İktidarın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasının ardından altı aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte yüzde 24,73’lük zamdan yararlanamayacak en alt sınırdan maaş alan emeklilerle ilgili harekete geçtiği belirtildi.
TÜİK, haziran ayı enflasyon oranını yüzde 1,64 olarak açıklamış ve milyonları ilgilendiren altı aylık enflasyon farkı yüzde 24,73 olarak kesinleşmişti.
Buna göre yıl ortasında SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73, memur emeklileri ise toplu sözleşme kapsamında yüzde 19,31 zam alacak.
Ancak en düşük emekli maaşında “kök aylık” uygulaması yaklaşık bir milyon emeklinin beklenen zammı alamaması ihtimalini gündeme getirdi.
Bu nedenle Ocak 2024’ten bu yana 10 bin lira olarak uygulanan “en düşük emekli maaşı”yla ilgili bir yasal düzenleme yapılması bekleniyor. Bu yönde bir düzenleme yapılmaması durumunda ise yaklaşık 1 milyon emekli 10 bin lira aylık almaya devam edecek; 2.7 milyon emeklinin zam oranı ise yüzde 24,73’ün altında kalacak.
AK Parti’nin en düşük emekli maaşının yükseltilmesine ilişkin bir etki analizi raporu hazırladığı öğrenildi.
Yapılan çalışmada “en düşük emekli maaşı”nın en az 12 bin liraya çıkarılmasının gündemde olduğu ifade edildi.
Hazırlanacak raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmasının ardından konuyla ilgili adım atılması bekleniyor.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından “Bu konu üzerinde çalışılıyor. Herhangi bir karar verilmiş değil” dedi.
En düşük emekli aylığı, Ocak 2024’ten bu yana 10 bin TL olarak uygulanıyor. Mevcut durumda kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli de yasa gereği 10 bin lira aylık alıyor. Ancak bir düzenleme ile kök maaşı değişmediği için bu emeklilerin yüzde 24,73’lük zamma rağmen alacağı aylık 10 bin lira olacak.
“En düşük emekli maaşı”na altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılması halinde ise Temmuz 2024 itibarıyla “en düşük emekli aylığı” 12 bin 473 liraya yükselecek.