Diyarbakır’da elektrikli scooter ücretleri cep yakıyor!

Diyarbakır'da özel bir şirket tarafından yakın zamanda hayata geçirilen elektikli scooterler, vatandaşlar için alternatif ulaşım imkanı sunuyor. Vatandaşlar,...
Diyarbakır'da özel bir şirket tarafından yakın zamanda hayata geçirilen elektikli scooterler, vatandaşlar için alternatif ulaşım imkanı sunuyor. Vatandaşlar, kentin trafik sorununa alternatif olarak kullanıma sunulan scooterlerin varlığından memnun olsa da fiyatların yüksek olmasından şikayetçi

Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL “Mikro-mobilite” ya da “son kilometre mobilitesi” diye adlandırılan elektrikli bisiklet/scooter paylaşım hizmetleri ilk olarak Lime ve Bird/ScootRides tarafından Amerika’da hizmete sunulmasının ardından birçok ülkede kullanımı yayıldı. Diyarbakırlılar da bu bisikletlere/scooter ile geçen yıl tanıştı.

“İhtiyaçtan çok lüks haline geldi”

Ülke genelinde “kirala, sür, park et” mantığıyla pek çok kişinin işine yarayan bu araçlara ilgi gün geçtikçe artıyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep  gibi Türkiye'nin büyük şehirlerinde faaliyete geçen scooter kiralama hizmeti Diyarbakır’da da yakın zamanda hizmete girmesine rağmen oldukça yaygınlaştı.  Açılış fiyatı 1,99 TL olan ve dakika başına da 1.29 TL ücretlendirilen scooter, 10 dakika kullanması halinde toplamda 14.9 TL gibi ödeme yapılıyor. Yenigün Haber’e konuşan 19 yaşındaki Ömer Yalçın gibi birçok genç, scooter kullanmayı sevse de yüksek fiyatlardan şikâyet ederek, sürekli kullanamadıkları ve ihtiyaçtan çok “lüks” haline geldiğini dile getirdi. 25 yaşındaki genç T.A. da,“Evet çok dikkatimizi çekiyor ve biz gençler olarak hem ulaşım hem de zevk için kullanmak isteriz, ancak karşımıza yüksek bir ücret ile çıkardılar. Ekonomik durum da malum! Bu durumda soruyoruz ne yapabiliriz? Neden bize kolaylık sağlanmıyor?” dedi.

“Kullanabilecek olanaklar sunsunlar”

Scooteri iki kez kullandığını ve yaklaşık 5 dakika için 10 TL ödemek zorunda kaldığını dile getiren T.A, “Bu durumda nasıl kullanabilirim ki? Bunun yerine yine toplu taşımayı kullanma tercih ederim. Bu duruma yetkililerin el atması gerekiyor. Sağ olsunlar kentimize bu hizmeti getirdiler iyi güzel de en azından kullanabileceğimiz olanaklar sunsunlar” diye konuştu. “Ürünü açmak için ekstra para almaları saçma” diyen 17 yaşındaki öğrenci Özlem Aktekin ise, “Uygulamanın şekli çok saçma, 15 dakika yürüme mesafesi olan yere 10-15 TL’ye gideceğime otobüse binerim çok daha iyi. Biz okula gidenler ve kısa mesafe kullananlar için bu fiyat çok çok yüksek” diyor.

Nasıl kullanılıyor?

Kullanıcılar, AppStore ve Google Play Store'dan indirdikleri uygulamada yer alan haritayı kullanarak kendisine en yakınscooteribulabiliyor. Aracın üzerindeki QR kodu kamera ile okutarak kilidi açıp sürmek için hazır konuma getirildikten sonra sürüşünü bitirmek için haritada uygun olan bir alana park ediliyor. Araçlar tek bir sürüşte 35 km yol gidebiliyor. Ulrta güvenlik sistemi mevcut. Her scooter de GPS takılı, en ufak bir sıkıntı olması durumunda teknik ekipler tarafından müdahale ediliyor.  Vatandaşlar zaman içerisinde aşina olsa da özel e-scooter’lar, yüksek fiyatlanma nedeniyle mevcut durumda toplu taşımanın ne bir alternatifi olabildi ne de uzantısı… Kaldı ki öğrenci ve gençlerin büyük bölümü bu araçları günlük düzenli olarak kullanamıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri