Diyarbakır’ın doğa harikası kirletiliyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan Bırkleyn Mağaralarının bulunduğu alan piknikçiler tarafından kirletiliyor. Bu durum Lice ilçesi halkını ve oraya gelen doğaseverleri rahatsız ediyor.

Sevda KAPLAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın Lice ilçesinde efsanelere ve kutsal kitaplara konu olmuş, “dünyanın bittiği ve ölümsüzlük suyunun aktığı” yer olarak bilinen Bırkleyn Mağaralarının etrafı piknikçiler tarafından kirletiliyor. Bu durum Lice ilçesi halkını ve oraya gelen doğaseverleri rahatsız ediyor.

Diyarbakır ve çevre illerden burayı görmeye gelen ziyaretçiler gördükleri karşısında şaşkın. Çünkü piknik yapmaya gelenlerin çöplerini orada bırakmaları doğaseverleri rahatsız etmiş durumda ve doğaya zarar verdiklerini kirlettiklerini belirtiyorlar. Bu durumdan dolayı ziyaretçiler vatandaşlara çağrı yaparak daha duyarlı olmalarını istedi.

EŞSİZ BİR MÜCEVHER, KİRLETMİYELİM

İzmir’den doğa harikası mağaralarını görmeye gelen Cüneyt Yatır, gördükleri karşısında şaşırdığını belirterek, şunları söyledi:

“Burası dünyanın en özel harikalarından biri, doğasıyla eşsiz mağaralarıyla büyüleyici. Doğaseverlerin uğrak yeri olacağını düşünüyorum. Harika bir yer sanki başka bir dünyaya bu mağaraların kapıları açılıyor . Görünce çok heyecanlandım. İnanılmaz bir yer. Ancak piknikçilerin çöplerini etrafa bırakarak ayrıldıklarını görünce çok üzüldüm. Lütfen burayı koruyalım. Çöplerinizi belediyelerin bırakmış olduğu çöp konteynırlarına atalım. Eşsiz bir mücevher burası. Kirletmiyelim.”

TEMİZ TUTMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Piknik yaparak soğuk Bırkleyn çayının sularında serinleyen vatandaşlardan Ayşegül Saçan da, Gezilip görülmesi gereken bir yer, herkese tavsiye ediyorum mutlaka gelip görsünler. Ancak kirletmesinler bu doğa harikası hepimize ait bir yer. Temiz tutmakta Belediyelerin olduğu kadar hepimiz görevi.” diye konuştu.

Bırkleyn Mağaraları, Bingöl karayolunun Bırkleyn Çayı ile kesiştiği Abalı Köyü yakınındadır. Bırkleyn Mağaralarının en uzunu 900 metrelik büyüleyici bir tünel, ikinci mağara Asur Kral kabartmaları ve yazıtlarıyla süslenmiş. Rivayetlere göre Büyük İskender'in doğu seferi sırasında ordularının burada konaklattığı söylenir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri