KHK ile kapatılan Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan bazı dosyalardaki beraat kararlarına rağmen Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mehmet Selim Ölçer’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
YENİGÜN HABER - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu için "örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla Dr. Mehmet Selim Ölçer hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Caza Mahkemesi'nde görüldü. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre duruşmada, Ölçer ve avukatı Zülal Erdoğan Bilal hazır bulundu. Duruşmada yapılan kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti, iddia makamına söz verdi. Önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaayı tekrarlayan savcı, merkezi Diyarbakır’da bulunan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yürütülen gıda yardımı faaliyetlerini kapsamında öncelikle kırsalda bulunan PKK’li örgüt mensuplarının ailelerine, daha sonra da örgüte müzahir ailelere yardım yapıldığını, yapılan bu yardımların örgüt üyelerinin örgüte olan bağlılıklarının artırılmasının ve örgüte yeni üye kazandırılmasının hedeflendiğini, yardım faaliyetlerinin örgütle bağlantılı kişiler tarafından finanse edildiğini belirtti.
Cezalandırılmasını istedi
İddia makamı, Ölçer’in dernekteki görevi ve dosya kapsamındaki belgeler doğrultusunda eyleminin “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu oluşturduğu gerekçesiyle TCK’nin 314/2 ile TMK’nin 5’icinci maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi. Bunun üzerine söz verilen Ölçer, “Dernek olarak yürüttükleri faaliyetlerin terörizmle ilişkilendirilmesinin talihsizlik olduğunu” dile getirerek hakkındaki suçlamayı reddetti. Avukatı Zülal Erdoğan ise, iddia makamının mütalaasına karşı yaptığı savunmada, mütalaada müvekkiline yöneltilen suçla ilişkisini ortaya koyabilecek hukuki hiçbir somut delil bulunmadığını ifade etti.
‘İrtibatlandırmayı kabul etmiyoruz’
Diyarbakır'ın ileri gelen şahsiyetleri ile sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek yoksullukla mücadele etmek için bir dernek kurduklarını ve dernek yönetiminin çeşitlilik arz eden bir profile sahip olduğunu belirten Erdoğan, hemen hemen bütün siyasi partilerin, birçok sivil toplum, mesleki kuruluşunun temsilcilerinin yönetimde yer aldığını ve kentin sorunlarını çözmek amacıyla insanı olarak faaliyette bulunduklarını söyledi. Dernek faaliyetlerinin terörizmle irtibatlandırılmasını kabul etmediklerini ifade eden Erdoğan, müvekkili ile aynı durumda olan bir dernek üyesi hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından daha önce beraat kararı verildiğini hatırlattı. Bölgeye dair hazırlanan ve Meclis’e de yansıyan raporlarda, köylerin yakıldığı, göç alan iller arasında Diyarbakır'ın da olduğu, buraya gelenlerin varoşlarda oturduğunun bir gerçek olduğunu dile getiren Erdoğan, “Burada yoksulluk vardır. Yardım ederken ne ırkına bakarsınız ne de başka bir kritere bakarsınız. Örgüte katılan bir kişinin ne yeğeni devletin sağlık yardımından faydalanırdı ne de başka sosyal haktan yararlanırdı. Burada saik nettir ve ortadadır. Sosyoloji biliminin araştırma konusu olabilecek bir çalışmadır. Yardım alan kişilerden, yakınlarından yasadışı örgüte üye olmuş olması nedeniyle yapılan yardımdan sorumlu tutulmasını biz uygun bulmuyoruz” diyerek, müvekkilin beraatini talep etti.
2 yıl 1 ay hapis
Tamamlanan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Selim Ölçer'e üzerine atılı “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediği kanaatiyle 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. (Haber Merkezi)