Kayıp yakınları Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı

DİYARBAKIR/BATMAN – İHD Diyarbakır ve Batman şubeleri ile kayıp yakınları, eylemlerinin bu haftasında Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak,...

DİYARBAKIR/BATMAN – İHD Diyarbakır ve Batman şubeleri ile kayıp yakınları, eylemlerinin bu haftasında Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak, yaşananların devletler tarafından soykırım olarak kabul edilmesi istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 527’ncisi, açık alan yasağı nedeniyle İHD Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, İHD MYK Üyesi Raci Bilici, İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdüsselam İnceören, bölge illerindeki İHD şube başkanları ve temsilcileri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı.

SOYKIRIM GÜNÜ

Eylemde, 16 Mart 1988 yılında gerçekleştirilen Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri anarak konuşmaya başlayan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, bu olayın Kürtlerin tarihinde soykırım günü olarak geçtiğini söyledi. Bu günün Kürt kimliğine, nüfusuna ve kültürüne yönelmiş bir saldırı olduğunu vurgulayan Zeytun, derneklerinin Halepçe ve devamında yaşananları soykırım olarak tanıdığını kaydetti. Zeytun, “Türkiye Cumhuriyeti devletine bu suçu tanımayı hatırlatıyoruz” dedi.

MEVZUATA UYMA DAVETİ

Son dönemlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik geliştirilen yargısal ve idari baskılara dikkat çeken Zeytun,“Özelikle Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik saldırıların toplumsal barışa hizmet etmediğini belirtmek istiyoruz. Yine Leyla Güven’in öncülüğünde PKK Lideri sayın Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit ve izolasyona karşı başlatmış olduğu açlık grevleri söz konusu. Taleplerin ne olduğuna dönük tartışıyoruz. Talepleri haklıdır ve hukuka uygundur. Ayrıca yasaların işletilmesine dönüktür. Bu konuda sonunun çözümüne dönük adımlar atmasına ilişkin başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tün yetkilileri yasal mevzuata uymaya çağırıyoruz” diye konuştu.

'ATAK EŞİMİ ZORLA GÖTÜRDÜ'

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan ise 1993 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde Korucubaşı Kamil Atak tarafından zorla götürüldükten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İhsan Arslan ve Ali Karagöz’ün hikayesini anlattı. Örhan, Arslan’ın eşi Şevke Arslan’ın anlatımlarıyla hikayeyi şöyle aktardı: “17 Mart 1993 tarihinde Korucubaşı Kamil Atak’ın babasının öldürülmesinden 15 gün sonra sabah askeri panzerlerle mahalle abluka altına alındı, tüm erkekler gözaltına alındı. Eşim daha sonra serbest bırakılıp eve gelirken, Kamil Atak, Ahmet Atak, Rauf Atak ve tanımadığım yaklaşık 10–15 kişi eşimi yakalayıp gözlerini bağladıktan sonra yerlerde sürükleyerek Kukel Atak’ın evine götürdüler, çok çabaladım ancak ellerinden kurtaramadım. Eşimle birlikte Ali Karagöz’ü de götürdüler.”

Örhan, Karagöz ve Arslan aile bireylerinin tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ve bugüne kadar Karagöz ve Arslan’dan haber alınamadığını söyledi.

Eylemin ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

BATMAN’DA HALEPÇE ANMASI

Batman'da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, İHD Şube binasında 433'üncü kez bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılanasın" pankartının yere serildiği eylemde kayıpların fotoğraflarının yanı sıra Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Eyleme insan hakları savunucuları, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve kayıp yakınları katıldı.

Eylemde konuşan İHD yöneticilerinden İlyas Tarım, eylemlerinin yaklaşık altı aydır yasak olduğu hatırlatmasında bulunarak, "Bizim için Yeni Zellanda'da camiye yapılan ve onlarca insanın ölümü ile sonuçlanan saldırı ne ise Charlie Hebdo saldırısı da, Ankara Garı saldırısı da, Halepçe katliamı da aynıdır" dedi.

Daha sonra açıklama yapan İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, Yeni Zellanda'daki saldırıyı kınayarak, bu haftaki eylemlerini 16 Mart 1988 tarihinde Saddam Rejimi tarafından kimyasal bombalar ile binlerce insanın ölümüne neden olan Halepçe Katliamı'na ayırdıklarını söyledi. Asutay, "Bu katliamdan öte bir soykırım olduğunu söylememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Asutay’ın konuşmasının ardından kayıp yakıları 5 dakikalık oturma eylemini gerçekleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri