Türkiye’nin 81 ilinden gazeteciler ve sivil toplum örgütleri, ‘Dezenformasyon Yasası’ düzenlemeleriyle ilgili olarak Ankara’da buluştu. Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen gazeteci meslek örgütleri, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Burada konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Yasada yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler var. Anadolu’daki gazeteler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır. Anayasayla güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Sadece gazetecilerin özgürlüğünü değil tüm toplumun özgürlüğünü engellemektedir” dedi
Cumhur İttifakı’nın Meclis’e getirdiği, sosyal medya ve internet haberciliğine dönük düzenlemeler içeren kanun teklifinin gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili görüşlerini dile getirmek için Diyarbakır’dan Güneydoğu Yerel Medya Derneği’nin de aralarında bulunduğu Türkiye’nin 81 ilinden gazeteciler ve sivil toplum örgütleri Ankara’da bir araya geldi.
Gazeteci meslek örgütleri: Teklif geri çekilsin
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısıyla Ankara Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen gazeteciler, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti.
‘Gazeteler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak’
Gazetecilere çok sayıda milletvekili ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi. TBMM’nin önünde açıklama yapmak istenildiğini hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Bizi Meclis’ten uzaklaştırarak sesimizin çıkmayacağını düşünüyorlar. Basın değil Ulus’a, fizana sürülse sesini duyuracaktır” dedi.
Getirilen yasa teklifinin gazetecilere dönük olumlu adım getirmediğini ve “sansür” getirdiğini savunan Bilgin, “Sanmayın ki bizler dezenformasyonu önemsemiyoruz. Ancak bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasından geçmez. Yasada yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler var. Anadolu’daki gazeteler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır” diye konuştu.
Gazeteciler kalemlerini Atatürk Anıtı önüne bıraktı
Yasanın temel insan haklarına haberleşme özgürlüğüne basın özgürlüğüne aykırı olduğunun altını çizen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin,
“Yani anayasaya aykırıdır. Anayasayla güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Sadece gazetecilerin özgürlüğünü değil tüm toplumun özgürlüğünü engellemektedir. Bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten alı koyacaktır. Toplumsal otosansürü tüm ülkeye yayacaktır. Bu eylem tünelden çıkıştaki son yol ayrımıdır. Bu yasada gazeteciler, gazetecilerin görüşleri, basın özgürlüğü yok. Bu yasada susturma var. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz. Yaşasın özgürlük, kahrolsun kahrolsun kahrolsun sansür” ifadelerini kullandı. Basın açıklamasının ardından gazeteciler kalemlerini Atatürk Anıtı önüne bıraktı. (Haber Merkezi)