“Sarım Havzası doğal SİT alanı ilan edilsin”

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, Sarım havzasında yapımı planlanan barajla amaç elektrikse alternatiflerin mevcut olduğunu söyledi. Ergin, binlerce canlıyı barındıran, besleyen havzanın Doğal SİT alanı ilan edilmesini istedi.

UFUK ÇİMEN/YENİGÜN HABER – Bingöl’ün Genç ile Diyarbakır’ın Lice ilçeleri sınırlarındaki Sarım Havzası’nda yapımı planlanan Birsu Barajı’na tepkiler sürüyor. Bölge halkının tepkisi ve hukuki mücadelesinin arından bir tepki de Saadet Partisi’nden geldi. Bölge halkının barajla ilgili çağrıları sonrası Saadet Partisi (SP) Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki ve kalabalık bir grup partiliyle Sarım Havzasına giderek, bölge insanına destek verdiler.

DOĞA KALİAMINA DUR DİYELİM

Heyet, Sarım Havzası Derneği Başkanı Emin Turhallı ve bölge sakinleri tarafından karşılandı.

Sarım Havzası Derneği Başkanı Turhallı, heyeti havza üzerinde yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı’ne karşı sürdürdükleri süreç hakkında bilgilendirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sarım Havzası üzerinde yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporuna yılbaşında olumlu kararı verildiğini belirten Turhallı, “Bölge halkı olarak uzun zamandan beri mücadele veriyoruz. Hukuki süreç başlattık. Sizlerin desteğiyle başaracağımıza olan inancımız daha da kuvvetleniyor. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

“Yapılacak baraj bu köyleri ve en çok da doğal zenginliği olumsuz etkileyecektir. Bizler enerji ihtiyacı karşılanmasın demiyoruz. Fakat yapılan barajlar bölgeyi yok ediyorsa ve alternatif projelerle aynı elektrik enerjisi üretmek mümkün iken, alternatiflerini gözden geçirelim.

“SARIM HAVZASI DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLSİN”

Binlerce canlıyı besleyen bu havzanın korunması hayati önem taşımaktadır, dolayısıyla havzanın Doğal SİT alanı olması gerekmektedir.

Yapılan barajlarda amaç elektrik üretimiyse eğer alternatif birkaç önerimiz olacak. Eğer barajları yaparken amaç farklı ise de yetkililerden açıklama bekliyoruz.

HES ile elde edilmesi planlanan enerji 10 rüzgar tribünü ile veya 20 dönümlük güneş panelleriyle elde edilebilir. Bu doğa katliamına artık bir dur diyelim. Bir Cenneti daha Cehenneme çevirmeyelim.”

“TALANA DUR DEMEK GÖREVİMİZ”

Barajın yapılacağı alanda yaklaşık 60 köy bulunduğunu; başta tarım ve hayvancılık olmak üzere, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimleri olduğunu belirten Ergin, “Bölgede yaşayan insanımızın bu üretimden mahrum kalmasını sağlayacak bu projenin yapımı sebebiyle '' attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi? 'Doğamız talan edilmeden, bölge insanımızın üretimine set vurulmadan, ekolojik denge bozulmadan, bölgemize katkı sağlayacak her türlü yatırımı destekleriz. Fakat aksi durumlarla yatırım şeklinde gösterilen talana dur demek de Saadet Partisi olarak bizlerin sorumluluğundadır. Dolayısıyla ekolojik olmayanın ekonomik olmadığı ortadayken, ekolojik kıyıma sebep olacak bu projenin yapım sebebini yetkililerin açıklamasını bekliyoruz. Bölgede amaç elektrik üretimiyse; Rüzgar panelleri veya Güneş panelleri ile aynı ölçüde bir enerji, çok daha düşük bir maaliyetle yapılabilirken doğanın katledilmesi nedendir?” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN YANINDAYIZ”

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç ise ülkenin elektriğe de ihtiyacı olduğunu kabul ettiklerini, ancak bunun başka imkânlarla da karşılanabileceğini hatırlattı. Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki de bölge halkının her türlü haklı taleplerini desteklerini ve sürekli yanlarında olacaklarını kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri