Dijital ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte zor günler geçiren yazılı basın kurdaki artışla birlikte can çekişir hale geldi. Girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklı giderlerini karşılayamaz duruma gelen yerel medya, destek bekliyor. Resmi ilanlarla ayakta kalmaya çalışan gazetelerin durumunun iyileştirilmesini isteyen gazeteler, Basın İlan Kurumunun aldığı yüzde 15’lik payının asgari düzeye çekilmesini, kamu kurum ve kuruluşlarının desteklemeler yapmasını, ilanların sayısının artırılmasını, SGK primlerinin asgari düzeye indirilmesi ve ilanların doğrudan teminle yapılmaması talep etti. BİK’in kurumsal olarak üç büyük il dışındaki gazetelere de faizsiz kredi vermesi gerektiğinin altını çizen Güneydoğu Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur ise devletin de yerel medyaya ciddi destekler sunması gerektiğini vurguladı
Yılmaz Yiğitler / YENİGÜN ÖZEL - Kurdaki artış ve ekonomideki istikrarsızlık birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Dövizdeki yükselişle birlikte yazılı basında kullanılan; kâğıt, boya, kalıp v.b gibi birçok ürüne zam geldi. Dijital medyadan kaynaklı gazetelerin satılmadığı ve okuyucu kitlesinin büyük bir bölümün kaybeden yazılı basın kurdan etkilenen sektörlerin başını çekiyor. Peki, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yazılı basın nasıl ayakta duracak, kurdaki artış gazetelerin maliyetini nasıl etkiledi ve gazetelerin Basın İlan Kurumu’ndan beklentileri nelerdir? Sorusunu; Diyarbakır Güneydoğu Ekspres Gazetesi imtiyaz sahibi Hüsnü Pervan, Batman Son Söz Gazetesi imtiyaz sahibi Ercan Atay, Siirt Son Söz Gazetesi imtiyaz sahibi Atilla Durak, Urfa Fanatik Gazetesi imtiyaz sahibi Tahir Gülebak, Mardin Haber Gazetesi imtiyaz sahibi Murat Akgül ve Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur’a sorduk.
“İlan artışı yapılsın”
“Doğrudan temin ihaleleri yapılmasın”
“Sigorta primlerinde indirim yapılsın”
“Kâğıt, mürekkep, elektrik ve doğalgazdaki artışlar aldı başını gitti. Artışların karşısında dayanmak çok zor. Ne yapacağımız tam olarak bilmiyoruz. İlanlarda düştü. Gazetelere pozitif bir ayrımcılığın yapılması gerekiyor. Gazeteler demokrasinin olmazsa olmazlarındandır. Kamuda denetim görevi gören gazetelerin görev yapması için pozitif bir ayrımcılık yapılma. En azında; sigorta primlerinde indirim, ilanlarda düzenleme, ilan fiyatlarının artırılması gibi şeyler yapılabilir. Bir takım teşvikler verilmeli. Elinde akılı telefonu olanlar gazetecilik yapıyor, bu durum da bizi etkiliyor, gazeteciliğin kurumsallaştırılması gerekiyor.”
“Masraflarımız her geçen gün artıyor”
“Kurdaki artış bizleri çok etkiledi. 675 liraya aldığımız kalıp bin 400 lira oldu. Gazetelerin ekonomik sorunlarının çözümü için resmi ilanların artırılması gerekiyor o da şimdilik zor gibi gözüküyor zaten piyasada reklamda yok. Ne yapacağımıza şaşırdık. Bir şekilde destekler verilmeli ciddi anlamda sıkıntı var. Aylık 5 bin lira olan masrafımız şuan 15 liraya kadar çıkmış. Vergi ve sigorta ücretleri de önümüzdeki günlerde artırılacak, işin içinde nasıl çıkacağımızı bilmiyoruz. Hem işçiyi hem de işvereni de düşünmek gerekir. Devlet hem vergilerde hem de sigorta ücretlerinde indirim yapması gerekiyor. Masraflarımız her geçen gün artıyor zaten hiçbirimiz gazete de satamıyoruz. Şuan okuyucuya ulaşmak için web siteleriyle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ya gazeteler tamamıyla kapatılsın ya da bir çözüm bulsunlar. Gazeteler dijitale dönüşsün. Bu saten sonra gazetelerin hangi masrafını karşılayacağız? Vergi borçlarını ödeyemiyorum. Matbaa işleri de durdu yüzde 50’lik bir düşüş var. Artık faturalarda matbaa da kesilmiyor, hepsi dijital ortamda yapılıyor.”
“İlan ve abone desteği verilmeli”
“Yazılı medya dijital alanda kendini yenilemeli”
“Gazetelerde kullanılan malzemeler Dolara endeksli olduğu için sürekli maliyetler artıyor. Dijital ve soysal medya yazılı medyayı ciddi manada kıskacına alıp yok etme gayreti içerisinde. Gazetelerde yüksek oranda bir tiraj kaybı var. Vatandaşın gazeteleri okuma oranı düşük. Haber, yorum her şey dijitalde takip ediliyor. Gazete okuma alışkanlığı giderek yok oluyor, bu sadece bölgemize ya da ülkemize özgü değil, dünya genelinde yazılı medyaya ciddi bir kan kaybı yaşanıyor. Buna dair Basın İlan Kurumunun, Türkiye Cumhuriyetti Devletinin ciddi destekler oluşturması gerekiyor. Ayrıca yazılı meydanında kendisini dijital medya alanında yenilemesi lazım. İki taraflı bir yenilik ve destek lazım, bu noktada hareket etmek gerekir. Basın İlan Kurumu sadece çalışan gazetecilere bir destek sunuyor, kurumsal yönde herhangi bir desteği söz konusu değil. BİK, reklamlarda ve ilanlarda gelen yüzde 15’lik bir pay alıyor, biz yıllardır bu komisyona da karşıyız. Çünkü siz bir komisyon alıyorsanız mutlaka karşılığını vermelisiniz ama herhangi bir karşılığı yok. Herhangi bir reklam, ilan artışını sağlayabilecek bir ortamda oluşturdukları da söylenemez. BİK’in kurumsal olarak hiçbir gazeteye ekonomik yönde bir katkısı yok. Bu nedenle Basın İlan Kurumu üç büyük il dışındaki gazetelere de faizsiz kredi desteği vermesi gerekiyor.”