Irak-Türkiye petrol boru hattının kapatılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen petrol arzının geleceği ile ilgili belirsizlik sürüyor.
Üç kaynak Reuters'e verdiği demeçte, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ini taşıyan boru hattının, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının hâlâ belirsizlik içinde olduğu belirtti.
Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklardan biri şu anda yeniden akış başlatılmasıın tartışılmadığını söyledi. Diğer iki kaynak da OPEC+'nın petrol fiyatlarını destekleme planın parçası olarak Irak'ın petrol ihracat kesintilerini derinleştirmesiyle birlikte kuzeye yönelik akışların yeniden başlamasının gündemde olmadığını belirtti.
11-12 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Kürt Petrol Endüstrisi Birliği'nin (APIKUR) tahminlerine göre, günde yaklaşık 450 bin varil ham petrol Türkiye üzerinden Irak'ın kuzey petrol ihracat güzergahından akıyordu ve bu rotanın kapatılması Irak'ın yaklaşık 11 ila 12 milyar dolar para kaybetmesine yol açtı.
Bir APIKUR sözcüsü, birçok toplantıya rağmen ne APIKUR ne de üyelerinin Iraklı veya Kürt yetkililerden ihracatın yeniden başlamasını sağlayacak herhangi bir resmi teklif veya anlaşma almadığını söyledi.
NE OLMUŞTU?
Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu söylemiş ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını belirtmişti.