o şekilde satıyoruz. Şuan satabiliyorum ama alamıyorum. Sattığımız ürünün yerini dolduramayacak durumdayız” dedi.
Artık ikinci el dahi alınmıyor
Ramazan Çelik isimli esnaf ise, Türkiye’de büyük bir krizin yaşandığını ekleyerek, "Eskiden 15 parça alabiliyorsak şuan 10 parça alabiliyoruz. Artık kimsenin sıfır eşya alabilecek gücü kalmadı. Bırak sıfır eşyayı artık kimse ikinci el bile alamıyor. Piyasada büyük bir kriz var. Geçen sene bir kamyon eşya satabiliyorken şuan yarım kamyona düştü" dedi.
Bunun sorumlusu olarak iktidarı işaret eden Çelik, eskiden gelen müşterilerin 5-6 parça alabildiklerini fakat şuan bir iki parça satışıyla idare etmeye çalıştıklarını söyledi. (MA)