Oto galericiler: Araç alınırken mutlaka ekspertize gösterilmeli

kinci el araçlarda artan dolandırıcılık vakalarına karşı uyarılarda bulunan oto galericiler ve ekspertiz uzmanları ekspertize gösterilmeden araç alınmaması...
kinci el araçlarda artan dolandırıcılık vakalarına karşı uyarılarda bulunan oto galericiler ve ekspertiz uzmanları ekspertize gösterilmeden araç alınmaması gerektiğini söyledi

Alınan tüm önlem ve uyarılara rağmen ikinci el araçlarda artan dolandırıcılık vakaları ve araçlarda kilometre düşürülmesi gibi vakalar mağduriyetlere yol açıyor.

İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Adana'daki otomobil sektör temsilcileri ve ekspertiz uzmanları, araç kimden ve nerden alınırsa alınsın mutlaka noter öncesi ekspertize gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

"Sahte bir dekont ile insanlar dolandırabiliyor"

İkinci el araç alacaklara tanıdık esnaf ve oto galericilerden alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulunan oto galeri işletmecisi Mustafa Bilgin, "Para attık diyorlar, I-ban üzerinden sahte bir dekont ile insanları dolandırabiliyorlar. Bu yönde araçları tanıdık esnaftan alırlarsa daha rahat ederler, dolandırılmazlar. Araç tanıdık bir kişiden dahi alınmış olsa ekspertize götürülmesini tavsiye ederim." dedi.

"Kilometre kontrolü yapılmalıdır"

Aracın, satıcı şahsın üzerine olup olmadığının sorulması gerektiğini vurgulayan Bilgin, "Herkesin sigortacısı var. Herkes aracına sigorta yaptırıyor. Bu araç kimin üzerine kayıtlı diye? oradan sorgulatabilirler. Araç bir başkasının üzerine kayıtlı çıkıyorsa; 'bu araç senin üzerine kayıtlı değil' diyeceksin. Alınan araç orta segment bir araç ise ekspertize götürülmelidir.  Üst segment bir araç ise servise götürülüp servis dokümanları üzerinden ve HGS uygulaması üzerinden kilometre kontrolü yapılmalıdır. Sonuçta alınan araca bir sürü para veriliyor, yazıktır." şeklinde konuştu.

Araç alışverişlerinde TSE belgeli oto ekspertizlerin tercih edilmesini söyleyen Oto galeri işletmecisi Mehmet Gündüz ise araç alırken bilindik veya referanslı firmalardan alınması gerektiğini belirtti.

Gündüz, ‘Araç alırken kilometresine ve muayene geçmişine bakılarak sorgulatıp almak gerekiyor. Mevcut kilometresi ile geçmiş kilometresini karşılaştırmak gerekiyor. Yetkili servise girmiş mi? Ne zaman girmiş? Kaç kilometrede girmiş? Kilometrede periyodik şekilde artış var mı? Diye bakmak gerekiyor."dedi.

 ‘Araç şehir dışındaysa kesinlikle kapora verilmemeli’

Bir aracın ucuz diye iyi bir araç olduğu anlamına gelmediğini söyleyen Gündüz, "Ucuz araç buldum, hemen alayım dememek gerekiyor.  Aracın baştan aşağı kontrol edilmesi gerekiyor. Araç şehir dışındaysa kesinlikle kapora verilmemeli. Aracın devrini almadan, karşı tarafa para vermemek gerekiyor. Aracı ekspertize sokmadan anlaşma yapmamak gerekiyor. Yani biz bütün işimizi; birinci adımdan son adıma kadar, her şeyi düzenli, düzgün ve kurallara uygun şekilde yaparsak dolandırıcılara karşı daha dirençli olabiliriz." ifadelerini kullandı.

 ‘Aracımızda 550 kontrol edilmesi gereken nokta var’

Satın alınacak aracın noter satışı yapılmadan ekspertize getirilmesi gerektiğini ifade eden Ekspertiz Uzmanı Hüseyin Özbek, şunları kaydetti:

Aracın şase ve motor numaralarının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Vatandaşlar için ekspertizlerde kilometre cihazı var. Araç alınmadan mutlaka bu cihaza gösterilmesi gerekir. Bir kişi dost diye araç alınmaması gerekiyor. Aracımızda 550 kontrol edilmesi gereken nokta var ve anahtar başlıklarına kadar her şey  kontrol edilmektedir.  Boya ölçme cihazlarıyla araç ölçülerek, araç sahibi her şey konusunda bilgilendirilerek, her şey garantili olarak ekspertiz yapılmakta. Noterden önce ekspertiz şart.’ (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri