Doğu Güneydoğu Sanayici İş insanları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı A. Aziz Özkılıç, pandemi ve sonrasındaki kur dalgalanmaları ile daralan üretim ve yatırıma nefes olması adına kullanıma açılan Kredi Garanti Fonu’nun limitlerinin yetersiz olduğunu savundu. “Daha önce 250 milyar olan kredi 60 milyara düşmüş ve bu Türkiye geneline pay edildiğinde ortaya çok küçük rakamlar kalıyor ki bu rakamlar hiç kimsenin yarasına merhem olmuyor” diyen Özkılıç, Diyarbakır için ise bu konuda Bakan Nebati’den pozitif ayrımcılık beklediklerini vurguladı
Tarık Othan / YENİGÜN HABER - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri tanıtım toplantısında yeni paketin detaylarını paylaşmış ve toplam 60 milyar TL’lik üç yeni KGF paketinin devreye alınacağını belirtmişti. Bakan Nebati, “60 milyar TL’lik yeni KGF destek paketi oluşturuldu. Bunun 25 milyarı yatırım destek paketi, 25 milyarı ihracat destek paketi, kalan 10 milyarı işletme gereksinim paketinden oluşuyor” demişti. Bu gelişme ile sevinen iş dünyası; yavaşlayan ihracatını yeniden canlandırma, eksik kalan yatırımlarını tamamlama, mevcut işletmelerini geliştirme adına açıklanan KGF kredilerine başvurdu. Bakan Nebati, her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacağı belirtmesine rağmen bankaların limitlerin yetersiz olduğunu belirterek işletme sahiplerini geri çevirdiği öğrenildi.
[caption id="attachment_108354" align="alignnone" width="618"]
Özkılıç: KGF limitleri yetersiz
Doğu Güneydoğu Sanayici İş insanları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı A. Aziz Özkılıç, Kredi Garanti Fonu’nun açıkladığı kredi destek paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yatırım ve üretimin artması, ticari yaşamın yeniden canlanması adına kullanıma açılan kredi desteğinin çok önemli bir destek olduğunu kaydeden Özkılıç, çok sayıda iş insanının bu günlerde kendisini arayarak KGF limitlerinin çok az olduğunu ve yetersiz olduğunu bankalar tarafından kendilerine söylendiğini aktardı. Başkan Özkılıç, “İşletmelerde yeniden bir canlanmaya, üretimin artırılmasına, ekonominin canlanmasına, istihdamın yükselmesine ve istenilen seviyelere gelmesine vesile olması adına kullanıma açılan KGF kredileri çok önem arz ediyordu. Devletimizin açıkladığı toplam 60 Milyar tutarındaki kaynak zaten yetersizdi. Daha önce 250 Milyar olan kaynak dörtte bire düşmüş ve dörtte bire düşen rakam Türkiye geneline bölündüğünde ortada çok küçük rakamlar kalıyor. Bu yetersiz kaynaktan dolayı banka şubeleri yoğun gelen kredi taleplerini karşılayamamaktalar” dedi.
‘Verilen limit bölgenin ihtiyaçlarına cevap olamayacak’
Özellikle kalkınmada öncelikli bölgelerde bulunan bankaların şubelerine verilen kredi limiti bölgenin ihtiyaçlarına cevap olamayacak kadar düşük düzeyde olduğunu aktaran DOGÜNSİFED Başkanı Özkılıç, “Çok sayıda iş insanı bu günlerde beni arayarak KGF limitlerinin çok az olduğunu ve yetersiz olduğunu bankalar tarafından kendilerine söylendiğini aktardılar. Buradan Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati’ye bu konuda çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Bakanım, Diyarbakır’a ayrılan limitler çok az ve yetersizdir, bu konuda desteğinizi bekliyoruz. Reel sektörün neredeyse faydalanamayacağı kadar düşük rakamlar merhem olmayacaktır. Diyarbakır’a özel bir limit verilmesini talep ediyoruz zira bu rakamlar hiçbir kimsenin sıkıntısını karşılayacak düzeyde değildir” diye konuştu.