Muhtar Abdullah Çelik: Birinin başına düşseydi ne olacaktı?

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi önünde elektrik direği devrildi. Şans eseri kimsenin olmadığı alanda, her hangi bir yaralanmanın...
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi önünde elektrik direği devrildi. Şans eseri kimsenin olmadığı alanda, her hangi bir yaralanmanın olmadığı öğrenildi.  Konuyla ilgili Yenigün Haber’e bilgi veren Lalebey Mahalle Muhtarı Abdullah Çelik, daha önce birçok kez konuyu yetkililere iletmelerine rağmen hiç bir tedbir almadığını savundu. Söz konusu direk ve kabloların çok eski olduğunu kaydeden Çelik, “Burada esnaf var, burası vatandaşların sürekli kullandığı bir yol. Bu direk birinin başına düşse ne olacak. Bunun cevabını, hesabını kim verecekti” diye sordu. Yaşanan olaya tepki gösteren mahalle sakinleri ise mahalleden çıkarılmak istendiklerini ileri sürdü. Sur’un anne caddelerine giden hizmetin arka sokaklarına uğramadığını belirten mahalleli, “Biz burada doğduk, burada büyüdük ve burada öleceğiz” dedi

Nurullah Ergün / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesindeki Lalebey Mahallesi’nde uzun zamandır yan olduğu belirtilen elektrik direği devrildi. O sırada sokakta kimsenin olmaması olası bir facianın önüne geçerken, ihbar üzerine ekipler çalışma başlattı. Edinilen bilgiye göre olay, sabah saatlerinde Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesi’nde Lalebey Mahallesi Uçak sokakta meydana geldi.  Uzun süreden beri sokakta yan olduğu belirtilen elektrik direği devrildi. Elektrik tellerinin yerlere serildiği sokakta o esnada kimsenin olmaması olası bir facianın önüne geçti.  Söz konusu direğin uzun yıllardır yan olduğunu savunan mahalle sakinleri, direğin devrilmesiyle birlikte mahallede bulunan diğer direklerinde yan yattığını söyledi.  Olayda kimsenin yaralanmadığı öğrenilirken, mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine DEDAŞ ekipleri mahalleye gelerek çalışma başlattı. Ekipler devrilen direği yeniden dikerek mahalleden ayrıldı.

‘Direk ve kabolar çok eski yenilenmesi gerekiyor’

Konuyla ilgili Yenigün Haber’e konuşan Lalebey Mahalle Muhtarı Abdullah Çelik, söz konusu direk ve kabloların çok eski olduğunu belirterek, bunların yenileri ile değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çelik,  “Bu direkler 30-40 senelik direklerdir. Devrilen direk eski bir yapının hemen yanındadır. Kabloları hepsi eskidir. Bu nedenle sabah rüzgarın etkisiyle koskocaman direk kendiliğinden yere serilmiş. Direğin devrildiği yerde bakkal var, fırın var, her şeyden önce yol üstüdür. Gelen giden vatandaşlar var. Bu devrilen direk birinin üzerine düşseydi ne olacaktı.  Bunun cevabını, hesabını kim verecekti.  Şimdi burada kim suçlu olacaktı, kim haksız” diye sordu.

‘Sağlam bir çözüm bulunmazsa yarın bu olay tekrar edecek’

Yaşadıkları sorunları yetkililere iletmelerine rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını savunan Çelik, “Ben bu mahallenin muhtarıyım. Mahallemin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntıları yetkili kurumlara iletmekle mükellefim. Ancak bu ve buna benzer sorunu defalarca yetkili kurumlara iletmemize rağmen gelip ne bir tedbir alıyorlar neden bir çözüm bulmuyorlar. Bunun sonucunda da bu tür olaylar ortaya çıkıyor. Yaşanan bu olay üzerine DEDAŞ ekiplerine haber verdik. Onlarda gelip eski direği yeniden yerine kurdular. Yani ne var yeni bir direk getirseydiler, yeni kablolarla yeni bir kazı yapıp sağlam bir şekilde bu soruna çözüm bulsaydılar ne olacaktı.  Ama yapmadılar eskisini yerine yeniden dikip gittiler. Yarın öbür günün yaşanan bu olay yeniden tekrar edecek, sağlam bir şekilde yapılmadığı için.”

[caption id="attachment_120696" align="alignnone" width="2339"] Lalebey Mahallesi'nde yer altı elektrik şebekesinin alt yapısı hazır. Ancak henüz kullanıma başlanmamış.[/caption]

‘Direklerimizin hepsi yan yatmış durumdadır’

İsmini vermek isteyen bir mahalle sakini ise “Bizim mahallemizdeki bütün direkler eski tesisattır. Direklerimizin tamamı 50-60 yıllık direklerdir. Direklerimizin hepsi yan yatmış durumdadır. Şuanda hemen Meryem Ana Kilisesinin yanında direk direğ kablo ile balanmış. Bu şekilde olur mu Allah için. Direk yan yatmış evin üzerine gitmiş durumda buna çözüm bulacaklarına direği kabloyla bağlayıp çekiyorlar. Bunu 4-5 yıl önce de dile getirdik. Ancak bir sonuç alamadık. O zaman DEDAŞ bize’ zaten o mahallede yakında çalışma olacak’ dedi. Yakında dedikleri çalışma 5-6 yıldır herhangi bir ses seda yok. Sonuç olarak direk kendi kendine sokağın ortasına devrildi. Yani anlayacağınız mahallede saymakla bitmeyecek onlarca sıkıntı. İnternetinden, elektriğine, ilaçlamadan, çevre temizliğine kadar birçok sorun var” dedi.

‘Burada doğduk, burada büyüdük ve burada öleceğiz’

Sur’da anne caddelere hizmetin gittiği ancak arka sokaklara bu hizmetlerin uğramadığını işleri süren Lalebey Mahalle sakini,  “Sur’da sadece şöyle bir zihniyet var; ana cadde bir çalışma yapılır. Onu da siyasetçiler gelip oraları geziyor diye yapıyorlar. Onlarda sağlıklı bir şekilde yapılmadığı için tek tek devriliyor. Anlayacağınız Sur’un ön caddelerine göstermelik çalışmalar yapılıyor ama arka sokaklara en ufak bir hizmet yok. Göz boyama için sadece Gazi Caddesi ve Melikahmet’e ne yapılırsa yapılıyor. Buralar her yıl boyanır ve yeşillendirilir, her yıl alt yapısı yenilenir, ama arka sokaklara gelince yok. Biz insan değilmiyiz burada. Onların isteği bizlerin buralardan çıkması ama biz buradan çıkmayacağız. Bunda sonuna kadar kararlıyız. Biz burada doğduk, burada büyüdük ve burada öleceğiz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri