Adını kentsel dönüşüm projesi ile duyuran Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olan Bağlar’ın Kaynartepe Mahalle sakinleri, buradaki metruk yapıların yıkılmasını istiyor. Mahallede bulunan 83’ü aşkın metruk yapının uyuşturucu ve fuhuş yuvasına döndüğünü kaydeden mahalleliler, yetkililerden duyarlılık bekliyor
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi 26 Eylül 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “riskli alan” ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Diyarbakır’daki reklam billboardaları ise kentsel dönüşüm müjdesi ile donatıldı. Proje kapsamında ise ilk kazmanın vurulacağı yer olarak Kaynartepe Mahallesi gösterildi.
‘Kaynartepe’de tek bir bina bile yıkılmış değil’
Sur Ajans’tan Arif Bulut’un haberine göre kentsel dönüşüm kapsamına alınan Bağlar’da ilk yıkım için 19 Kasım 2021 tarihinde Vali Münir Karaloğlu ve Hüseyin Beyoğlu’nun katılımıyla bir tören düzenlendi ve tören sonrası “Kaynartepe’de kentsel dönüşüm başladı, 8 bina yıkıldı” şeklinde bilgi basına verildi. Törende konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 54 dönümlük alanda bin 365 hak sahibinin bulunduğunu, 602 hak sahibi görüşme yapıldığını ve 100’ü ile anlaşıldığını söyledi. İsmini vermek istemeyen Diyarbakırlı haber kaynağımız, yıkım töreninde paylaşılan bilgilerin yanlış olduğunu ileri sürerek “8 bina olarak basına servis edilen bilgi doğru değil. Onlar 1-2 katlı müstakil evler. 602 değil, Kaynartepe’deki kentsel dönüşüm için 1400 hak sahibinin imzası gerekiyor. 120 kişi anlaşmaya gitti ancak 20 bin ile 180 bin lira arası ödemelerden dolayı bir kısmı vazgeçti. Yıkım ihalesini alan şirket ise feshini vermiş. Basında belirtilenin aksine şuana kadar Kaynartepe’de tek bir bina bile yıkılmış değil” dedi.
‘Bir an önce bu evler yıkılsın’
Aynı törende konuşan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ise, Kaynartepe Mahallesi’nde bulunan 375 binada 5-6 ay içinde yıkımın tamamlanacağını ve yeni binaların yapımına başlanacağını kaydetti. Ancak mahalle sakinlerinin aktardığına göre aradan geçen 4 ayı aşkındır toplam 12 yapı yıkılmış. Mahallelinin kanayan yarası olan ve gün geçtikçe krizi derinleşen 83 metruk yapıdaki fuhuş ve uyuşturucu trafiğinin endişe verici boyuta ulaştığı iddia ediliyor. Duruma tepki gösteren ve yıkımın yapılması gerektiğine dikkat çeken mahalle sakini Fuat Kaya, “Bu evlerin yıkılmasını istiyoruz. Çünkü bizi çok rahatsız ediyorlar. Buradaki evlere gelip içiyorlar. Sonra ateş yakıyorlar. Bizim çoluk çocuğumuz var. Yıkılması gerekiyor ki mahalleli rahat etsin. Tek talebimiz bir an önce bu evlerin yıkılmasıdır” dedi. Kaynartepe’de bulunan ve 3 aydır yıkım bekleyen 83’ü aşkın metruk yapının yıkımını değerlendiren Kaynartepe Mahalle muhtarı İlhami Altun, “kentsel dönüşümün neden durulduğunu bilmediklerini” söyleyerek, mahalleliyi ilgilendiren tek şeyin metruk yapıların yıkımı olduğunun altını çiziyor. Metruk yapıların suç mekânı olduğuna dikkat çeken Altun, “Bu mahallede yaklaşık 83 tane metruk ev bulunuyor. Şuan kentsel dönüşüm zaten durdurulmuş durumda. Bizim önceliğimiz bir an önce burada bulunan metruk evlerin yıkılmasıdır” diye konuştu.
“Acil önceliğimiz 7 katlı Akyol Apartmanı”
Metruk yapıların yıkımı için acil adım atılması gerektiği yönünde yetkililere çağrıda bulunan Altun şunları söyledi;
“Metruk evler, Kaynartepe Mahallesi’nde korkunç bir hal aldı. Benim ile emniyet elinden bir şey gelmiyor artık. İnsanların artık burada can güvenliği kalmamış. Çünkü bu evler, uyuşturucu, fuhuş ve pislik yuvasına döndü. Hava karardıktan sonra millet evinden çıkamıyor. Böyle giderse yarın burada cinayetler de olur her şey de olur. O yüzden mahalleli için metruk evlerin yıkımı acil bir durum haline geldi. Mahallede kullanılmayan harabe halde olan 83’ü aşkın metruk yapının tümü bir an önce yıkılmalı. Ancak acil önceliğimiz 284’üncü sokakta bulunan 7 katlı Akyol Apartmanı’n yıkılmasıdır. Bu yapının yıkımı için bir gün değil, bir saat bile bizim için çok önemlidir. Çünkü bu bina hem can güvenliği açısından tehlike barındırıyor hem de kötü niyetli kullanıma açılmış bir halde. Çocuklar okula giderken metruk evlerin bulunduğu sokakları kullanıyor ve bu onların yaşamını da tehlikeye koyuyor. Yaz geliyor zaten buralarda çöp birikmiş durumda, kokudan dolayı mahallede oturamaz olur insanlar. Tüm yetkililerin Kaynartepe’deki metruk yapılardan haberi var. Çünkü hem ben hem de ilçe emniyet müdürümüz bu konuyla ilgileniyor. Bizler de yetkililere bildiriyoruz bunları. Belediyenin de bu metruk yapılara ilişkin elinde bilgiler var. Hatta bazı metruk yapıların da yıkım emri geldi. Ben muhtar olarak da kaşeyi vurup imzaladım. Son birkaç gündür ben 10 yapı için imzayı attım. Karar çıkıyor ama bir türlü bu yıkım yapılmıyor. Yapacağız yapacağız diyorlar ama yıkım bir türlü başlamıyor. Metruk evler bizim acil olan bir konu. Mahalleli her gün üzerime geliyor. Muhtar ‘ne zaman yıkılacak bu evler, artık dayanamıyoruz. Niye bildirmiyorsun bunu’ diyorlar. Ben onlara bir cevap veremiyorum. Onun için ben yetkililere çağrıda bulunuyorum bize yardımcı olsunlar. İl valimizden mahallem adına ricada bulunuyorum bu işe bir el atsın. Sesimiz duyulmasa ben mahallem için gerekirse İçişleri Bakanlığı’mıza da giderim. Çünkü bu acil bir durumdur. Son olarak sizin aracılığınız ile tüm basını buraya davet ediyorum. Gelip burayı görsünler.”