Diyarbakırlıların Cumhurbaşkanı adayı kim?

Muhalefet partilerinden oluşan 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiğini konusunda görüşlerini ifade eden Diyarbakırlılar, ekseriyetle...
Muhalefet partilerinden oluşan 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiğini konusunda görüşlerini ifade eden Diyarbakırlılar, ekseriyetle Selahattin Demirtaş yanıtını verdi. 6’lı masaya güven duymadıklarını ancak Demirtaş olmaması halinde Mansur Yavaş dışında CHP’nin adayını destekleyeceklerini belirtiyor.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için mutabakat sağlayan altı muhalefet partisi ilk tur görüşmelerin son toplantısını yaptı. 6’lı masayı oluşturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı (DP) Gültekin Uysal, Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde, SP Genel Merkezi’nde altıncı kez toplandı.

6’lı masa etrafında toplanan partiler henüz Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda net bir karar almazken, muhalefetin 6’lı masa etrafında toplanan partilerinin Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiği konusunda Sur Ajans Diyarbakırlıların görüşünü sordu.

Diyarbakırlılar ekseriyetle HDP’nin tutuklu eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın adaylığını desteklerken, 6’lı masa içinde de HDP’den sonra destekleyecekleri partinin CHP olduğunu dile getiriyor. HDP’ye destek veren Kürt seçmenler CHP’de Mansur Yavaş’ın adaylığına ise karşı olduklarını ve destek vermeyeceklerini dile getiriyorlar. Diyarbakır’da Erdoğan’ın adaylığına destek vereceklerini ifade eden AK Partili seçmenler, 6’lı masanın adaylarına güven duymazken, bazı AK Partili seçmenlerin ise kararsız olduğu görüldü. Diyarbakır’da 6’lı masaya güven sorunu yaşanırken, bazı seçmenler hukukçu birinin masa dışından aday gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Öte yandan 6’lı masanın içine HDP’nin dahil edilmemesine yönelik eleştiriler de var.

[caption id="attachment_125019" align="alignnone" width="770"] Xalê Kemal (Kemal Tosun)[/caption]

 Xalê Kemal: Oyum ayrımcılık yapmayana

Diyarbakır’ın tanınmış simalarından Xale Kemal (Kemal Tosun) oyunu ayrımcılık yapmayandan yana kullanacağını belirterek şöyle konuştu: “Kim, Kürt olsun, Türk olsun, Zaza olsun, Çerkez olsun ne olursa olsun, kim bunları kabul ederse ben ona veriyorum o kadar. Biz hepimiz bayrağın altında yaşıyoruz, ben onları kabul ediyorum. Kim buna devam ederse ben onu kabul ediyorum. Hangisi iyiyse, ayrımcılık yapmasa ben onu kabul ediyorum. Hepimiz aynı bayrağın altında yaşıyoruz, dedemiz, babamız askerlik yapmış, ayrımcılık yoktur. Hangisi iyiyse biz ona veriyoruz, kim olursa olsun.”

‘Erdoğan’ın bileğini Kürtler büker’

Sur’da seyyar satıcılık yapan Cevat Oda, 6’lı masadaki liderlerin Erdoğan’ı yenemeyeceğine vurgu yaparak şunları söyledi: “6’lı masadakiler onu yıkamazlar. Bunların ilk önce kendilerine çeki düzen vermeleri lazım. Muhalefet yok. Türkiye’de muhalefet olsaydı 20 sene bir adam başta kalmazdı. Bunlar hepsi aynıdır, kime verelim? Bizim adayımız orada yok. Cumhurbaşkanını Kürtler belirleyebilir ama Kürtlerin adayı da yok. Ben bunları tavsiye etmiyorum. Bunlar olacağına yine Erdoğan olsun, sopayı vursun kafamıza, alışmışız. Çünkü bunlar açtır, yarın gelseler Allah vekil kasada para kalmaz. Bu 6’lıda kime vereyim, sağlıklı bir şey bulamıyorum. Benim kıblem bellidir, adayım Demirtaş’tır. Kürtlerinki bellidir. HDP’nin 6’lı masada olmayışı iyidir, çünkü Cumhurbaşkanlığı 2’inci tura kaldığında HDP belirleyecek. Allah peygamber var 6’lı masada kimseyi gözüm kesmiyor. Akşener bir içişleri bakanı oldu, tevvv le le le… Erdoğan gitmez, kaybetti mi, diyecek tekrardan seçim. Şuanda yüzde 28-30 oyları var ama anketler korkudan gerçekleri yansıtmıyor. Erdoğan’ı kandırıyorlar, bugün oyları yüzde 12-13’tedir. Erdoğan gitmiş ama bu gelenler bizi yönetemez. Yeni neslin politikaya atılması lazım. Kılıçdaroğlu yürüyemiyor, Bahçeli ne konuştuğunu bilmiyor. Özellikle İYİ Parti, Akşener kıblesi belli değil. Erdoğan’ı tek bir kişi yıkabilir ama onu da masanın ötesine itmişler. Erdoğan’ın bileğini Kürtler büker, kimse bükemez. Selahattin Demirtaş, başka yok. Diğerleri hepsi boş, davaları boştur.  Halk bunlara vermez, halk uyanmış eskisi gibi değil.”

‘Gönlümden geçen lider Demirtaş’tır’

Sedat adlı yurttaş ise 6’lı masanın adayına ilişin şöyle konuştu: “Hepsi aynıdır, Kürtler için değişen hiçbir şey yok. Tayyip ne ise 6’lı masa da aynıdır. Kürtlerin dostu hiç kimse yok, kimsenin faydası olmaz. Gönlümden geçen lider Demirtaş’tır. Kılıçdaroğlu olmasın çünkü bir beklenti yok. Onda Türkiye’yi yönetecek bir kabiliyet yok. Tamam güzel, çok dürüst, Karaoğlan’dan sonra diyebilirim ki, en dürüst bir liderdir. Ama dürüstün yeri yoktur, gerek ki hırsız ola. Bu ülkede hırsız olmadın mı ekmek yok sana. Hırsız olacaksın, zalim olacaksın yerin olur. Ali Babacan da olmasın, daha önce geldi de ne yaptı? Davutoğlu, Akşener, daha önce de bunları gördük. 6’lı masa Kürtleri düşünseydi o zaman HDP’yi de masaya alırlardı. Bugün Türkiye’nin 3’üncü partisi ki, hele hele demokrasi içinde bir seçim olsa ikinci partidir. İktidar olabilir, 25 milyon Kürt yaşıyor Türkiye’de. 81 milletvekili çıkarmıştı, bu daha bir aşamaydı. Biraz daha devam etseydi, ikinci seçimde 120 milletvekili olacaktı. 6’lı masa delikanlı olup elini masaya vurabilseydi o zaman HDP’yi de dahil ederdi. Derdi ki, Türkiye’nin sorunu benim sorunumdur. Bakın Tayyip elini delikanlıca vurdu ve bu sorun benim sorunum dedi. Ama sonradan döndü o ayrı konu. Muhalefette böyle bir şey de yok, içlerinde elini masaya vuracak bir lider yok.”

‘Ekmek 20 lira olsa da, Erdoğan’dan başka kimseye vermem’

Vatandaşların yardımı ve emekli maaşıyla geçinebildiğini söyleyen Erdoğan hayranı yaşlı bir seçmen ise şöyle konuştu: “Erdoğan’ın aday olmasını istiyorum, çünkü onu beğeniyorum. Türkiye’yi baştanbaşa inşa etmiş. Onun gibi kimse yapabilir mi?  Yol yaptı. Hastane yaptı. Fabrika yapıyor, baraj yapıyor. Üniversite yapıyor, daha ne yapsın? Türkiye’yi etmiş Avrupa. Onsan başka kimseye vermem. Maaşımı veriyor devlet, elhamdülillah bana bakıyor. İdare ediyorum, devlet bakmazsa açım. Ben ona inanmışım, ona veriyorum. Ben değişmem. Ötekileri tanımıyorum bile. Milletin hepsinin altında taksi var, eskiden eşek yoktu. Tabii ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Zengine göre hareket etsek geçinemeyiz, herkes cebine göre hareket etsin. Ben kebap yiyebilir miyim 80 liraya? Ben ille kebap mı yiyeceğim, babam çorba görmedi. Erdoğan’dan başka kimseye vermem. Ekmek 20 lira da olsa oyum Erdoğan’a.”

İrfan adlı bir vatandaş ise CHP’nin adayını destekleyeceğini belirterek,  “6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının Ekrem İmamoğlu olmasını istiyorum. Onu seviyorum. Yapılan hizmetleri bellidir zaten. İstanbul’da neler yaptığını görüyorum. Adam çalışıyor. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu istemiyorum. Ama 6’lı masada da Kemal Kılıçdaroğlu olsun istiyorum” dedi.

‘Mansur Yavaş MHP kökenli olduğu için 6’lı masanın adayı olmamalı’

Yalçın Hasanoğlu adlı yurttaş ise Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasını istediğini belirterek şöyle konuştu:  “Ben olsan Selahattin Demirtaş’ı aday gösteririm, çünkü onun gibi bir lider daha Türkiye’ye gelmez. Onun dışında Kemal Kılıçdaoğlu olur. Mansur Yavaş ise MHP kökenli olduğu için 6’lı masanın adayı olmamalı. Bize ters yani.”

‘Demirtaş dışında CHP’ye oy veriyoruz’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini ifade eden Ali Karacadağ, “Devrim olsun ne olur? Hep Erdoğan Erdoğan bir değişim olsun. Bu ekonomi konusundan artık bıktık. 6’lı masa olmasa şahsen Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş’tır. Onun dışında CHP’ye veriyoruz” diyerek gönlünden geçeni ifade etti.

‘Demirtaş yoksa Kılıçdaroğlu’

Selahattin Demirtaş’ın gönlünden geçen aday olduğunu ifade eden Hüseyin Şen, “Demirtaş içeride olduğundan düşünmek lazım ve 6’lı masanın bir adayını destekleyeceğiz. İçlerinde yine oy verilecek bir varsa o da Kılıçdaroğlu. Karamollaoğlu’nu, Davutoğlu’nu düşünmem. Ali Babacan veya Kılıçdaroğlu gibi biri aday olabilir” dedi.

‘AK Parti düşsün artık, olmuyor’

İsmini belirtmek istemeyen kadın bir yurttaş ise muhalefetin Cumhurbaşkanı adayına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Önce Başkanlık düşsün. Bu hükümet düşsün, başka bir hükümet gelsin, bu bir. Afganlıları, Suriyelileri çıkarsın burada, bu da iki. Ekonomiyi düzeltsin, bu da üç. Bu memleket artık düzelsin ha. Bu dünyada ne pislik varsa Türkiye’de var. Demirtaş Cumhurbaşkanı olsun ama o da olmayacağına göre… Onun dışında benim partim HDP olsun. O da olmazsa CHP olsun ama AK Parti düşsün artık, olmuyor ha.”

‘Kürtler Demirtaş’ı seviyor’

Kadir adlı yurttaş ise muhalefetin Cumhurbaşkanı adayına ilişkin şunları söyledi: “6’lı masadan bir şey çıkmaz, çünkü hepsi Kürtlere karşı. Hükümetlerle bir olup Kürtleri öldürüp siyaset yapıyorlar. En iyi siyaset yapan içeride, o da Demirtaş’tır. Kürtler Demirtaş’ı seviyor. Hem sempatik hem duruşuyla kibar. Hak yemeyen, ayrımcılık yapmayan; Türk’ü, Laz’ı, Çerkez’i barındıran akıllı bir adam. O yüzden Demirtaş olmasını daha uygun buluyorum. 6’lı masanın içinde Meral hanımın aday olmamasını isterim. O Kürtleri seven bir insan değil. İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemi bildiğimiz için ben onu doğru bulmuyorum.”

‘CHP’ye oy veririm, Mansur Yavaş’a oy vermem’

Ramazan Türkyılmaz ise Mansur Yavaş’a oy vermeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Benim için Kılıçdaroğlu olabilir. O değilse İmamoğlu olabilir. Ya da onlardan herhangi biri de olabilir. Ama Mansur Yavaş gibi biri olursa ben tavsiye etmiyorum, oy vermem de. Görüş olarak bana terstir, MHP kökeninden gelen biridir. Ben Kürtlerin Mansur Yavaş’a istedikleri kadar oy vereceklerini tahmin etmiyorum. Diyarbakır’dan genel olarak oy çıkmaz ama verir birkaç tanesi.”

‘Beni temsil edecek birini bulamıyorum’

İsmini belirtmek istemeyen bir yurttaş ise hiçbir adayı desteklemediğini belirterek, şöyle konuştu: “6’lı masadaki hiç birinin bu ülkenin çıkarlarına faydalı olacağını düşünmüyorum. Beni temsil edecek birini bulamıyorum.”

‘En iyi yöneticimiz odur’

Engin Karabulut’un ise 6’lı masanın içindeki liderlerin Cumhurbaşkanlığı adaylığına dair görüşleri şöyle: “Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının Selahattin Demirtaş olmasını isteyen, “Ondan başka kimse bu ülkeyi yönetemez. En iyi yöneticimiz odur. Her türlü, Türk olsun, Laz olsun, Çerkez olsun herkes onu biliyor. Konuşması, kabiliyeti her şeyi belli. Onun dışında ben orada hiç kimseyi göremiyorum. O masada kendini gösterecek kimse yok. O masanın içinde Davutoğlu hiç aday olmasın. Meral Akşener olmasın. CHP’lilerden zaten bize bir fayda yok. Biz kendimize yeteriz.”

‘Ben aç oğlu açım’

Davutoğlu’na yakın olduğunu ifade eden Derviş Aykaçmaz ise şunları söyledi: “Ümmeti Muhammed için, insanlık için hangisi hayırlı ise onu dilerim. Kafamda belli bir isim yok. Abdullah Gül’e sıcak bakıyordum ama o da masada değil. Bir de Davutoğlu var, ona buğuz da etmiyorum ama kalben tam bağlı da değilim. Ona karşı bir sıcaklık hissediyorum. Kılıçdaroğlu bir kere hiç aday olmasın. Ay’ı görüyor Ay’a Güneş’i görüyor Güneş’e tapıyor. Bir delikanlı bırakın siyaseti özü sözü bir olmalı. Bir söz söylediğinde gerek ki, bir sene sonra da o sözünün arkasında olasın. Yok, siyasi manevradır, yok başka bir şeydir. Yani onda bir ışık göremiyorum. Diyor ki, helalleşme, kimle helalleşiyoruz? Kılıçdaroğlu değil ama partisi camileri ahırlara çevirdi ya. Allah ile helalleşsin, bize bir zararı yok ki, benimle niye helalleşecek. Ever, çok büyük bir hayat pahalılığı vardır ama topluma baktığınızda şuan bir şey yok. Niye; Allah’ın rahmetinden biridir. Evet, bizim şuan bankaları talan etmemiz lazım. Alışveriş merkezlerini talan etmemiz lazım. Açlık sınırının altında gelir ya, biz demek ki, aç oğlu açız.  Ben şuan özürlü maaşı alıyorum (2 bin küsur), ben demek ki aç oğlu açım.”

‘Erdoğan Türkiye’de babadır’

AK Partili bir seçmen ise Cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin şöyle konuştu: “Bence Erdoğan olsa daha iyidir. Ben Erdoğan’ı istiyorum, başka kimseyi tanımıyorum. Erdoğan Türkiye’de babadır.”

‘6’lı masadaki liderler güven vermiyor’

Yusuf Ziya adlı yurttaşın 6’lı masaya ilişkin görüşleri ise şöyle: “Maalesef 6’lı masa ve bu ittifak sadece iktidarın işine yarayacak işler yapmaktadır. Şimdiye kadar adayını belirtmesi gerekiyor. 6’lı masanın şuan muhalefetin de dile getirdiği gibi maalesef altın gününe dönecek işler yapmaktadır. Her hafta toplanıp hiçbir işe yaramayacak beyanlarda bulunmaları işimize yaramıyor. Bize hiçbir şekilde güven vermiyor. Sadece Ersan Şen tek başına muhalefet yapmaktadır. 6’lı masadaki ne Kılıçdaroğlu ne de diğer liderler maalesef hiç kimseye güven vermiyor. 6’lı masanın içindekilerin bize liderlik edecek potansiyeli olduğunu düşünmüyorum. Selahattin Demirtaş, onun ötesinde lider yok.”

AK Partili kararsız seçmen: Eksiklikler var

AK Partili bir seçmen kararsız olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bence mevcut Cumhurbaşkanı devleti idare edecek kabiliyettedir. Erdoğan’ı desteklemeye devam etmeyi düşünüyorum yalnız henüz bir karar vermedim. Bakıyorum şimdi bu pahalılıklar, olan hakaretler… İsraf var hem de haddinden fazla. Bu israfı önleyen siyasetçileri seçmek isteriz. Ama tabii henüz bir karar veremedik. İnşallah seçime yakın kararımızı veririz. Doğrusu neyse onu yaparız. Bizim kararımızı değiştirecek olan tabii her şeyin yenisi olması lazım. 20 yıldır devleti yönetti ve güzel hizmetler de yapmıştır Allah için fakat eksikler var. İsraf haddinden fazla var. Bu israfı önleyen bir siyasetçiyi düşünüyoruz. Fakat halihazırda AK Partiyi destekliyorum.”

‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyorum’

AK Partiyi desteklediğini ifade eden bir seçmen ise 6’lı masadaki liderler hakkında şöyle konuştu: “Hiçbirini desteklemiyorum, çünkü hepsi birbirinden beter. 6’sını da istemiyorum. Ben her seçimde olduğu gibi bu seçimde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyorum. Benim adayım odur. Karşısına kim çıkarsa çıksın benim için fark etmiyor. Elhamdülillah geçiniyorum, geçinemiyorum dersem yalan söylemiş olurum. İdare ediyoruz, yağımızda kavruluyoruz.”

‘Benim adayım Selahattin Demirtaş’

HDP seçmeni bir yurttaş ise görüşlerini şöyle açıkladı: “Ben bir vatandaş olarak 6’lı masadaki hiçbir insanı aday olarak görmüyorum. HDP bunun içinde niye olmasın? Biz vatandaş değil miyiz? HDP o masada neden yok? Benim adayım Selahattin Demirtaş. Ben Demirtaş’tan başka hiç kimseyi görmüyorum. Hepsini birbirine vursan bir tane adam çıkmaz. Ne yapmışlar bu memlekete? Selahattin İzmir Karşıyaka’da konuşurken ben de oradaydım. Dedi, ‘Seni Başkan yaptırmayacağım’ şuan hapiste. Ne yapmış o adam gerçekten? Ben bir vatandaş olarak çok merak ediyorum. Biz bu adama oy verdik. Ceza almıştı biz oy verdik Sayın Cumhurbaşkanı adayımıza. Hepimizin Cumhurbaşkanı olmasını istiyorum. Seçimler gelmiş, 6’lı masayı kurmuşlar, o ona atıyor o ona atıyor. Böyle olmaz. İnsan bir karar verir ya he ya yok.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri