TMMOB Diyarbakır İKK, Yenişehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılan Fabrika Mahallesi’ne ilişkin yaptığı açıklamada, ihalenin iptal edilmesini istedi. TMMOB Diyarbakır İKK, “Bu yanlış ve vicdana sığmayan, rant amaçlı çıkarılan yasal dayanakları kullanılarak yapılacak haksız uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Sorumluluk ve vicdan sahibi tüm kesimleri alandaki halk ile dayanışmaya çağırıyoruz. İhalenin iptali için bütün hukuki girişimleri başlattığımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi
Türk Maden ve Mühendisleri Odası (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Yenişehir Belediyesi’nin 340 hanenin olduğu Fabrika (İplik) Mahallesi'ni satışa çıkarmasına ilişkin, Mimar ve Mühendisler Odası Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya TMMOB üyesi oda temsilcileri ve yerine kayyım atanan Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken katıldı. Burada konuşan TMMOB İKK Sözcüsü Ferit Kahraman, mevcut ihale ve satışının durdurulmasını istedi. Son yıllarda Türkiye’de sıkça uygulanan kentsel dönüşüm proje ve programlarının hız kesmeden sağlıksız bir şekilde devam ettiğini savunan Kahraman, bu uygulamanın Diyarbakır’da Suriçi’nde, yaşanan çatışmalar sonrasında başladığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile on binlerce vatandaşı mağdur etmeye devam ettiğini ileri sürdü.
‘Süreç zorbalıkla işletiliyor’
Kahraman “Diyarbakır’da 2016 yılında halkın iradesi ile seçilen belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyımlar atanması ve belediyelerin gasp edilmesi sonrası, halk ile iletişimin kesildiğini, süreçlerin zorbalıkla işletildiğini ve halkın iletişim bulacağı yöneticilerin kalmaması sonucu mağdur olduğunu” iddia etti. Uygulamaya 2012 yılında konulan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a dayandırılarak Suriçi’ndeki mahaller ile birlikte, Bağlar İlçesi Kaynartepe, Yenişehir Ben u Sen, Sur Fiskaya Mahalleleri ve Yenişehir İlçesi Fabrika mahallesi (Parsel Kayıtları Dokuzçeltik Mahallesi’nin dönüşüm kapsamına alındığını ve Yenişehir İlçesi Yolaltı Mahallesi’nde rezerv yapı alanı olarak ilan edildiğini söyleyen Kahraman, “Kentteki sosyal dokuyu ve demografik yapıyı değiştirme odaklı bu rantsal dönüşümler sonucu; Suriçi bölgesindeki halkın mağduriyetine çözüm üretemeyenler, Kaynartepe ve Fiskaya mahallelerindeki halkı da mağdur etmeye devam ediyorlar” diye belirtti. “Ülkeyi yönetememe sonucu olarak gerçekleşen ekonomik krizin, beraberinde getirdiği bütçe sorunu ve yandaşlara aktarılacak kaynak yokluğuna çözüm olarak halkın yaşam alanlarının satışa çıkarıldığını” ileri süren Kahraman, “Yenişehir Belediyesi tarafından Fabrika Mahallesi’nin camii dâhil yaklaşık 50 dönümlük alanın tamamının, Üçkuyu Mahallesi’nde de 2 parselin satışa çıkarıldı” dedi. Kahraman, Fabrika Mahallesi’ndeki hazineye ait alan rayiç bedel üzerinden kentsel yenileme alanı olarak kayyım ile yönetilen Yenişehir Belediyesi’ne devredildiğini söyledi. Kayyım belediyesi tarafından, daha önce halkın yerinden edilmeyeceği, herkese konutuna karşılık belli bir ücret karşılığında konut yapılacağı sözleri verilmesine rağmen, kendisine devri yapılan 30004 ada 2-3 parsel, 30006 ada 2 parsel ile 30007 ada 1 parsel olmak üzere toplam 4 parsel ve 49 bin 878,64 metrekare alanın satışa çıkarıldığını söyleyen Kahraman, mahallenin 20 Eylül’de satılmak istendiğini belirtti.
‘İhale iptali için hukuki girişimde bulunulacak’
“Mahallenin satışa çıkarılarak yandaşlara peşkeş çekileceğini” iddia eden Kahraman, “Yaratılmak istenilen rant alanlarıyla bölgede yaşayan halkı yerinden ederek görece daha yüksek gelir gruplarına hitap eden, yer yer yoğunluk artışları öngören, kentli için bölgede tanımlanması zorunlu olan kamusal alanlardan ya mahrum edilerek ya da bu alanların büyüklüklerinin küçültülerek daha fazla imar alanı yaratmak dışında hiçbir kaygı güdülmeyen bu planlama anlayışının hukuken bir karşılığı yoktur” dedi. Mahalle satışına kadar varan bu ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Kahraman, son olarak şunları söyledi: “Yıllardan beri alanda yaşamlarını sürdüren vatandaşların rızası olmadan hiçbir işlem yapılmamalıdır. Yapılacak satışlar öncelikle vatandaşa sunulmalıdır. İmar affından gelecek gelirler ilgili kanunda belirtildiği üzere kentsel dönüşümlerde kullanılacağı da göz önünde bulundurulduğunda vatandaşa ekonomik destek sunularak çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu yanlış ve vicdana sığmayan, rant amaçlı çıkarılan yasal dayanakları kullanılarak yapılacak haksız uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Sorumluluk ve vicdan sahibi tüm kesimleri alandaki halk ile dayanışmaya çağırıyoruz. İhalenin iptali için bütün hukuki girişimleri başlattığımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” (Mezopotamya Ajans)