Narkotik Suçlarla Mücadele Risk Değerlendirme Toplantısı, İl Valisi Münir Karaloğlu’nun Başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşlardan yetkililerin katılımıyla gerçekleşti
YENİGÜN HABER - 2018-2023 Uyuşturucu İle Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda gerçekleştirilen risk durumu tespiti ve değerlendirme konulu toplantı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla İçişleri Bakanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seyidoğulları’nın katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı. Valilik Hevsel salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Karaloğlu’nun yanı sıra; Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Fuat Güney, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hakan Hançer, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman ve ilgili kurum ve kuruluşlardan yetkililer katıldı. 2019 yılı verileri baz alınarak 35 ayrı kriterde yapılan karşılaştırmalar sonucu ortaya çıkarılan istastiki veriler ışında oluşturulan risk raporu çerçevesinde yapılan toplantıda, Diyarbakır’da narkotik suçlarla mücadele konusunda gelinen nokta ve devam eden süreçte yapılabilecekler ele alındı. Toplantıda, kolluk kuvvetlerinin faaliyetleri kapsamında devam eden mücadele, bilgilendirme faaliyetleri kapsamında eğitim ve önleme yoluyla devam eden mücadele ile bağımlı bireylerin iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılmasını kapsayan tedavi ve rehabilitasyonu içeren mücadele, şeklinde 3 ana kriter bağlamında değerlendirmeler yapıldı. Uyuşturucu olayları ve şüpheli sayılarından madde bağlantılı ölümlere, türlerine göre uyuşturucu madde kullanım oranlarından tedavi, rehabilitasyon, danışma ve sosyal hizmet merkezleri sayılarına, konuyla ilgili verilen eğitimlerden kurumlar arası koordinasyona kadar her hususun detaylarıyla masaya yatırıldığı toplantıda Vali Karaloğlu yetkililerle narkotik suçların cinsiyete, öğrenim durumuna, yaş aralığına ve başlama nedeni ile kullanım alanına göre yapılan analiz çalışmalarında çıkartılan sonuçlar üzerinde istişarelerde bulundu.
İşbirliğiyle mücadele edilmeli
Toplantı sonunda değerlendirme konuşması yapan Karaloğlu, Diyarbakır’da özellikle uyuşturucu ile mücadelede çok ciddi bir emek harcandığını, yalnızca 2020 yılında 61 ton esrar, 100 milyonun üzerinde kök kenevir imha edildiğini ve bunun Türkiye için rekor olduğunu söyledi. Narkotik suçlarla mücadelede yalnızca polis ya da jandarmanın yapacağı çalışmaların yeterli olmayacağının altını çizen Karaloğlu, aile dahil tüm kurumların işbirliğiyle, mücadelede başarılı olacağını vurguladı. “Topyekûn bir mücadele olmazsa yine başarılı olamayız. Yani hem arza karşı mücadele edeceğiz hem önleme faaliyetleri, eğitim faaliyetleri yapacağız sonra vatandaş bu işe bulaştı ise tedavi, tedavi sonrasında da rehabilitasyon.” diyen Karaloğlu, Diyarbakır’ın riskli iller arasında olduğunu ancak hep beraber mücadele verilerek vatandaşların hem uyuşturucudan korunacağını hem de suça bulaşmasının engelleneceğini belirtti. Risk analizleri sonucu uyuşturucu suçlarının arkasında yatan nedenlerin ve risk faktörlerinin belirlenmesi yoluyla; uyuşturucu maddelerin arzı, kullanımı, bağımlılığı ile tedavi ve rehabilitasyon alanlarında yaşanan sorunlarla daha güçlü ve etkin biçimde mücadele edilmesi amaçlanıyor. (Haber Merkezi)