İnşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarına dikkat çeken Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Kaya, kamuya iş yapan yüklenicilerin fiyat artışları nedeniyle taahhütlerini yerine getirememe riskiyle karşılaştıklarını söyledi. Bu durumun birçok firmayı iflasın eşiğini getirdiğini belirten Kaya, biran önce fiyat farkı ve tasfiye hakkı kararnamesi çıkarılması gerektiğine dikkat çekti
YENİGÜN HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye ekonomisi ve istihdamının temel dinamiklerinden olan inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının kamuya iş yapan yüklenicileri iflasın eşiğini getirdiğini belirtti. Kaya, “İnşaat demiri, çimento, hazır beton, boya gibi en temel inşaat malzemesi fiyatlarındaki yüksek artışlar ve kurdaki dalgalanmalar kamuya iş yapan yüklenici firmaları zor duruma sokmuştur. Yüklenici firmalar ihale aldıkları gün ile bugünkü piyasa fiyatlarını arasındaki makasın her geçen gün artmasından kaynaklı olarak malzeme temininde sıkıntılar yaşamakta, borçlanma yoluna giderek işlerini bitirmenin telaşına düşmüşlerdir. Öte yandan fiyat farklarının yüklenici firmalara ödenmesine rağmen yüzde yüzleri aşan fiyat farkını karşılamaya yetmemiştir. Kurdaki artış ile birlikte üretici firmaların yurtdışına malzeme satma yoluna gitmeleri malzeme tedarik zincirini de olumsuz etkilemektedir" dedi.
‘Fiyat farkı ve tasfiye hakkı kararnamesi bir an önce çıkmalı’
Kamuya iş yapan yüklenicilerin fiyat artışları nedeniyle taahhütlerini yerine getirememe riskiyle karşılaştıklarını ifade eden Kaya, “ Fiyat farkı ve tasfiyeye ilişkin kararname bir an önce çıkarılmalıdır. Kararnamede inşaat malzemelerine gelen zam oranının hesaplanarak uygulanmasına yer verilmelidir. Kamuya iş yapan yüklenicilerin ihaleye imza attıkları tarihteki malzeme fiyatlarıyla güncel fiyatlar arasındaki ön görülmeyen farkın ‘İlave Fiyat Kararnamesi’ telafisi sağlanmalıdır. İhalesi alınmış henüz başlamayan projelerin de tasfiye hakkı verilmelidir. Ayrıca kamuya iş yapan yüklenicilerin sözleşmelerinde fiyat farkı ile ilgili madde olup olmadığına bakılmaksızın tamamına reel fiyat farkı düzenlenmesi getirilmelidir. Kararnamede bu taleplere yer verilmediği takdirde birçok firma iflas noktasına gelecek ve binlerce insanın işsiz kalmasına neden olacaktır” şeklinde konuştu.