Metin Bekiroğlu/YENİGÜN HABER – Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Diyarbakır’da düzenlenen bölge toplantısı, yerel medya temsilcilerini bir araya getirdi. Toplantıya Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt, Muş ve Şırnak illerinden gazete ve internet haber sitesi temsilcileri katıldı.
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Diyarbakır Bölge Müdürü Ali Nuhoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bölge Müdürü Nuhoğlu’nun ardından söz alan Erkılınç, yerel medyanın içinde bulunduğu duruma dair mesajlar verdi.
‘Herşey BİK’ten beklenmemeli’
Erkılınç, 2025 yılının ilk 3 ayında Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne bağlı yayınlara 32 milyon 669 bin 720 TL’si resmî ilan, 478 bin 757 TL’si reklam olmak üzere toplam 33 milyon 148 bin 477 TL tutarında devlet desteği sağlandığını bildirdi.
Erkılınç, “Ancak bu yeterli değil. Her yıl binlerce ilan kaybediyoruz. Bu ilanlar başka mecralara kayıyor. Gazeteler reklam alma konusunda yeterince çaba göstermiyor. Her şey BİK’ten bekleniyor, bu sürdürülebilir değil” dedi.
‘BİK Analitik her şeyi görüyor’
İnternet sitelerinin reklam konusunda gazetelere göre daha başarılı olduğunu kaydeden Erkılınç, “Kategorisi bile olmayan, trafiği manipüle edilen siteler var. BİK Analitik her şeyi görüyor. Kimse BİK’i kandırmaya çalışmasın. Biz sadece gazetecilik yapılmasını istiyoruz. Özgün içerik üretmeden bu iş olmaz” diye konuştu.
‘Maaşlar tam ve zamanında ödenmeli’
Personel maaşlarına da değinen Erkılınç, “Asgari ücrete mahkum edilmiş bir basınla gazetecilik yapılamaz. Maaşlar tam ve zamanında ödenmeli. Çok fazla müsamaha gösterdik ama meslek sahiplerinin mesleğe sahip çıkma zamanı geldi” ifadelerini kullandı.
İnternet haber sitelerinin trafik elde edebilmek için yaptığı çalışmaları değerlendiren Genel Müdür Erkılınç, aramalarda ilk sırada veya önde çıkmak, haber kategorisinde yer almak ya da ziyaretçi çekmek amacıyla yapılan reklam harcamaları için “yazık” ifadesini kullandı.
“Çok bilindik sözdür ama ifade edeyim: Taşıma suyla değirmen dönmez” diyen Erkılınç, tercih edilen yöntemi sürdürülebilir, üstesinden gelinebilir ve gerçekçi bulmadıklarının altını çizdi.
Erkılınç, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Saydığım hizmetleri alabilmek için ayda 150 bin lira harcayan haber siteleri biliyorum. Bir gün gelecek, bir şekilde sizleri kendisine bağımlı kılan arama motorları ve sosyal mecralar, 250-500 bin lira isteyecek. Geçmişte markanızı tutundurmak, okurun ürününüze talepte bulunmasını sağlamak yerine başkasının vasıtasıyla, belki de sırtına basarak büyümek üzerine yaptığınız planlar geldi sizi vurdu. Çıkmak, kaçmak isteseniz de artık kurtulamıyorsunuz. Bugün kurduğunuz sadece maddiyata dayalı ilişki, hiç istemem ama yarın yine sizleri olumsuz etkileyecek. Özetlemek gerekirse birçok internet haber sitesinin arama motorları ile geçmişten bugüne kurduğu ilişki yayınlarımız yönüyle çarpıktır, gerçekte tek tarafın kazandığı, yayınlarımızın kaybettiği bir düzendir. Önümüzdeki tabloyu adeta kaybedenin vazgeçmekten korktuğu Concorde Sendromuna benzetiyorum. Şu veciz sözle konuşmamı tamamlamak istiyorum: Yanlış trene bindiğinizde ilk istasyonda inmeye çalışın, çünkü mesafe ne kadar artarsa, dönüş maliyeti de o kadar artar.”
Samimi bir ortamda geçen toplantı, görüşlerin alınması ve soruların cevaplandırılmasının ardından toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.
Bölge Toplantılarının Antalya’dan başlayan ikinci turu Adana, Gaziantep, Malatya ve son olarak Diyarbakır’daki buluşmayla tamamlanmış oldu.