Alım gücü dibe vurdu, halk ikinci ele yöneldi!

Alım gücünün hızla düşmesi ve mağazalardaki fiyatların yüksekliği nedeniyle vatandaşlar ikinci el giysi ve eşyalara rağbet ediyor. Yıllardır ikinci...
Alım gücünün hızla düşmesi ve mağazalardaki fiyatların yüksekliği nedeniyle vatandaşlar ikinci el giysi ve eşyalara rağbet ediyor. Yıllardır ikinci el giydi sattığını ve özellikle son bir iki yıldır ikinci ele ilginin arttığını kaydeden Kendal isimli esnaf, insanların gerçekten ekonomik olarak zor durumda olduğunu söyledi.  Daha önceleri Bağlar ve Balıkçılar gibi semtlerde tezgah açtıklarını ancak son bir yıldır lüks dediğimiz semlerde artık bu tür ürünlerin ilgi gördüğünü ifade Kendal,  bu nedenle Gaziler semtinde yer açtığını vurguladı

Gülbahar Altaş / Yenigün Özel - Diyarbakır’da her kesimden meslek grubu özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte ikinci el giysilere yönelse de bu krizden asıl etkilenen alt tabaka oldu.  Kentte geçmiş yıllarda az talep edilen ikinci el dükkan ve tezgahlara bu yıl özellikle alım gücünün daha fazla düşmesiyle rağbeti artırdı.

“Lüks dediğimiz semlerde de artık ikinci ele rağbet var”

Yenigün Haber’e konuşan 29 yaşındaki Kendal, yıllardır ikinci el giydi sattığını belirterek, özellikle son bir iki yıldır ikinci ele rağbettin arttığını söylüyor. Gaziler Semtinde ikinci el giysi satışı yaptığını dükkanını yaklaşık bir ay önce açtığını söyleyen Kendal, “Uzun bir süredir bu işi yapıyorum. Daha önce Bağlar ve Balıkçılar semtlerinde farklı yerlerde tezgâh ve dükkan işlettim. Ancak özellikle son bir yıldır bu semtte (Gaziler) çalışıyorum. İnsanlarımız ne yapsın alım güçleri gün be gün düşmüş durumda ve keyfi alışveriş yapamıyorlar. Yağ olmuş 170-180 lira yani giysiye harcama yapacak imkânı yok” dedi. Bu işten fazla kazanmadığını dile getiren Kendal, sözlerine şöyle devem etti:

“Aslında benimkisi de karın tokluğu ne yapalım. Bazen 500 bazen bin lira kazanıyorum. Dediğim gibi benimkisi de karın tokluğudur. Sadece burada satışta yapmıyorum. Bazen kendi ikinci el giysilerini getirip değiş- dokuş yapan da sadece satan da var. Fiyatlarımız uygundur. İnsanlarımız gerçekten zor durumdadır daha önce Bağlar’da ve Balıkçılarbaşı’nda bu iş yapılırken şimdi lüks dediğimiz semlerde de artık yapılıyor. Örneğin; millet doğalgazını ödeyecek durumda değil. Maddi imkansızlıktan bende evlenemiyorum. Her yönden şartlar zorlaştı. Allah hepimizin yardımcısı olsun.”

“Neresi daha indirim var oralara gidiyoruz”

Kimileri “tüketici akıllı alışverişi” dense de genel görüş “alım gücü düştü, devir tasarruf devri” deyip ikinci eli seçmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Dört çocuk annesi Herdem Tarhan, “Ekonomik durum ortada, başka ne yapabiliriz ki? Nerede uygun fiyat varsa oraya bakmak zorunda kalıyoruz. Bir söz vardır ‘Herkes yorganına göre ayağını uzatır’ bizimki de o mesele. Neresi daha uygun nerede daha fazla indirim var oralara gidiyoruz. Annelere bunu babalardan daha iyi biliyor” dedi.  “Eşim serbest çalışan yevmiyeli çalışıyor. Günlük bir kazanç gelirse gelir gelmezse de gelmiyor” diyen Herdem Tarhan, “Kazandığım para şu kadar deyip elime veriyor, tabii bunun değerlendirmesini de ben yapıyorum. Kalabalık aileyiz dört çocuğumuz var. Yakın çevremizden yardım edenler oluyor. Bir de devletin verdiği çocuk katkı parası var az da olsa onları alınca, ay başına kadar bir şekilde idare ediyoruz” diyor. Tarhan, “Daha fazla zor durumda kalmamak ve çocuklarımızı geçindirmek adına bu gibi yerlere gelmek zorundayız. Evime de yakın her geçtiğimde de bakıyorum çocuklara, bana, eşime uygun şeyler var mı diye. Çoğu zaman buluyorum.  İnşallah bir an önce enflasyonun düzelir insanlar da normal yaşam koşullarında yaşamasını umuyorum” diye konuştu.

“Uzun bir süredir mağazaların kapısından giremiyoruz”

İkinci el giysiler aldığını söyleyen A.Y. de, “Buradaki fiyatlar çok uygun. Uzun bir süredir mağazaların kapısından dahi içeri giremiyoruz fiyatlar ortada. Bu gibi yerlerde en azından 5-10-15 liraya çocuklara, kendimize bir şeyler alabiliyoruz. Bizde gerçekten insan gibi yaşadığımızı hissetmek istiyoruz. Gerçekten çok yorulduk, usandık artık” diyerek, yaşanan ekonomik zorluklara işaret etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri