Bölgede yaşanan kuraklıkla ilgili uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Samed Ucaman, hükümete büyük barajlar yerine bölgesel göletler yapılması çağrısında bulunarak, “Yakın zamanda tedbir alınmaması halinde sorun derinleşecek”
Gülbahar Altaş/YENİGÜN ÖZEL HABER – WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) açıkladığı raporda, küresel ölçekte yüksek su riski taşıyan illerden biri olan Diyarbakır’da, kuraklık hem baraj sularını hem de tarım ve hayvancılığı vurdu.
Kentte bulunan barajların su seviyesi 200 metreye yakın çekilirken, uzmanlar ilgili kurumların tedbir almaması halinde sorunun derinleşeceği konusunda uyardı.
Diyarbakır’da özellikle Devegeçidi ve Göksu barajları kurumaya başladı. Bu durum özellikle bölgedeki çiftçileri ciddi bir şekilde etkiledi.
Ziraat Mühendisleri Odası, durumun böyle sürmesi halinde bölgeyi ciddi tehditlerin beklediği konusunda uyardı.
Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Hakkari, Muş, Şırnak, Gaziantep ve Elazığ Ziraat odalarının verilerine göre, çiftçiler bu yıl içinde sadece buğday üretiminde yüzde 90 zarar etti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Samed Ucaman, hükümete büyük barajlar yerine bölgesel göletler yapılması çağrısında bulunarak, “yakın zamanda tedbir alınmaması halinde sorunun derinleşeceği” konusunda uyardı.
Bölgenin birçok yerinde kuraklık yaşandığını söyleyen Ucaman, geçen yıla oranla yüzde 54, son 14-15 yıla göre yüzde 14 oranında kuraklık olduğunu belirterek, sözlerine şunları ekledi:
“Diyarbakır'da susuz tarım yapılan yerlerin hepsi kurak. Bundan sonra artık yağmur yağsa da buradan dönüş yok, verim alınamaz. Tam tanelerin süt dolum döneminde kuraklık vurdu, taneler olgunlaşamadı. Şimdi kurtulsa da başka bir şey için kullanılamaz. Ancak yemlerin arasında hayvanlara verilebilir. Çiftçilerin çoğu ürünlerini kaldıramayacak çünkü bu onlara masraf olacak. Daha önce de çağrı yaptık, afet bölgesi ilan edilsin dedik, duymazlıktan geldiler.”
Bölgedeki barajların daha fazla kuraklığa sebep olduğunu dile getiren Ucaman, “Tarım alanında çalışanlar olarak, geçmişte tarım alanlarının sulanması için bölgede göletler vardı. Geçen sürede gördük ki bu yöntem büyük barajların kurulmasından çok daha yararlı olduğu ortaya çıktı.Ne yazık ki geçmişte bu alanda çalışan kurumlar da süreç içinde kapatıldı” dedi.