Narin Güran davası | Nevzat Bahtiyar: Son beyanım doğrudur

Narin Güran cinayetinin ilk duruşması 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Zafer TÜZÜN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülecek duruşma için, ''iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanacak olan Narin’in annesi Yüksel Güran, amcası Salim Güran ve ağabeyi Enes Güran ile Narin’in cansız bedenini dereye bırakan Nevzat Bahtiyar ile soruşturma kapsamında diğer tutuklu 8 kişi ve daha önce ifadesi alınan 20 kişinin beyanlarına başvurulacak.

ADLİYE İÇİNDE VE DIŞINDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Duruşmaya yüzlerce avukatın yanı sıra çocuk ve kadın örgütleri, milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, duruşmayı izlemek için erken saatlerde adliyeye geldi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş da duruşmayı izlemek için gelenler arasında yer aldı. Yoğun kalabalık nedeniyle adliye önünde ve içinde uzun kuyruk oluştu. Bazı avukatlar duruma “Sadece başkanlar alınacaksa duruşmaya neden çağrı yapıyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

Duruşma başlamadan önce adliyenin çevresi ve duruşma salonunun önü polis bariyerleriyle kapatıldı. Duruşma salonuna sadece baro başkanları, dava avukatları ve gazeteciler alındı. Duruşma salonu önünde bulunan ve içeri alınmayan avukatlardan kaynaklı izdiham yaşanırken avukatlar bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Ayrıca polisler duruşmaya ilk olarak turkuaz basın kartı olmayan gazetecilerin içeri alınamayacağını belirtirken yapılan müzakereler sonucu mahkeme başkanı belirli sayı ile gazetecilerin içeri alınmasına izin verdi.

GÜLEÇ: BULGULAR KARARTILDI

Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, "Narin Güran cinayeti vahşice işlenmiş cinayet, toplumun adalet duygusunu örseleyen vahim bir durum" dedi. Güleç, "Bizim toplum olarak Narin gibi çocukların ya da kadınların katledilmemesi için ne yapabilirizi tartışmamız gerekiyor" diye kaydetti.

Güleç, "Kamera kayıtlarına göre, Narin’in daraltılmış baz istasyonu çalışmasında, huzurda bulunan sanıkların 4’ü Narin Güran'ın evinde. Bu soruşturmada belli eksiklikler var. Bunu şuna bağlıyorum. Adli kolluk yok, idari kolluk var. Olayın başından itibaren Narin’in kaybolma ihtimali üzerinde duruldu. Son görülme anı 15.15. İhbar yapılan saat akşam 20.00. Yani 5 saat sonra ihbar yapılıyor. 8 yaşında kız çocuğunun 5 saat bulunmaması akıllara başka şeyler getiriyor. Ben hukukçu olarak ilk duyduğumda Narin’in katledildiğini düşündüm. ‘Köyde herkes akraba ve kız çocuğu 5 saat bulunmuyorsa katledilmiştir’ dedim. 19 gün boyunca Narin’in cesedi tespit edilemedi, bedenine ulaşılamadı. Narin’in cenazesinin saklandığı için, bütün bulgular ve DNA bulguları karartıldı. Bu bağlamda iddianamenin o tespitini önemsiyoruz. Baz istasyonu çalışmaları bizce de çok önemli. Toplumda bu tespitten kaynaklı siz ve mahkeme heyetinden toplumun vicdanını belirleyen hakkaniyetle karar beklemektedir” ifadelerini kullandı.

'NARİN’İN BOĞULARAK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM'

Duruşmada ilk olarak dinlenen fail Nevzat Bahtiyar, olay günü sularının kesik olduğundan fail Salim Güran’ı aradığını söyledi. Mahkeme başkanı fail Nevzat’ın savcılıkta verdiği beyanların farklı olduğunu belirtirken, fail son beyanlarının doğru olduğunu söyledi. Fail ardından susma hakkını kullanmak istediğini ifade ederken, mahkeme başkanı failin savcılıkta verdiği beyanları okudu. Başkan failin savcılıkta neden çelişkili beyanda bulunduğunu sorarken fail, “Korktuğumdan öyle beyanda bulundum. Çünkü silahla beni ailemle tehdit ettiler. Eve girdim bir odaya gittik baktım Narin yerdeydi. Salim bana Narin’in ilişkimize tanık olduğunu ve öldürdüklerini söyleyerek ‘artık bu suça ortaksın. Bu cenazeyi kaybettireceksin’ dedi.” Mahkeme başkanı yine, “Sana kim akıl verdi? Planı nasıl yaptın” diye sordu. Fail ise “Salim bana planı yaptı. ‘Salim, ‘parça parça at suya’ dedi. Battaniyeyi Salim getirdi. Battaniyeye sardık, bizim arabaya koyup bizim evin ahırına getirerek torbaya koydum. Yüksel o esnada köydeki tepede duruyordu. Salim sonrasında arabasıyla ahırımın yanına geldi. Battaniye ıslak mıydı onu da hatırlamıyorum. Narin’in içinde olduğu çuvalı arabanın paspas kısmına koyduk. Sonra göl olan yere götürdüm. Olaydan sonra Salim ile hiç konuşmadım. Narin’in boğularak öldürüldüğünü düşünüyorum” diyerek başkanın sorularını yanıtladı. Ayrıca mahkeme başkanı, failin hayatında ilk defa cenaze görmesine rağmen çok soğukkanlı olduğunu belirtti. Başkan, “Hiçbir şey olmamış gibi baldızından gidip peynir alıyorsun ve hayatına normal şekilde devam ediyorsun. Daha önce başka bir cinayet işlemediğine emin misin” diye sordu ve faile, beyanlarının çelişkili olduğunu söyleyerek, her soruyu yineledi.

SANIK AVUKATLARI: KATILMA TALEBİNE ESNEK YAKLAŞILSIN

Sanık avukatları, cinayetin aydıntılması için kendilerinin de çaba sarf ettiklerini ileri sürdü. Katılma taleplerine karşı mahkemenin esnek davranmasını istediklerini belirten avukatlar, "Biz şu dengenin korunmasını istiyoruz. Sanığın AİHS 6’ncı madde kapsamında adil yargılanma hakkı vardır. Sanığın yeterli imkânı elde edebilmesi ve bu kolaylığın sağlanması gerektiği kuşkusuzdur. Bu denge de gözetilerek biz baronun ve hukuk örgütlerinin katılma talebinin daha esnek yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılar Gelecek…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri