CHP’li Atik: ‘MESEM programlarıyla devlet eliyle işverene köle çocuklar yetiştiriliyor’

MESEM Programları üzerinden çalıştırılan çocukların durumuna dikkat çeken CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, Diyarbakır’da 12 binden fazla...
MESEM Programları üzerinden çalıştırılan çocukların durumuna dikkat çeken CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, Diyarbakır’da 12 binden fazla çocuğun bu yolla çalıştırıldığını söyledi. Devlet eliyle işverene köle çocuklar yetiştirildiğini belirten Atik, “Bu çocuklar haftada dört gün bu merkezlerde çalışıyor, sadece 1 gün eğitim görüyor. Bu durum çocukların eğitimden ciddi anlamda kopuşuna neden oluyor. Bu çocuklar devletin köleleri olmamalıdır” dedi.

Ahmet BARAN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, son bir yılda devletin Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) giden öğrenci sayısının, 160 binden 700 bine çıktığını, devletin bu çocukları köle gibi kullandığını söyledi. Atik “Diyarbakır’da da durum farklı değil, 12 binden fazla çocuk bu yolla çalıştırılıyor. Bu çocuklar haftada dört gün bu merkezlerde çalışıyor, sadece 1 gün eğitim görüyor. Bu çocuklar devletin köleleri olmamalıdır” dedi.

[caption id="attachment_128368" align="alignnone" width="800"] CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik[/caption]

“ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN KOPARILIYOR”

Ekonomik koşulların zorladığı ailelerin, önce sofrasından, sonra da çocuklarının eğitiminden kestiğini belirten CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, bu durumun ülkenin geleceği olan çocukların eğitimden ciddi anlamda kopuşuna neden olduğunu söyledi. CHP’nin ilgili kurullarının eğitimle ilgili raporlarında yaptığı tespitlere göre yaklaşık 2 milyon çocuğun, okulda olması gerekirken, örgün eğitimden koptuğunu ve açık okullarda eğitime devam ettiğini vurgulayan Atik, “Bugün ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliği ve düşük ücrete mahkum edilen yüzbinlerce aile çocuklarını eğitimden aldığını görüyoruz. Birçok öğrencimiz, yaşanan ekonomik kriz, sağlıklı beslenme olanaklarının olmayışı ve piyasacı eğitim anlayışı yüzünden, örgün eğitimin dışına çıkmış durumda.

“ÇOCUKLAR ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLİYOR”

Elde ettiğimiz verilere göre en az 1 milyon 738 bin 198' çocuğumuz açık öğretim kurumlarında eğitim görüyor. Bu çocuklardan 916 bin 203'ünü erkek, 821 bin 995'ini kız çocuklarımız oluşturuyor. Bu çocukların okula gitmeyip, evlerinde güven içinde oturduklarını mı sanıyorsunuz? Hayır, bu çocuklar işgücüne katılıyor ve çok zor şartlar altında çalışmaya mahkum ediliyor” dedi.

‘MESEM KURULUŞ AMACINDAN SAPTI’

Milli Eğitim bünyesinde bir de Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) adlı bir yapı olduğunu belirten Atik, bu merkezlerin de kuruluş amacından saptığını, buraya devam eden çocukların “devletin kölesi” gibi çalıştırıldıklarını söyledi. Atik, şöyle devam etti:

“Bu program özü itibarıyla işverene destek amacıyla yürütülüyor. 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencileri bu kapsamda asgari ücretin yüzde 30’u, 12’nci sınıf öğrencileri ise asgari ücretin yüzde 50’si kadar ücret alıyor. Bugün Türkiye’de aileleri geçim sıkıntısı çektiği için MESEM’e kayıt yaptırmak zorunda kalan öğrenci sayısı, kabul edilemez düzeye ulaşmış durumda. 2020-2021 eğitim yılında sadece 160 bin olan MESEM’e kayıtlı öğrenci sayısı, 2021-2022 döneminde 700 bini geçmiştir. Sadece bir yıl içinde öğrenci sayısının yarım milyondan fazla artması dahi halkımızın nasıl yoksullaştığını ortaya koymaktadır”

“DEVLET ELİYLE ÇOCUK İŞÇİ HALİNE GETİRİLİYORLAR”

MESEM’lerdeki çocukların, haftanın 4 günü çalıştırıldığını yalnızca 1 gün eğitim alabildiklerini vurgulayan Atik “Bu fiilen devlet eliyle çocuklarımızın örgün eğitim dışına çıkarılması ve çocuk işçi haline getirilmesidir. Diyarbakır’ımızda da durum ülke genelinden farksız değil. Bu yılın başındaki verilere göre bugün kent genelinde en az 34 alan ve 184 meslek dalında eğitimin verildiği 63 MESEM’de 12 bin dolayında çocuğumuz kayıtlıdır. Yetkililer bu sayıyı 20 bine çıkarmayı hedeflediğini belirtmektedir. Çözüm devlete ve işverene köle çocuk yetiştirmek olmamalıdır. Çocuklar güven içinde okullarına devam etmeli, işverenin insan ihtiyacı daha insani ve akılcı yöntemlerle giderilmelidir Bu çocuklar devletin köleleri olmamalıdır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri