Diyarbakır'da Yenişehir Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Turizm Otelcilik Proje Okulu'nda kurulan ekmek üretim tesisinde öğrenciler, Lice ve Kocaköy ilçelerinde 30 okul ve 3 pansiyon için günde 4 bin 500 ekmek hazırlıyor. Kadayıf üretimi ise Türkiye'de bir ilk olma özelliğini de taşıyor
Diyarbakır Yenişehir ilçesi Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde öğrenciler coğrafi tescilli ürünü olan kadayıf üretimine başladı. Kadayıf üretimi Türkiye'de bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Akşam.com.tr’de yer alan habere göre Lisenin bünyesinde kurulan endüstriyel ekmek üretim tesisinde öğrencilere öğretmenleri tarafından ekmeğin yanı sıra simit, poğaça, kuru pasta ve diğer unlu mamullerin yapımı da öğretiliyor.
Günlük 20 bin ekmek üretimi
Günlük 20 bin ekmek üretim kapasitesine sahip tesiste öğrenciler Lice ve Kocaköy ilçelerinde 30 okulda taşımalı eğitim gören ile 3 pansiyonda kalan öğrenciler için günde 4 bin 500 ekmek ile poğaça ve simit üretiyor. Okul Müdürü Mehmet Arif Öncü, ekmek fırınının Milli Eğitim Bakanlığınca Türkiye genelindeki 100 okula kurulan tesisten biri olduğunu söyledi. Öncü, okula İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ekmek üretim tesisi kurulduğunu belirterek, "Endüstriyel ekmek üretim tesisimizde 32 öğrencimiz, 2 öğretmenimiz, 3 usta öğreticimiz çalışmakta. Ocak 2023 ihtiyariyle kapasitemiz artacak. Gelen siparişlerimize göre bu sayımız 12 bine çıkacaktır. Hijyen koşulları da olmazsa olmazımız" dedi.
Türkiye'de bir ilk
Diyarbakır Yenişehir ilçesi Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde öğrenciler coğrafi tescilli ürünü olan kadayıf üretimine başladı. Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip kadayıf üretim merkezindeki çalışan öğrenciler geleceğin usta öğreticileri olacak. Diyarbakır Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yücesoy, "Diyarbakır'ımızın tescilli ürünü olan kadayıf için kalifiye olarak gençlerimiz yetişsin istedik. Meslek lisemizde bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye'de bu anlamda bir ilk olan kadayıf üretimine başladık. Çocuklarımızın da bu noktada başarılı olmasını ve ekonomiye katkı sağlamalarını, meslekteki anlamda başarılı bir süreç geçirmelerini istiyoruz. O nedenle bu atölyemizi kurduk, çalışmalarımız devam ediyor. İsteyen herkes çocuklarımızın ürettiği bu kadayıfı alabilecek, gönül rahatlığıyla bunu tüketebilecek. Kullanılan ürünler tamamıyla doğal, hiçbir şekilde katkı ürünleri kullanılmıyor. Mesleki eğitimde kalifiye elemanların yetişmesi için meslek liselerinde bu alt yapının kurulması önemli. Esnafa destek vermek, esnafa kalifiyeli eleman yetiştirmek, ekonomiye katkı sağlamak bütün ülkemiz açısından önem arz etmektir" diye konuştu.
3 bin 827 çocuğa ücretsiz beslenme desteği
Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için yapılan ücretsiz yemek ve beslenme hizmetinde, Diyarbakır genelindeki 66 bin taşımalı öğrenciye öğle yemeği hizmeti verilirken, okul öncesinde 53 okulda 3 bin 827 öğrenciye ise beslenme hizmeti sağlanıyor. Beslenme desteği uygulamasından yararlanacak çocuk sayısı ilçe milli eğitim müdürlüklerince en dezavantajlı okullar dikkate alınarak belirleniyor. Beslenme desteği Diyarbakır'da bulunan öğretmenevleri veya beslenme hizmeti sunan Yeme-İçme Hizmetleri bölümleri bulunan meslek liselerinden karşılanıyor. Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarıyla Diyarbakır'da ücretsiz yemek hizmeti alan öğrenci sayısı 69 bin 827'ye ulaştı.