Anadilde sanatsal faaliyetlerde bulunmanın çocukların duygu dünyasını olumlu yönde etkilediğini belirten Anka Dil Sanat ve Eğitim Kooperatifi’nde resim eğitmeni olan Şehriban Aktarlı, ailelere de çocuklar ile Kürtçe konuşmaları çağrısında bulundu
Çocukların anadilde sanat üretmesi için çalışmalar yapan Anka Dil Sanat ve Eğitim Kooperatifi, Kürtçe, Zazaca ve İngilizce dillerinde eğitimler veriyor. Resim, drama ve müzik alanında çocuklara eğitim veren kooperatif, Cumartesi ve Pazar günü Diyarbakır’da “Bugünün sanatçıları yarının ressamları” şiarıyla Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği’nde çeşitli etkinliklerle anadilin önemine dikkat çekti.
Fikir çocuklardan
Anka Dil Sanat ve Eğitim Kooperatifi’nde resim alanında çocuklara eğitim veren Şehriban Aktarlı, çocukların anadilde sanat üretmeleri için yeni çalışmalar yapacaklarını ve eğitimlerinin devam edeceğini söyledi. Her çocuğun bir dünya olduğunu ve bu dünyada anadilleriyle yaşadıklarını ifade eden Aktarlı, “Çocukların yeteneklerini, anadillerinde ortaya koydukları eserleri sergilemek istedik. Kürtçe bir sergi açtık. Bu sergi çocukların fikir ve önerileri ile gerçekleşti. Çocukların dile olan bağlılığı ve bu alanda gelişmesi bize umut veriyor” dedi.
Anadilin etkisi
Kooperatif çalışmaları kapsamında Kürtçe ve lehçelerinde eğitimin yanı sıra İngilizce de eğitim verdiklerini belirten Aktarlı, “Bu eğitimlerle çocuklar resim, müzik ve drama alanında eserler ortaya koyuyor. Etkinliklerle birlikte çocukların yaratıcılığının, fikirlerinin gelişmesi bize umut oldu. Her çocuk anadilinde eğitim almalı, bu onun düşünce ve sanatına olumlu yönde etki edecektir. Aynı zamanda bu bir haktır. Her çocuğun kendi dilinde eğitim alma hakkı var. Biz de bu anlamda çalışmaya, çocuklar için etkinlikler yapmaya devam edeceğiz” diye belirtti.
Ailelere çağrı
Çocukların anadilde konuşma, eğitim alma ve sanatsal faaliyetlerde bulunmasının önemini vurgulayan Aktarlı, ailelere de çocuklar ile Kürtçe konuşmaları çağrısında bulundu. Aktardı konuşmasını şöyle tamamladı:
“Her insanın kendi dilinde özgürce yaşamasını istiyoruz. Çocukların kendi dillerinde eğitim görmeleri için alternatiflerimiz var. Ailelerden isteğimiz, çocukları bu alternatif yerlere göndermeleri. Özgüven açısından da çocuklara çok büyük etkisi oluyor.” (Mezopotamya Ajans)