Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, üretici desteklenmediği taktirde et fiyatlarına zam geleceğini ifade ederek, “Girdi maliyetleri arttı, üretici besicilik yapamıyor. Destekleme yapılmazsa et ihraç eden bir ülke konumundan et ithal eden bir ülke konumuna düşeriz” dedi
Yılmaz Yiğitler / YENİGÜN ÖZEL - Hayvancılığın merkezi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretici zor günler geçiriyor. Bir yandan kurdaki yükselişten kaynaklı arta girdi maliyetleri bir yandan da bölgede 2 yıldır yaşanan kuraklıkla mücadele eden besiciler üretim yapamaz duruma geldi. Üreticilerin, besicilik mesleğini bırakmaması için desteklemelerin yapılmasını isteyen Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı; “Eğer besicilikte üretim biterse et fiyatları çok yükselir ve biz burada ithalatçı duruma düşeriz. Türkiye hayvancılıkta ihracatçı durumda ama bu şekilde devam ederse ithalatçı duruma düşer” dedi.
“Üretici desteklenmeli”
Besicilerin, artan girdi maliyetleri ve kuraklıktan kaynaklı zor günler geçirdiğini söyleyen Atlı; “Diyarbakır’da son iki yıldır ciddi bir kuraklık görüldü ayrıca maliyetlerde arttı. Besicilerin masrafları iki ve üç kat arttı. Hükümetin besicilere destek vermesi gerekiyor. Et fiyatlarının daha çok yükselmemesi için üreticiye destek verilmeli. Eğer destek verilmezse insanların et alamaz duruma gelir. Geçtiğimiz günlerde besici arkadaşlarla toplantı yaptık; Besiciler; “ Elektrik maliyetlerinin en azında yarı yarıya karşılanmasını” istiyorlar. Geçen yıl 25 liraya alınan bir hayvan aşısı bu yıl 120 ila 130 TL’ye kadar yükselmiş. 50 lira olan yemin torbası bugün 230 TL’ye, arpanın tonu ise 4 bin 500 lirayı buldu. Üretim durma noktasına geldi. Eğer besicilikte üretim biterse et fiyatları çok yükselir ve biz burada ithalatçı duruma düşeriz” diye konuştu.
“Besiciler para kazanmıyor”
Diğer ürünlere kıyasla et fiyatlarında ciddi bir artışın yaşanmadığını belirten Atlı şöyle konuştu;
“Bütün ürünlere yüzde 300-400 oranında zamlar yapıldı. Pandemi ve ekonomik krize rağmen et fiyatlarına çok cüzü bir miktarda zam yapıldı. Etin fiyatı şuan uygun. 6 yıl önce ettin kilosunu 44 TL’ye satıyorduk. 6 yıl içinde her şeye zam yapıldı hem de çok yüksek oranlarda ama bugün baktığımızda ettin fiyatı 65 ila 70 TL arasında. 7 yıldır dile getiriyorum üretici desteklenmeli, ileriye dönük projelerin yapılması gerekiyor. Besicilik yapan arkadaşlarımız artan maliyetlerden kaynaklı para kazanamıyor bu durumda da besiciliği bırakmak zorunda kalıyorlar. Eğer maliyetler artmasaydı bugün ettin fiyatı daha düşük olurdu. Herkeste yaptığı emeğin karşılığını alırdı. Hayvancılık emek gerektiren bir iştir, insan evladına nasıl bakıyorsa hayvanına da öyle bakıyor. Hayvancılık hassas bir meslek, bu mesleğin devam etmesi için projeler üretilip üretici ciddi anlamda desteklenmeli.”