Kayıp yakınları, Diyarbakır’da Vejdin Avcıl'ın faillerini sordu

Kayıp yakınları ve İHD, 12 Haziran 1994’te gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve 18 yıl sonra toplu mezarda kemikleri bulunan Vejdin Avcıl’ın faillerini sordu.

YENİGÜN HABER - Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 31 Ocak 2009 tarihinde başlattığı "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini, 801’inci haftasında da sürdürdü. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları ve hak savunucuları, üzerinde kaybedilenlerin resimlerinin olduğu pankartı taşıdı. Açıklamada konuşan İHD Bölge Temsilcisi Erol Saçaklı, katledilen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin davasında yargılanan polislere verilen beraat kararına tepki gösterdi.

Bu haftaki eylemde 12 Haziran 1994’te Mardin’in Derik ilçesinde gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan ve daha sonra kemikleri toplu mezardan çıkarılan Vejdin Avcıl’ın failleri soruldu.

KEMİKLERİ 18 YIL SONRA TOPLU MEZARDA BULUNDU

Avcıl’ın kaybedilme hikayesini okuyan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, “30 yaşındaki Vejdin Avcıl, Mêrdîn’in Dêrik ilçesinde çiftçilikle uğraşıyordu ve 5 çocuk babasıydı. 12 Haziran 1994 günü Kızıltepe’den gelen işçilerle harmanda çalışırken Dêrik’e bağlı Çıldiz köyüne jandarma baskın yaptı. Köylüler meydana toplanırken, evlere baskın yapıldı. Vejdin Avcıl, evinde herhangi bir şey bulunmamasına rağmen ‘örgüte yardım yataklık’ ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Avcıl gözaltına alındıktan bir-iki saat sonra tekrar evin olduğu yere getirildi. Jandarma, Avcıl’ın ahırında sığınak olabileceği gerekçesiyle kontrol etmeden bombayla patlattı. Ancak var olabileceği iddia edilen sığınak bulunmadı. Avcıl ailesi, Dêrik’te, Mêrdîn ve Qoser’de resmi kurumlara başvuru yaptı. Derik Savcılığı cevaben; ‘Kusura bakmayın, başınız sağ olsun. Vejdin Avcıl çıkan çatışmada örgüt üyelerinin atmış olduğu bomba sonucu yaşamını yitirmiştir’ dedi. Avcıl ailesi, cenazelerini almak için başvurduklarında ise hiçbir yerden bilgi alamadı.

Avcıl’ın ailesi evlerine yapılan baskınlar sonucunda Mûş'a göç etmek zorunda kaldı. Mûş'a gittikten sonra da evlerine her misafir geldiğinde evleri basılmaya devam edildi. 2008 yılında aile Vejdin Avcıl’ı bulmak için tekrar harekete geçti. Olaydan 18 yıl sonra İHD Mardin Şubesi’nin çabası ile Avcıl’ın sahte tutanakla ‘çatışmada ölen terörist’ diye gömüldüğü toplu mezardaki kemiklerine ulaşıldı. DNA testiyle kimliği 2012 yılında kesinleşen Avcıl’ın kemikleri ailesine hemen teslim edilmedi. İki yıl sonra cenaze önce Çorum'a oradan Mardin’e en son da Şubat 2014'te Muş’a gönderilerek, ailesine teslim edildi ve Muş’un Mescitli (Kızılmecit) köyünde defnedildi.

YARGILANAN ÇİTİL’E BERAAT

Kemiklerin bulunmasının ardından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 16.07.2012 tarih ve 2012/1150 sayılı iddianamede Avcıl’ın kaybedilmesinden sorumlu tutulan, dönemin Derik İlçe Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil için ‘şüphe olsun olmasın sivil vatandaşları çeşitli şekillerleve tamamen keyfi bir şekilde öldürdüğü anlaşılmıştır’ denildi. Savcılık, Avcıl dahil 13 benzer cinayeti de inceleyerek, bu cinayetlerden sorumlu tuttuğu dönemin Derik Komutanı olan Musa Çitil hakkında iddianame hazırladı. 21 Mayıs 2014 tarihinde ise Çitil hakkında beraat kararı verildi” diye belirtti.

Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri