Örnek dayanışmaya ev sahibi gölgesi

Süleyman ÖZDEMİR- YENİGÜN/ÖZEL - Depremin meydana geldiği ilk günden buyana örnek dayanışmasının sergilendiği Diyarbakır’da, ev sahipleri kiralara...

Süleyman ÖZDEMİR- YENİGÜN/ÖZEL - Depremin meydana geldiği ilk günden buyana örnek dayanışmasının sergilendiği Diyarbakır’da, ev sahipleri kiralara yaptıkları artış tepkilere neden oldu. DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, konutlarını fahiş fiyata kiraya vermek isteyenleri teşhir edeceklerini ifade ederek, “İnsanlar daha yaralarını sarmamış. Enkaz altında olan canlarımız var. Evini barkını bırakıp parklara sığınan insanlarımız var. Böylesi bir süreçte bunu yapmak alçaklıktır, vicdansızlıktır. Diyarbakır halkı, nasıl ki fahiş fiyata ekmek, et satanları teşhir ettiyse bu alçakları da teşhir edecektir” dedi.

 Türkiye, 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Depremin vurduğu 10 il arasında yer alan Diyarbakır’da 1’i boş 7 bina yıkıldı. İlk belirlemelere göre, 344 kişinin yaşamını yitirdiği, 1000 dolayında kişinin yaralandığı depremin ardından yaraların sarılması için Diyarbakır’da örnek dayanışma sergilendi. Kentteki dayanışma sürerken, ev sahipleri kiralara yaptığı fahiş artışlar tepkilere neden oldu.

Konutlara yüzde 100’e varan zam yapıldığı ortaya çıktı

İki büyük depremin yaşandığı 6 Şubat’tan beri evlerine gitmeyen vatandaşların bir kısmı, kentin 5 noktasında kurulan AFAD çadırlarına yerleşirken, bir kısmı da Mardin ve Batman gibi kentlere veya kırsaldaki köylerine gitti.  Daha büyük bir kesim ise Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstil İhtisas OSB’deki fabrikalarda, özel okullarda, düğün salonlarında, kuran kurslarında, Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültür merkezlerinde, DTSO binasında misafir ediliyor. Yine DTSO ile birlikte içerisinde 80’i aşkın STK’nın bulunduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, bağımsız olarak hayırsever iş insanları ve farklı STK’lar da kent genelinde dayanışma ve yardımlaşma ağını genişleterek tüm Türkiye’ye ve dünya örnek bir performans sergiliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile belediyelerden ‘hasarsız’ raporu alan ev sahipleri, bu durumu fırsata çevirme derdinde. Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan sonra konutlara yüzde 100’e varan zam yapıldığı ortaya çıktı. www.sahibinden.com sitesine Diyarbakır’dan reklam veren ev sahipleri daha önce 3-4 bin TL kira istediği eve 7-8 bin TL aylık kira istiyor.

‘Fırsatçılıktır, teşhir edeceğiz’

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, Yenigün’e yaptığı açıklamada, konutlarını fahiş fiyata kiraya vermek isteyenlere sert tepki göstererek, şunları söyledi:

“İnsanlar daha yaralarını sarmamış. Enkaz altında olan canlarımız var. Evini barkını bırakıp parklara sığınan insanlarımız var. Böylesi bir süreçte bunu yapmak alçaklıktır, vicdansızlıktır. Diyarbakır halkı, nasıl ki fahiş fiyata ekmek, et satanları teşhir ettiyse bu alçakları da teşhir edecektir. Biz buna asla izin veremeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz.”

‘Türkiye, Diyarbakır dayanışmasını konuşuyor’

Elaldı, bu durumun Diyarbakır’da yaşanan örnek dayanışmaya gölge düşüreceğini belirterek, “Tüm Türkiye ve dünya, şu an oluşturulan Diyarbakır dayanışmasını konuşuyor. Bu kent hem kendi yarasını sarmış hem çevre illerin yarasını sarıyor. Ki Diyarbakır’daki deprem öyle az bir deprem olmamasına rağmen. Bu dayanışmayı bozmak isteyen mülk sahipleri ve esnafa çağrımız bunlara meyil vermemeleridir. Bu vicdani durumun devamının sağlanması gerekiyor. Aksi halde bu toplum, fırsatçıları rencide edecektir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri