Bahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağış almayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ciddi bir kuraklık yaşanırken, çiftçiler bir yandan kuraklık ile mücadele ederken diğer yandan elektrik kesintileri ile mücadele ediyor. Yaşanan elektrik kesintileri yüzünden on binlerce liralık maddi kayıp yaşadıklarını belirten Abdülaziz Sadıkoğlu, “Ekinlerimiz elektrik kesintileri yüzünden kurumak üzere, perişanız, zor durumdayız. Devlet yetkilileri bu soruna bir el atsın” dedi
Bölge ekonomi ve istihdamında önemli bir yer tutan tarım sektörü, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi oldukça zor günler geçiriyor. Tahıl ambarı konumunda olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde buğday, arpa ve mercimek gibi birçok ürün, yeterli miktarda yağış almaması nedeniyle kurumaya başlamış durumda. Kuraklık nedeniyle tarlalarını kendi imkânları ile sulamaya çalışan çiftçiler, yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle yeteri kadar sulama yapamamaktan şikâyetçi.
‘Bir haftadır elektriklerimiz sıkıntılı’
Diyarbakır’da ekonomik olarak önemli bir yere sahip olan tarım sektörü geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle toparlanamamışken, bu yıl da yeteri yağış alamaması nedeniyle kuraklık riski ile karşı karşıya. Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Barê) Mahallesinde çiftçilik yapan Nuri Demirtaş, yeteri kadar sulama yapmadıkları takdirde ekinlerinin yanmaya başlayacağını belirterek, "Yaklaşık 1 haftadır elektriklerimizde sıkıntı var. Çiftçiler kuraklık nedeniyle zor durumda. Arazilerimizi sulamamız gerekiyor, elektrikler gidip-geldiğinden dolayı sondajlarımız yanıyor, sulama yapamıyoruz. Yetkililerden bu soruna bir çözüm bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
‘On binlerce liralık maddi kayıp yaşadık’
Yaşanan elektrik kesintileri yüzünden on binlerce liralık maddi kayıp yaşadıklarını belirten Abdülaziz Sadıkoğlu, ise "Türkiye’de zaten ekonomik kriz var. Ekinlerimiz de elektrik kesintileri yüzünden kurumak üzere, perişanız, zor durumdayız. Devlet yetkilileri bu soruna bir el atsın. Bütün ekinlerimiz yanmış durumda, ikide bir elektrik de gidip-geliyor. Dalgıçlarımız, elektrik panolarımız hep yandı. Elektrik ücretini alıyorlar, fakat elektriklerimiz yoktur. Bir yandan bu pahalılık var, insanların durumu iyi değil, buğdayın kilosu 7 lirayı geçmiş durumda. Bir ekmeğin fiyatı 5 lira olmuş, böyle giderse 10 lirayı bulur. Evdeki beyaz eşyalarımız dahi yanmış durumda." şeklinde konuştu. (İLKHA)