Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar ilçesinde esnaflık yapan kadınlar ekonomik sorunlar nedeniyle işletmelerini ayakta tutmak için kredilere başvurduklarını belirterek “Aybaşını bin bir zorlukla getiriyoruz" dedi
Ekonomik sıkıntılarla birlikte enflasyon oranının hız kesmeden yükselmesi, döviz kurlarındaki artış, temel gıda ürünlerinden konuta kadar gelen fahiş zamlar yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı. Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Gaziler semtindeki esnaf kadınlar, ekonomik sıkıntıların kendilerini nasıl etkilediğine dair Jinnews’e konuştu.
‘Yaptığım işten memnun değilim’
Küçük bir büfe işleten Dilber İlan, yaptığı işten memnun olmadığını belirterek, “Kadın olarak sadece bu işi değil, her işi yapmak zor. Genelde erkeklerle ve çevremdeki komşularla alakalı sıkıntılar yaşıyorum. Her gelen ‘3 ay kalırsın 5 ay kalırsın veya yapamazsın’ dediler. Ama unutuyorlar biz hem anne hem kadınız ve her alanda güçlüyüz. Bunu göz ardı etmeyelim. Kadınlar güçlüdür ve o kadınlardan biri de benim. Çevrem benim için ne düşünürse düşünsün benim için çok da önemli değil” ifadelerini kullandı.
‘Kredilerle ayakta duruyoruz’
Bankadan aldıkları kredilerle ayakta durmaya çalıştıklarının altını çizen İlan, “Çevremde bu işi yapan çok insan var ve onların da böyle bir destek aldıklarını duymadım. Olumsuz dönüş yapılacağını bildiğim için böyle bir talebim asla olmadı. Bankadan aldığımız kredilerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu süreç de gittiği yere kadar” dedi.
‘Müşteriler ile dayanışma içerisindeyiz’
Yöresel kıyafetlerin satıldığı bir dükkân işleten Mehtap isimli, kadın esnaf ise “Yaptığımız iş, düğüne ve eğlenceye dayalı bir iş. İşimi severek ve isteyerek yapıyorum. Daha önce de yapıyordum evlendikten sonra eşimle birlikte bu işi yapıyoruz. Her meslekte olduğu gibi bunun da zorlukları var” şeklinde konuştu.
‘Pandemi sürecinde 3 ay kapalı kaldık’
Pandemi sürecinde yaklaşık 3 ay kepenk indirdiklerini kaydeden Mehtap sözlerine şöyle devam etti:
“İlk yılımıza göre ikinci yılımız güzel geçti, ama pandemi sürecinde yüzde yüz bir düşüş oldu. Neredeyse 3 ay kapalı kaldık. Bu süreçte müşterinin az olması ve alım gücünün giderek düşmesi nedeniyle zarar gördük. Gelirimiz normal koşullarda ailemize yeterli olabilirdi ama şu anki ekonomik durumdan dolayı asla yeteceğini sanmıyorum. Yetmiyor da zaten. Her bireyin olduğu gibi kadının da ayakları üzerinde durması, ekonomik özgürlüğünü eline alması çok güzel ama kriz bizi çok daha fazla etkiliyor.”
‘Ay başını bin bir zorlukla getiriyoruz’
Bir mağazada aşçılık yapan Salime Dağ da maaşının, aldığı gün bittiğini ve üstüne borç yaptığını belirterek, “Maaş günü geldiğinde ATM’ye gidiyorum ve eve varana kadar tüm param bitiyor. Ekonomik açıdan cehennemi yaşıyoruz. Ekonomik şartlardan dolayı insanlar evini, arabasını satıyor. Eğitim zaten allak bullak bir durumda. Gençler okusun diyorsunuz da nereye kadar? Yaşamın bir kadın olarak zorlukları elbette var. Mücadele vermek zorundayız. Çalışmaktan başka çaremiz yok. Ay başını bin zorlukla getiriyoruz. Aldığım maaşın üzerine bir de borç yapmak zorunda kalıyorum” dedi.