Sur Kültür Yolu Festivali 8 Ekim’de başlıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Sur Kültür Yolu Festivali...
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Sur Kültür Yolu Festivali 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’da gerçekleştirilecek

Sur Kültür Yolu Festivali 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinliklerle tüm şehri kucaklayacak. Mezapotamya’nın dünya medeniyetine armağan ettiği, insanlığın ortak hikayesinin başladığı en önemli şehirlerden olan Diyarbakır’da düzenlenecek Sur Kültür Yolu Festivali, 2.000’den fazla sanatçının katılımıyla 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Çocuklardan yetişkinlere, toplumun her kesimine hitap eden etkinliklerle Dengbejlerden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserine, Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılardan Eyvan gecelerine kadar pek çok değer bir arada yer alacak.

Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası

Sur Kültür Yolu Festivali’nde Dağ Kapı meydanından Keldani Klisesi’ne Keçi Burcu’ndan İç Kale Açık Hava Sahnesi’ne Kurşunlu Camii’nden Paşa Hamamı’na kadar Diyarbakır her noktası kültür sanat rotası haline gelecek.   Diyarbakır ve fotoğraf tutkusunu bir arada yaşamak isteyenler 8 Ekim’de düzenlenecek olan Fotomaraton etkinliğine katılabilecek. Devlet tiyatroları festival kapsamında toplamda 6 oyun 13 temsil ve 2 özel tiyatro sahneleyecek.  Balon uçuşlarından Night Glow gösterisine, gökyüzü gözlem etkinliklerinden gastronomi etkinliklerine, çocuk atölyeleri ve özel sahne gösterimlerinden edebiyat buluşmalarına kadar pek çok etkinlik Doğu’nun incisi Diyarbakır’da gerçekleşecek.  Bu yıl 2. kez düzenlenen Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni de Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında olacak ve ödül töreni Eski Cezaevi’nde gerçekleşecek. Suzan Suzi filminin galası 13 Ekim’de yine Sur Kültür Yolu Festivali’nde yapılacak. Dağ Kapı Meydanı açık hava sahnesinde 8 Ekim ile 16 Ekim arasında her akşam bir konser düzenlenecek. Dağ Kapı meydanı ve Cemil Paşa Konağı gastronomi buluşmalarının adresi olacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Diyarbakır’da!

En son 2009 yılında gerçekleştirilen “Anadolu Turnesi” kapsamında Diyarbakırlı sanatseverler ile buluşan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 13 yıl aranın ardından Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında rengârenk bir repertuvar ile dinleyicilerinin karşısına çıkacak. Şef Cemi’i Can Deliorman’ın yönetiminde, keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın solist olarak katılacağı konserde müzik tarihinin en beğenilen klasik eserlerinden Türk bestecilerine uzanan özel bir program içeriği dinleyicilere sunulacak.

Ücretsiz Konserler Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesinde

Yavuz Bingöl’den Zara’ya, Oğuzhan Koç’tan Murat Dalkılıç’a, Ziynet Sali’den Zeynep Bastık’a Ferat Üngür ve Yüksek Sadakat grubuna kadar pek çok sevilen isim Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde ücretsiz konserlerle halkla buluşacak.

Heritage Talks ile Diyarbakır’ın tarihine ışık tutulacak

Heritage Talks – Diyarbakır Miras Sohbetleri etkinliğinde mimari, arkeoloji ve tarih söyleşileriyle Diyarbakır kültürüne dair her şey konuşulacak.  9-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Heritage Talks’ta Prof. Dr. İlber Ortaylı, İsmail Acar, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Mercan Dede, Coşkun Aral, Dr. Mehdi Eker gibi başarılı isimler konuşmacı olarak yer alacak.

Festival boyunca tüm sergiler ücretsiz görülebilecek

Tüm sanatseverlerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği sergiler 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’ın farklı lokasyonlarında yer alacak. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Refik Anadol ve İsmail Acar’dan Devrim Erbil’e pek çok sanatçının sergisi ücretsiz olarak görülebilecek. Siyah Beyaz Diyarbakır Fotoğraf Sergisi’nden Çağdaş Sanatlar sergisine İtalyan Ressamlar sergisinden Cezeri’den Leonardo Da Vinci’ye sergisine kadar toplamda 14 farklı sergi Sur Kültür Yolu’nda..

Gastronomi adına her şey Sur Kültür Yolu Festivali’nde olacak

Gastronomi etkinlikleri ile Diyarbakır’ın gastronomisine, zenginliğine ve mutfak kültürüne dikkat çekilecek. Cemil Paşa Konağı’nda 12 Ekim’de Gastrodiyarbakır Buluşmaları Tarihi Reçeteler Sofrası Etkinliği, 14 Ekim’de ise Gastrodiyarbakır Buluşmaları Gastronomi Sohbetleri düzenlenecek. Dağ Kapı Meydanı’nda ünlü şeflerle Mezapotamya Mutfağı’ndan showcase etkinleri gerçekleştirilecek. Lezzet atölyelerinden yemek yarışmalarına gastronomiye kadar her şey Sur Kültür Yolu’nda olacak.

Sur Kültür Yolu çocukları da unutmadı!

Sur Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar için gökyüzü atölyelerinden çocuk sahne gösterimlerine, interaktif dijital gösterilerden Ahmet Arif Edebiyat Müzesi’ndeki yaratıcı okuma ve yazı atölyelerine kadar pek çok etkinlik ve söyleşi gerçekleştirilecek. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek Edebiyat Buluşmaları’nın birbirinden farklı etkinliklerinde; Başak Sayan, Elif Gül Aydın, Gökçe Akgül, İbrahim Evirgen, Ömer Erdem, Sadık Yalsızuçanlar, Şiirsel Taş, Tarık Tufan ve Tülin Kozikoğlu gibi alanında başarılı isimler yer alacak.  Kürt sözlü edebiyatının beş bin yıllık geleneği Dengbêjlik, bu geleneğin taşıyıcıları Dengbêjler ve söyledikleri kilamların konu edildiği etkinliklerle hem yerli hem de yabancı misafirleriyle buluşacak. Velime/Eyvan Gecelerinde Bedri Ayseli, Recep Kaymak, Kadir İpek, İbrahim Evirgen, M. Ali Abakay gibi birçok sanatçı sahne alacak.

Konser ve tiyatrolar Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde

3 Tenor, Ayşegül Zaim konseri, Kuşların Talebesi – Feqiyè Teyran Müzikali, Yılmaz Erdoğan’ın Münaşaka’sı, Demet Akbağ’ın Aydınlıkevler’i ve Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları tiyatro gösterimine kadar pek çok etkinlik, sanatın ve kültürün buluşma noktası Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde olacak.  Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri