"Sur Kültür Yolu Festivali" başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 9. durağı "Sur Kültür Yolu Festivali" 14 Ekim'de başlayacak.

Bakanlık açıklamasına göre, Mezopotamya'nın çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapısı, kendine has mimarisi ve sanat anlayışı ile pek çok uygarlığın merkezi Diyarbakır'da gerçekleştirilecek festivalde, 9 gün boyunca 40'tan fazla noktada 500'den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Festivalde, dengbejlerden popüler sanatçıların konserlerine, tiyatro temsillerinden Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkıların seslendirileceği konserlere, çocuk etkinliklerinden Eyvan gecelerine kadar pek çok farklı etkinlik yer alacak.

Sur Kültür Yolu Festivali süresince Dağ Kapı Meydanı, Keldani Klisesi, Ulu Camii, Paşa Hamamı, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Camii, Keçi Burcu, Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Şeyh Muhtar Camii, Mesudiye Medresesi, Meryam Ana Kilisesi, Kervansaray, Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Dicle Köprüsü, Ben Ü Sen Burcu gibi kadim kentin simge mekanları kültür sanat ve müzik rotası haline gelecek.

DENGBEJ DİVANLARI KURULACAK
Meryem Ana Kilisesi'nde Süryani kadim ilahileri söylenirken, Surp Giıragos Kilisesi'nde Ermeni Bestekarlar Konseri ve İnançların Dili Konseri gerçekleştirilecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Dengbej Evi'nde Dengbej Divanları kurulacak ve Diyarbakır Kent Müzesi Cemil Paşa Konağı'nda Eyvan geceleri düzenlenecek.

Steve McCurry'nin "Benim özüm insan" diyerek çıktığı yolda, tarihe yön veren dramatik olaylara tanık olmamızı sağlayacak belge niteliği taşıyan 51 fotoğrafı sene sonuna kadar Keçi Burcu Sanat Merkezi'nde sergilenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlanan Mustafa Kamil Dürüst'e ait koleksiyonda yer alan ve Türk musiki tarihine önemli katkılarda bulunmuş değerli Ermeni bestekarların nota koleksiyonu, Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında ilk kez Surp Giragos Kilisesi'nde görücüye çıkacak.

Dağkapı Burcu'nda düzenlenecek "Sanatın İzinde Şehir" sergisi, farklı sanatçıların eserleriyle Diyarbakır'ın sanatsal zenginliklerini tanıtacak.

Festival kapsamında dijital eserler de yer alacak. Atatürk'ün Cumhuriyet Müzesi’'nde yer alan binlerce fotoğrafıyla yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlanan "Bir Hayalin İnşası" dijital eseri, Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde, doğadan ilham alan ve onun gibi kendini tekrar etmeyen sanat eseri "Mirora" ise Dağkapı Burcu'nda görülebilecek.

TİYATROLAR, GÖSTERİLE VE RENKLİ ŞOVLAR DİYARBAKIRLILARIN BEĞENİSİNE SUNULACAK
Devlet Tiyatroları, "Rumuz Goncagül", "Ana-Dolu", "Midas'ın Kulakları" temsillerini sahneleyecek. Devlet Opera ve Balesi de konserleriyle festivalde yer alacak. Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde "Abur Cubur Show", "Doğu Demirkol", Uğur Arslan ile "Senfonik Afara", "Senfoni ile Neşet Ertaş Türküleri", "Sefa Doğanay Show" gibi eğlenceli sahne gösterileri ile Yavuz Bingöl konseri gerçekleştirilecek. Sanatçı Garip Ay, ebru teknesinde oluşturduğu eserini şehrin sembolik yapılarından biri olan Dağkapı Meydanı Tek Beden Burç cephesine gerçek zamanlı olarak yansıtacak.

Bütün bunların yanında Diyarbakır kültüründe ve gastronomisinde önemli yer tutan öğeleri içeren etkinlikler gerçekleştirilecek. Unutulmaya yüz tutmuş önemli değerlerden "velime" ve "arbane" gelenekleri canlandırılacak. Kürtçe, Zazaca, Farsça ve Kelhuri dillerinde eserlerin seslendirildiği dinletiler gerçekleştirilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri