Diyarbakır’daki kadın cinayetinde “İntihar” savunması; Mahkemeden karar!

Diyarbakır'da geçen yıl eşi Dilan A.'yı tabancayla öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Abdulvahap A. hakkında mahkemenin gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, sanığın "eşim intihar etti" yönündeki savunmasını hayatın olağan akışına aykırı bularak cezada herhangi bir indirim uygulamadı.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Temmuz'da görülen karar duruşmasında Abdulvahap A.'yı "eşe ve kadına karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız ateşli silah bulundurma" suçundan ise 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, kararın gerekçesini kamuoyuyla paylaştı.

Mahkeme: Savunma hayatın olağan akışına uymuyor

Gerekçeli kararda, sanığın olayın ardından sergilediği davranışların kendi savunmasıyla çeliştiği vurgulandı.

Mahkeme, Abdulvahap A.'nın (53) eşi Dilan A’nın (37) intihar ettiğini iddia etmesine rağmen olayda kullanılan kendisine ait silahın nerede olduğunu bilmediğini söylemesini inandırıcı bulmadı.

Kararda ayrıca, sanığın olay sonrası 112 Acil Sağlık Merkezi'ni arayarak yardım istemek yerine amcasının oğlunu araması, küçük çocuğunu hayatını kaybeden eşinin yanında bırakıp valizleriyle evden ayrılması ve olaydan yaklaşık iki saat sonra emniyete giderek teslim olmasının "hayatın olağan akışına aykırı" olduğu ifade edildi.

Mahkeme, tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda sanığın "eşim intihar etti" yönündeki savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu kanaatine vararak bu beyanlara itibar etmedi.

İndirim uygulanmadı

Türk Ceza Kanunu'nda sanığın davranışları ve yargılama sürecindeki tutumu dikkate alınarak uygulanabilen takdiri indirim hükümleri bu dosyada uygulanmadı.

Mahkeme, sanığın savunmalarını samimi bulmadığını, olayın oluş şekli ve dosyadaki deliller birlikte değerlendirildiğinde suçun sabit olduğuna hükmetti.

Olay nasıl yaşanmıştı?

Olay, geçen yıl Mart ayında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Mevlana Halit Mahallesi'nde meydana geldi.

İddiaya göre Abdulvahap A., evli olduğu Dilan A.'yı evlerinde tabancayla vurarak öldürdü. Olayın ardından gözaltına alınan Abdulvahap A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hakkında "eşe ve kadına karşı kasten öldürme" ile "ruhsatsız ateşli silahlar ve mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından dava açıldı.

Yargılama sürecinde sanık, eşinin kendi yaşamına son verdiğini öne sürerek suçlamaları reddetti. Ancak adli tıp raporları, olay yeri incelemesi, tanık beyanları ve sanığın olay sonrasındaki davranışları mahkeme tarafından birlikte değerlendirildi.

Kadın cinayetleri tartışmalarının gölgesinde

Dilan A. dosyasında açıklanan gerekçeli karar, kadın cinayetleri davalarında sanıkların "intihar" veya "kasten öldürme kastı bulunmadığı" yönündeki savunmalarının mahkemeler tarafından hangi ölçütlerle değerlendirildiğini ortaya koyması bakımından da dikkat çekiyor.

Mahkeme, özellikle olay sonrası davranışların, sanığın savunmasının doğruluğunu test eden önemli unsurlar arasında yer aldığına işaret ederek, Abdulvahap A.'nın anlatımının dosyadaki diğer delillerle örtüşmediği sonucuna ulaştı.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda mahkeme, sanık hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerekçelendirdi ve cezada herhangi bir indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri