GGC: Gazeteciler kör bir kuyuya hapsedilmiş durumda

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, sansür uygulamalarının bir an önce hayatımızdan çıkarılmasını belirterek, gazetecilerin kör bir kuyuya hapsedilmiş durumda olduğuna vurgu yaptı.

Süleyman ÖZDEMİR/YENİGÜN HABER – Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, basının özgürlüğü önündeki engellerin, gazetecileri adeta dipsiz, kör bir kuyuya hapsettiğine vurgu yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1962 yılından bugüne kadar kutlanan 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü 2024 yılında da maalesef çeşitli endişeler ve korkularla karşılıyoruz. Halkın haber alma özgürlüğünün gönüllü birer kahramanı olan gazeteciler bu yılı da ağır sorunlar altında karşılamak zorunda kaldılar.

Demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın ve medya, aynı zamanda kurumlar bireyler arasında veri akışını düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün en etkin aracı olan basınımızın özgürlüğü önündeki engeller, görevi toplumu doğru bilgilendirmek olan gazetecileri adeta dipsiz, kör bir kuyuya hapsetmiş, halkın haber alma özgürlüğü bu yıl da neredeyse tüm kesimler tarafından akamete uğratılmaya çalışılmıştır.

YEREL VE ULUSAL BASININ ETKİN ROLÜ

Kamuoyunun zamanında ve doğru bilgilendirilmesi, tarafsız haber yapılması, özel hayata saygı ve kişilik haklarını koruma gibi değerleri kapsayan önemli bir mesleği icra eden arkadaşlarımız, günün her saatinde ve zorlu koşullarda çalışarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedirler. Bu kapsamda ülkemizdeki ve bölgemizdeki gelişmelerin doğru bir şekilde algılanıp yorumlanması ve halkımızın bilgilendirilmesinde yerel ve ulusal basının etkin bir rolü bulunmaktadır.

BU UTANÇ TABLOSUNU NE MESLEĞİMİZE NE DE ÜLKEMİZE YAKIŞTIRAMIYORUZ

Dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 165. sırada, İran Çin ve Myanmar gibi ülkelerle aynı statüde bulunmamız içinde bulunduğumuz durumu açıkça özetleyen verilerdir. Ayrıca bizler bu utanç tablosunu ne mesleğimize ne de ülkemize yakıştıramıyoruz. Halen dünyanın değişik bölgelerinde gazetecilik mesleğini yürütme adına onlarca hatta yüzlerce basın şehidi veriyoruz. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 112 gazeteci hayatını kaybetti. Bu sayı dünyanın çeşitli bölgelerinde son iki yılda öldürülen gazeteci sayısından fazladır.

SANSÜR UYGULAMALARI BİR AN ÖNCE HAYATIMIZDAN ÇIKARILMALIDIR

Halen gazetecilerin cezaevlerinde bulunduğu ülkemizde basın özgürlüğünün yeniden ve güçlü bir şekilde tesis edilebilmesi, mesleğimize uygulanan ve artık dijital medyanın da etkisiyle otosansüre dönüşen sansür uygulamalarının bir an önce hayatımızdan çıkarılması elzemdir.

Meslek örgütlerimizin 1960'lı yıllarda ortaya koydukları büyük mücadeleler sonucu bazı yasal haklarımızın güvence altına alındığı 212 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin yıl dönümü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü hepimize kutlu olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri