Enflasyon artışının promosyonları pula dönüştürdüğünü dile getiren KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, sözleşmelerin yeniden değerlendirilmesi ve promosyon ücretlerinin güncellenmesini istedi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, enflasyon ve ücret artışı nedeniyle değer kaybına uğrayan promosyon sözleşmesinin yenilenmesi talebiyle Diyarbakır Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde açıklama yaptı. KESK’e bağlı sendika üye ve yöneticilerinin katıldığı açıklamada, “Enflasyon artışı sonucu pula dönüşen promosyon ödemeleri güncellensin” yazılı pankart açıldı.
‘Enflasyon kontrolden çıktı’
Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Medine Mete, enflasyonun tamamen kontrolden çıktığını belirterek, “İşçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitleleri zamlar altında ezilerek geçim derdine düşmüştür. Yıl başından bu yana Türk Lirası’nda yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri ile kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Geçmiş yıllarda enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde alınan promosyon ücretleri anlamını yitirmiştir” dedi.
‘Promosyon ücretleri güncellenmeli’
Promosyon ücretlerinin güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Mete, “İktidarın benimsediği sermayeye dost, emekçiye düşman ekonomi politikaları sonucunda bankaların karlılık oranları yüzde 800’leri aşan oranlarda artmıştır. Bir yandan milyonlarca ücretli çalışan açısından büyük ekonomik kayıplar söz konusuyken, diğer yandan bankaların bilançolarında dikkate değer kar ve kazançların ortaya çıkması, promosyon sözleşmelerinin mevcut ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesini gerektirmektedir” şeklinde konuştu.
‘Sözleşmeler yeniden değerlendirmeli’
Resmi verilere göre yıllık Tüketici Fiyat Enflasyonu’nun (TÜFE) yüzde 79,60 ve Üretici Fiyat Enflasyonu’nun (ÜFE) yüzde 144,61 olarak açıklandığına dikkat çeken Mete, “Böyle bir ortamda kamu emekçilerinin maaş, ek ödeme ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmeleri yeniden değerlendirilmeli, kamu emekçilerinin ekonomik kayıpları en kısa sürede giderilmelidir. Aksi taktirde fiili meşru mücadele geleneğimizden aldığımız güç ile hem yasal süreç başlatacağımızı hem de sivil itaatsizlik eylemleri başlatacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye belirtti. (Haber Merkezi)