Doğu Karadeniz’de fındık hasadı için gün sayılırken, başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden fındık toplamak için Giresun’a gidecek olan geçici tarım işçilerinin hazırlıkları hız kazandı. Giresun Valiliği tarafından fındık toplama tarifesinin ise bu yıl 120-160 TL aralığında olacağı duyuruldu.
YENİGÜN HABER- Her yıl Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden binlerce geçici tarım işçisi, aileleriyle birlikte Doğu Karadeniz illerinde çalışmaya gidiyor. İşçilerin hasat için çalışmaları sürerken Giresun’da da şehir dışından gelecek işçiler için hazırlıklar hızla devam ediyor. Binlerce vatandaşın fındık toplamak için Girsun’a geleceğini söyleyen Diyarbakır eski Vali Yardımcısı ve Çınar Kaymakamlığı görevlerinde bulunan Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, işçilerin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, fındık işçilerine ödenecek günlük asgari ücretin 120-160 TL arasında belirlendiğini belirterek, fındık işçilerinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.
Mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama merkezi ziyaret edildi
Tanrıseven, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, kurum amirleriyle birlikte Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Merkezinde incelemelerde bulundu. Tanrıseven, fındık tarımında çalışan gezici mevsimlik işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gayreti içinde olduklarını belirterek, konaklama merkezinin, pandemi koşulları da dikkate alınarak kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi. Fındık işçilerinin sağlıklı koşullarda kalması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Tanrıseven, Giresun Valisi Enver Ünlü’nün de konunun hassasiyetle takipçisi olduğunu kaydetti.
Giresun’a gidecek çocuklar için çalışma yapılacak
Tanrıseven, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı doğrultusunda En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çalışmaların yapıldığını belirtti. Mecburiyetten dolayı aileleriyle Giresun’a gelen çocuklara çeşitli eğitimler verileceğini, çocuklara yönelik sportif ve kültürel gezi faaliyetlerinin yapılacağını duyuran Tanrıseven, “Amacımız, Giresun’un en değerli tarım ürünü fındığın en iyi şekilde toplanarak üretime kazandırılması ve il dışından gelen mevsimlik tarım işçilerinin de mağdur edilmemesidir. Yapılan çalışmalar çerçevesinde, mevsimlik tarım işçileri toplanma alanında gerekli çalışmalar yapılarak, kapasite artırıldı. Fındık işçilerinin barınacağı yerler temizlenerek kullanıma hazır hale getirildi. Fındık işçilerinin çocuklarına verilecek eğitimlerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünce öğretmen görevlendirilmesi yapıldı” diye konuştu.
İşçiler için çalışmalar devam ediyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO ve Giresun Valiliği işbirliğinde yapılan program doğrultusunda, fındık işçilerine eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Çocuklara kırtasiye desteği sağlanarak, eğitimler verilecek. Ailelere ve çocuklara, hijyen seti, kıyafet ve gıda paketi desteğinde bulunulacak. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine sağlık ve aşı hizmeti sunulacak.Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi kapsamında, çalışanlara kişisel koruyucu ekipman ve ilk yardım paketi dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği’ materyalleri verilecek ve bahçelere portatif tuvaletlerin kurulması sağlanacak.
Fındık toplama tarifesi belirlendi
Giresun Valiliği tarafından fındık hasadında çalışacak olan tarım işçilerine ödenecek asgari ücretler de belirlendi. Günlük yevmiye, yemeğin bahçe sahibi tarafından karşılanması halinde 120 TL, yemeğin işçiler tarafından tedarik edilmesi halinde net 135 TL olacak. Fındık taşınma işinde çalışan çuvalcıların ücreti yemeğin işveren tarafından karşılanması halinde 145 TL, yemeğin işçiye ait olması durumunda 160 TL olacak. Aşçılara ise 135 TL ücret ödenecek. Kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere kilo başına 0,85 TL ödenecek. Patoz çekim ücreti de kg başına 0,25 TL, ton/saat başı 250 TL olarak belirlendi. (Haber Merkezi)