Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısının ardından yeni Koronavirüs destek paketini açıkladı. Erdoğan, işyeri lira olan esnaflara 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacağını açıkladı. Yeni paketi Yenigün Haber’e değerlendiren DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Cumhurbaşkanın yaptığı açıklamalar önemli ancak yetersiz kaldı. Esnafı tatmin edecek ve ayakta tutacak ciddi destekler değildi” dedi
Foto: Arşiv
YENİGÜN ÖZEL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yeni Koronavirüs destek paketini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 20’den 10’a indirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranı ile birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran’a kadar uzattıklarını, 1 milyon 239 bin 438 kişiye 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi, iş yeri kirası olan esnafa 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacağını duyurdu. Destek Paketine ilişkin Yengün Haber’e konuşan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yeni desteklerin yetersiz kaldığına dikkat çekerek, esnaflara aylık 5 bin TL’lik nakdi destek verilmesi gerektiğini söyledi.
[caption id="attachment_57517" align="alignleft" width="600"]
‘Esnafa nakdi destek verilmeli’
Yeni destek paketini yetersiz bulduğunu vurgulayan Ebedinoğlu, “Pandemi başladığı günden bu yana hizmet sektöründe gıda ürünleri satan işletmelerin dışındaki diğer tüm işletmeler ciddi tahribatlar yaşadı. Birçok esnafımız iflasın eşiğine geldi. Birkaç kez esnafa yönelik destekler açıklandı ancak daha öncede bu desteklerin tek başına yeterli olmadığını söylemiştik. Esnafa nakdi desteğin ve personelleri içinde destek verilmelidir. Cumhurbaşkanı’nın dün yaptığı açıklamalar önemli ancak yetersiz kaldı. Esnafı tatmin edecek ve ayakta tutacak ciddi destekler değildi. Verilen nakdi desteğin arttırılması gerekiyor. Esnafa aylık 5 bin TL destek verilmeliydi” dedi.
‘Hükümet esnafa destek sunmalı’
3 aylık 750 liralık kira desteğinin yetersiz olduğunu dile getiren Ebedinoğlu,, “İşletmeler kapalı bile olsa vergi, SGK prim borcu, Bağ-Kur prim borcu ödenmek zorundadır. 750 liralık kira desteği yetersizdir. Bugün en kötü işletmenin kirası bile 3 bin TL’den başlıyor. İşletmelerde çalışan personeller içinde asgari ücret desteği verilmelidir. Hükümet esnafın zorlu sürecine destek sunmalıdır. Yeni alınan destekler daha kapsamlı ve ayrıntılı olmalıdır” diye konuştu.
Yeni destek paketinde neler var?
Erdoğan destek paketinin içeriğine dair şu bilgileri verdi:
* Yılsonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz.
* Benzer şekilde yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz.
* Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde yine 1 Haziran'a kadar uzatmaya gittik.
* Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor.
* Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.
* Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer şehirlerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz.
* Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz.
* Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl süreyle erteliyoruz. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon liradır.
* Belediyelere de mülkiyet ve tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık.