Diyarbakırlı Hacı adaylarına zulüm: Yetkililere acil müdahale çağrısı

Maddi imkansızlıkları nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Umre ziyaretine gidemeyen Diyarbakırlı vatandaşlar, Diyanet’in şikayetiyle gözaltına alınıp sınır dışı ediliyor. Kaldıkları otellerde kapıları kırılarak gözaltına alınan hacı adayları, yetkililerden acil müdahale bekliyor…

Ali VURANEL/YENİGÜN HABER – Umre ziyareti için Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde olanlar Diyarbakırlı hacı adaylarının kaldıkları otellere Suudi polisler tarafından baskın yapılıp, kapıları kırılarak gözaltına alındı.

Saadet Partisi Genel Merkez Başkanlık Divanı Üyesi Fesih Bozan, konu hakkında yaptığı görüşmeler ve aldığı bilgileri gazetemizle paylaştı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ŞİKAYETTE BULUNDU

Bozan, kutsal topraklarda yaklaşık 2 bine yakın Diyrbakırlı hacı adayı vatandaşın mağdur durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Benim hacı adayı vatandaşlarla yaptığım görüşme ve iddialara göre hem de Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisinin Suud makamlarına şikayeti üzerine polis otellere baskın üstüne baskın yaparak, hatta barbarca mahremiyetleri de çiğneyip otel kapılarını kırarak vatandaşlarımız aranıyor ve takibe alınıyor yakalananlar sınır dışı ediliyor.

Şikayet iddiaları doğru ve bunun üzerine baskı ve sınır dışılar yapılıyorsa bu kesinlikle kabul edilemez ve bu yetkili hakkında gereği hemen yapılmalı kendisine de Hac yaptırılmadan Türkiye’ye geri gönderilmelidir.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN VATANDAŞLAR

Bu hacı adaylarımız keyiflerinden dolayı Hac vizesi dışındaki yollara başvurmuş değiller. Bu vatandaşlarımızın kimisi yıllardır kurada ismi çıkmayan veya 7-8 bin dolar ödeme gücü olmayan ama Hac farizasını yerine getirmek umuduyla turistik, ticari veya kasap işçi olarak kutsal mekanlara gitmiş vatandaşlarımız.

DİYARBAKIRLI 2 BİNE YAKIN HACI ADAYI MAĞDUR

Şu an kutsal topraklarda 2 bine yakın Diyarbakırlı vatandaşımız bu mağduriyeti yaşıyor. Son 15-20 gündür, Suudi polisinin baskıları yüzünden Hacı adayı vatandaşlarımız sağa sola kaçmak veya ibadetlerini terk ederek otellerin kuytu yerlerinde saklanmak suretiyle Suudİ askerlerine yakalanmama gayret ediyorlar.”

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Bozan, sorundan muzdarip 2 bine yakın Diyarbakırlı Hacı adayının bulunduğunu, birkaç gün sonra hacı adaylarının Arafat'a çıkacağını belirterek, “Hacı adayı vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve Hacı olmama riskinin kaldırılması için Sayım Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve diğer yetkililerden acilen devreye girmelerini ve Suud makamlarıyla görüşerek hacı adayı vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini, hacı adayı mağdur vatandaşlarımız adına istiyoruz” çağrısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri