Sahte altın nasıl anlaşılır?

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte piyasada sahte altın tehlikesi arttı. Sahte altını gerçek altından ayırt edebilmek için bazı basit şekilde uygulanabilecek temel yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler arasında en yaygını olarak altının sesini dinlemek, ağırlığını ölçmek ve ısı testi yer alıyor.

Altın, hem yatırım hem de takı olarak büyük değere sahip bir maden ancak piyasada sahte altınlar da yaygın olarak bulunuyor ve bu da insanlar için risk oluşturuyor. Sahte altını gerçek altından ayırt edebilmek için bazı temel yöntemler bulunuyor.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Ses testi: Altın, vurulduğunda belirli bir ses çıkarır. Gerçek altın, net ve uzun süre yankılanan bir çınlama sesi çıkarır. Sahte altın ise daha donuk, kısa ve metalik bir ses verir. Bu testi yapmak için altını sert bir yüzeye hafifçe vurmak yeterlidir. Özellikle altın madeni paralar için bu yöntem oldukça etkilidir.

Ağırlık testi: Gerçek altın, kendine has parlak sarı bir renge sahiptir ve genellikle diğer metallere göre daha ağırdır. Eğer altın parçası hafif geliyorsa ve rengi solgun ya da aşırı parlaksa, sahte olabilir. Gerçek altın, genellikle taklitlerinden daha yoğun ve ağırdır.

Altının kendi ağırlığı 19.20. Altını teraziye koyulduğunda ise 20.76 gram gelir ancak sahtesi genellikle daha hafif olur, bazen de daha ağır olur.

Asit testi: Bu test için özel asit kitleri satın alınabilir. Altın üzerine ufak bir damla asit dök. Gerçek altın, asidin rengini değiştirmez, sahte veya düşük ayarlı altında ise renk değişikliğini görebilirsin.

Mıknatıs testi: Altın manyetik olmayan bir metaldir, bu nedenle mıknatıs tarafından çekilmez. Eğer elinizdeki altın bir mıknatıs tarafından çekiliyorsa, bu durum altının sahte olabileceğine işaret eder. Ancak bazı sahte altınlar manyetik olmayan metallerle kaplanmış olabilir, bu nedenle bu test kesin bir sonuç vermez.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri