CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, bölgedeki çiftçilerin elektrik enerjisinden kaynaklanan sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Tutdere’nin konuyla ilgili soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’taki 2 bine yakın çiftçinin elektrik borcu nedeniyle 2021’de yasal takibe alındığı bilgisini verdi. Buna tepki gösteren Tutdere, çiftçilerin elektrik borçlarından dolayı ekim yapamaz hale geldiğini savundu
Süleyman Özdemir / YENİGÜN HABER - TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki altı kentte çiftçilerin elektrik enerjisinden kaynaklanan sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Tutdere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e verdiği soru önergesiyle Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Urfa ve Şırnak’ta hakkında yasal takip başlatılan tarımsal sulama grubundaki elektrik abonelerinin sayısını sordu. Tutdere, çiftçilerin hibe desteğine el konduğunun altını çizerek, “Arızalı olduğu halde trafoların bakım ve onarımını gerçekleştirmemek suretiyle yurttaşlarımız günlerce elektriksiz bırakılmaktadır” dedi.
2 bine yakın çiftçi yasal takibe alındı
Milletvekili Tutdere’nin soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’taki 2 bine yakın çiftçinin elektrik borcu nedeniyle 2021’de yasal takibe alındığını açıkladı. Bakan Dönmez verdiği 2021 yılının Ocak ve Ağustos aylarını da kapsayan sekiz aylık veriye göre, Diyarbakır’daki tarımsal sulama grubundaki elektrik abonelerinin yüzde 5,46’sı faturalarını ödeyemediği için yasal takipte. Mardin’de 11 bin 679 abone yüzde 2,50, Şanlıurfa’da 25 bin 149 abone yüzde 5,37 takibe alındı.
‘Açlığın ve sefaletin gölgesinde yaşam’
Ekonomik kriz nedeniyle zor günlerden geçen vatandaşların bir de yüksek tutarlı elektrik faturaları ile mücadele ettiğini kaydeden Milletvekili Tutdere, “Yurttaş, DEDAŞ’ın kestiği yüksek tutarlı elektrik faturalarını ödeyememekte, elektrikleri kesilmektedir. Elektrik şirketi karına kar katarken yöre halkımız ise açlığın ve sefaletin gölgesinde yaşam mücadelesi vermektedir” diye konuştu. Verilerin, yaşanan mağduriyeti ortaya koyduğunu belirten Tutdere, “Dağıtım şirketi baskılar, icra tehditleri ve yüksek faturalarla çiftçilerimizi ve üreticilerimizi mağdur etmektedir. Bölgedeki çiftçilerimiz tarlalarını ekemez hale geldi. Gıdada dışa bağımlı olan Türkiye’nin bu halde olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesinin de özel elektrik şirketlerinin uygulamaları olduğu gün gibi ortadadır. Çok sayıda çiftçinin yüksek elektrik faturaları nedeniyle tarlasını ekemediğini, ektiği mahsulleri de elektrik faturalarını ödeyemediği için toplayamadığını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.