Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan defnedildi

Yaşamını yitiren Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, sevenlerinin katıldığı tören ardından toprağa verildi. Yaşamını yitiren Diyarbakırlı Ermeni...

Yaşamını yitiren Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, sevenlerinin katıldığı tören ardından toprağa verildi.

Yaşamını yitiren Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı. 2 Nisan’da Büyükada’da yaşamını yitiren Margosyan için Kumkapı’da bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde tören düzenlendi.

Törene ailesi, arkadaşları, yazar, ressam ve birçok gazeteci yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Garo Paylan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Turan Doğan ile İl Örgütü Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Törende, Margosyan’ın yaşamına, eserlerine ve Ermeni, Kürt, Türk ve diğer halkaların haklarına dair verdiği mücadeleye ilişkin paylaşımlarda bulunuldu.

MEZARINA ÇİÇEKLER SERİLDİ

Dualar eşlinde süren törenin ardından Margosyan Şişli Ermeni Mezarlığı’na getirildi. Burada da bir süre dualar edildi. Duaların ardından Margosyan omuzlar üzerinde defnedileceği yere götürüldü. Burada Margosyan’ın mezarının içine çiçekler serildi. Margosyan, ailesi, yakınları, akrabaları ve birçok kişi tarafından milletvekili, yazar ve gazeteci Markar Esiyan’ın mezarı yanına defnedildi.

Margosyan’ın toprağa verilmesi ardından mezarda bulananlar uzun bir süre alkış çaldı.

MIGIRDİÇ MARGOSYAN KİMDİR?

Margosyan 23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gavur Mahallesi) doğdu. Eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesinde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi.

1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki  Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesinde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı  öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız  sürdürdü.

Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice  öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı (Bizim Oralar)  adıyla kitap haline getirildi (1984) ve bu kitabıyla  1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü aldı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi  Aperen izledi. Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel, Agos ve Yeni Yaşam gazetelerinde yazdığı yazılar, Kirveme Mektuplar,  Çengelliiğne, Zurna ve Kürdan isimleriyle  kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikayesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da Yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri