Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 27 aydır yükseltmediği politika faizini dün 650 baz puan artırdı.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltildi.
Mart 2021'den bu yana ilk kez faiz artırımına gidilmesinin ardından Dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 24 TL’yi aştı.
Faiz artırarak piyasada borçlanmayı zorlaştırdığı belirtilen Merkez Bankası'nın kararı vatandaşların hayatını doğrudan etkileyecek.
Peki, faiz artışının vatandaşa yansıması nasıl olacak?
VATANDAŞI BEKLEYEN TEHLİKE: KREDİ KARTI FAİZLERİ
Faiz artışının en büyük etkisi kredi kartı kullanıcıları ve kredili mevduat hesapları olan banka müşterilerinin ödediği faiz oranlarına etki edecek.
BBC Türkçe'ye konuşan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Seçimlerden önce talebi güçlü tutmak için faizlerin suni olarak düşük bırakılması, kredi kartı vade farkının yüzde 1,36’da sabitlenmesi insanları kredi kartı harcamalarına, olabildiğince tüketici ve ihtiyaç kredilerine yönelmeye teşvik etti" diyor.
Artan faizlerle birlikte bu borçların maliyetlerinin yükselmesi ve bireylerin daha zor borçlanması bekleniyor.
ŞİRKETLERİN FİNANS SORUNU OLUŞACAK
Benzer bir tablonun küçük ve orta ölçekli işletmeler için de geçerli olduğunu belirten Kozanoğlu’na göre, "Bankaların bu işletmeler için düşük maliyetle fon sağlaması mümkündü. Ama artık şirketleri finanse etmenin de maliyeti yükselecek. Talep hız kesince cirolar düşecek. Şirketlerin çalışan alırken daha tereddütlü davranmasına, ücret artışlarına karşı mesafeli davranmasına neden olacak." (Haber Merkezi)