Diyarbakır’ı tekstil merkezine dönüştürmeyi amaçladıklarını belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, çevreye duyarlı ve işçi haklarını gözeten fabrikalar oluşturacaklarını kaydetti. Türkiye'de ihracat rakamlarının gerçeği yansıtmadığının da alını çizen Kaya, “Türkiye'deki ihracat rakamları bir türlü çözülemeyen önemli bir sorun. Diyarbakır'ın ihracatı 250 milyon dolar görünüyor ama biz tek tek firmalarla konuştuğumuzda rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
YENİGÜN HABER - Diyarbakır'daki iş çevreleri tekstil sektöründe yaşanan gelişmeleri tartışmak için Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Üntekst fabrikasında açıklama yaptı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Seda Berekatoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Şeyhmus Ayhan, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkan Yardımcısı Şefik Özdil, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Rojda Yılmaz ve Ünteks İplik Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Edip Ünver açıklamaya katıldı.
‘Pamuktan Podyuma’
Türkiye'nin ilk ve tek örnek Tekstil İhtisas OSB'nin Diyarbakır'da kurulduğunu anlatan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Kentimizi tekstil ve hazır giyim merkezi yapma kararlılığımızı ortaya koyarken, 'Pamuktan Podyuma' sloganını kullanmıştık. Silvan Barajı'nın bitmesiyle birlikte Diyarbakır'ı kaliteli pamuk üretimi ile Türkiye'nin en önemli pamuk üretim merkezi haline dönüştüreceğiz demiştik. İhraç etmek elbette önemli ama üretim merkezinde bunu işleyerek son ürüne kadar dönüştürmek temel hedefimizdi. Gerek Teksil OSB ve gerekse Karma OSB'mizde bu hedefe hızla ilerliyoruz” dedi.
‘OSB'mizde 6 boyama fabrikası üretime geçecek’
Entegre tesisleşmede arıtmanın önemine dikkat çeken Kaya, “OSB'mizde arıtma tesisimiz bitti. Ürünler boyanmak için batı illerini gidip tekrar geri geliyordu. Tekstil OSB'mizde 6 boyama fabrikası üretime geçecek. Tekstil OSB'mizde 70 fabrika 2022 sonuna kadar bitmiş olacak. 50'ye yakın talep var. Sayın Valimizle birlikte ek Tekstil OSB'mizin kurulması için Sanayi Bakanımızla görüşüldü ve olumlu bir yol alındı. Bu OSB'miz de üretime geçince 10 bin olan istihdam rakamımız 30 bine çıkacaktır” diye konuştu. Tekstil İhtisas OSB ile birlikte diğer önemli bir konunun da merdiven altı diye tanımlanan kayıtsız işletmelere dönük düzenleme olduğunu vurgulayan Kaya, “Birçok bölgede Valilik ile birlikte ve Sanayi Bakanlığı'nın desteğiyle Diyarbakır, Bismil, Çermik ve Ergani'de 55 bin metrekarelik içlikler oluşturacağız. Buradaki temel amaç merdiven altında kayıtsız çalışan firmaları yurtdışına ihraç yapacak kalite standardına getirmektir. Marka yaratmak kadar uluslararası markaların da tedarikçisi olmak önemlidir. Bunun için hem kalite standardını yakalamak, hem üretim yapanların haklarını yerine getirmek, hem de çevre duyarlılığını geliştirmek önemlidir. Çevreye ve işçi haklarına duyarlı bir hale gelmezseniz uluslararası markayı üretme şansınız da olmaz. Çevreye duyarlı fabrikalar, işçi hakları ve çalışma ortamı fabrikaların oluşmasını sağlayacağız. Ünteks'te bu standartları yakalayan firmalarımızdan biridir” ifadelerini kullandı.
‘Pamuktan girip ürün teslimi bir üretim yapıyoruz’
Daha sonra konuşan Ünteks Grup Başkan Yardımcısı Edip Ünver, bu yıl 70 milyon dolarlık bir ihracat yaptıklarını ifade ederek, “Şu an Diyarbakır'daki üretim merkezimizde bin 100 kişiyi istihdam ediyoruz. Boyahane ve örme fabrikamızla birlikte istihdam sayımız 3 bine ulaşacaktır. 1992'de kurulan firmayız. 2013'te memleket sevdasına geri geldik. 2015'te ilk fabrikamız iplik, sonra örgü, ardından da konfeksiyonu kurduk. İhracatçı firmayız; pamuktan girip ürün teslimi bir üretim yapıyoruz” diye belirtti.
‘Gerçek ihracat rakamımız 1 milyar dolardır’
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bir soru üzerine kentin görünen resmi ihracat rakamının 250 milyon dolar olduğunu ancak gerçek rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Kaya, şöyle devam etti:
“Türkiye'deki ihracat rakamları bir türlü çözülemeyen önemli bir sorun. Diyarbakır'ın ihracatı 250 milyon dolar görünüyor ama biz tek tek firmalarla konuştuğumuzda rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerek TİM, gerek ihracatçılar, ihraç edilme şekilleri, ihracatçı birlikler her ilde sağlıklı örgütlenmediği için kentin gerçek rakamalar maalesef yansımamakta ve bu da ister istemez birçok gelirimizi engellemektedir. Bu nedenle lojistikleri kuruyoruz. Artık ihracatlar firma kendi üzerinden değil ihracatçı firmalar sınır kapılarında konuşlanmış durumdalar. İhracatlar onlar veya lojistik firmaları üzerinden yapılmakta. Diyarbakır'da İhracatçılar Birliği olmadığı için ihracatçılarımızın büyük kısmı farklı kentlerden ihracat yapmakta. Mesela bölgeye baktığımızda Mardin'in ihracatı 1 milyar doların, Şırnak'ın ihracatının 700 milyon doların üzerinde olduğunu görüyoruz. Ama sanayi sicil sayısına baktığımızda, yani fabrika sayılarına baktığımızda Mardin ve Şırnak'ın iki katı üretim merkezi Diyarbakır'da. Sınır kapısı ilişkisinden dolayı lojistik şirketler çoğunlukta olduğu için rakamları yüksek. Şimdi biz Diyarbakır'a Eximbank'ın şubesini açmak istiyoruz ancak 1 milyar dolar ihracat zorunluluğu önümüze çıkıyor. Bu nedenle ihracatçılarımıza kredi açamıyoruz. Onun için bu işin takipçisiyiz. Biz de bunun vergi kayıtları, satışlar ve üretim merkezleri üzerinden düzenlenmesini istiyoruz. Hedefimiz 2 milyar dolar ihracattır” dedi. (Haber Merkezi)